Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις που εξελίχθηκαν αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη έδειξαν μια ασάφεια στο πολιτικό σκηνικό, φάνηκε αμέσως από τις κινήσεις κομμάτων και προσώπων-πρωταγωνιστών τι μπορεί να σημάνει η περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας για τη χώρα.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες πολλών και διαφόρων και οι «σχοινοτενείς» διεκδικήσεις, σε κλίμα αλαζονείας, «δευτεραγωνιστών» όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορούν πολύ εύκολα να τινάξουν στον αέρα την πολύχρονη κοπιώδη από πλευράς θυσιών προσπάθεια των Ελλήνων για τη μετα-μνημονιακή ανασυγκρότηση. Είναι ήδη εμφανές ότι πέρα από τα συναισθήματα οργής κατ’ αρχάς και απογοήτευσης στη συνέχεια, που προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, οι Έλληνες μέχρι να φθάσουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα θα έχουν ανακτήσει την ψυχραιμία για να ψηφίσουν για τα επερχόμενα με τη λογική και όχι... ως απόρροια των όσων δραματικών συνέβησαν ένα βράδυ έξω από τη Λάρισα.

Άλλωστε, η ίδια η πολιτική και ο κύριος πρωταγωνιστής, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν συνειδητοποιήσει, δυστυχώς, με τον «άσχημο» τρόπο, το πρόβλημα αλλά και το λάθος των στρατηγικών αλλά και των δομών που λειτούργησαν, πέρα από τα πρόσωπα, την τελευταία τετραετία. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια η εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν θα εξελιχθούν με μονοθεματική «ατζέντα» την τραγωδία των Τεμπών, αλλά με πολύ πιο σύνθετη «ημερήσια διάταξη». Για παράδειγμα, βλέποντας αυτά που συμβαίνουν σε περιβάλλον διευρυμένης απορρύθμισης τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό προσκήνιο και πολύ περισσότερο στην «καμαρίλα» του παρασκηνίου, γίνεται αντιληπτό τι σημασία έχει το άρθρο-ανάλυση για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα του ιδιαίτερα αξιόπιστου διεθνώς Bloomberg , με την υπογραφή ενός πολύ έμπειρου από τους αρχισυντάκτες του, του κ. Μ. Γουίνκλερ.

Σε αυτό με αναδρομή στα όσα εξελίχθηκαν σε μια συνεκτική πορεία από το 2012 και το 2015 έως το 2019 και τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη καταλήγει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα, αντικατοπτρίζοντας και την προσέγγιση διεθνών αναλυτών και επενδυτών, ως αντίβαρο στις «αποτυχίες» της Silicon Valley Bank ή της Signature Bank ή απέναντι στη φρενίτιδα στην περίπτωση της Credit Suisse ή τη First Republic. Σημειώνει, μάλιστα, συγκεκριμένα ότι παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε την επενδυτική βαθμίδα «η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται χαμηλότερα από τις οικονομίες που διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα», ενώ «οι επενδυτές έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος» λόγω της αξιοπιστίας τους…

Πέραν της πολύ θετικής αυτής ανάλυσης που δείχνει μια εξελικτική πορεία σημαντική για τη χώρα, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα αυξημένης σημασίας για τους Έλληνες, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες για τη συγκρότηση ενός «μετώπου» του Νότου απέναντι στις πολιτικές που για ακόμη μία φορά προκρίνουν δυνάμεις του ευρωπαϊκού Βορρά για ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και εγκατάλειψη της στήριξης με επιδόματα έναντι των κρίσεων, ενεργειακών και πληθωριστικών, που δέχονται οι πολίτες.

Σημειωτέον ότι για το 2024 η ευρωπαϊκή τεχνοκρατία και το Eurogroup επιδιώκoυν ειδικά για την Ελλάδα όχι μόνο πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τα φορολογικά υπερέσοδα να μην επιστρέφουν ως στήριξη ή αυξήσεις στους πολίτες όπως γίνεται, αλλά να κατευθύνονται σε αυξημένες δόσεις αποπληρωμής του χρέους.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/3