Τελειώνοντας το debate και εξερχόμενοι από το κτίριο της ΕΡΤ, πολιτικοί και συμμετέχοντες δημοσιογράφοι προχωρούσαν σε πολιτικά σχόλια και καταγραφή εντυπώσεων από την όλη διαδικασία.

Στις δικές του δηλώσεις ο απερίγραπτος επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το κόμμα του, άρχισε μεταξύ των άλλων να διακηρύσσει το τέλος του κράτους-φέουδου, στην περίπτωση που στις εκλογές πετύχουν υψηλά ποσοστά και κατορθώσουν προφανώς να διορίσουν πρωθυπουργό της αρεσκείας τους. Και διερωτάται εύλογα κανείς. Ο κ. Ανδρουλάκης και η «παρέα» του σε ποιον νομίζουν ότι απευθύνονται; Πιστεύουν ότι κανείς στην Ελλάδα δεν έχει μνήμη για τον βίο και την πολιτεία του κόμματός τους; Μήπως νομίζουν αυτοί οι υπερόπτες, υπερφίαλοι πολιτικοί παράγοντες, οι αφιερωμένοι στον «εξευρωπαϊσμό», μετά το «ξεβλάχεμα» προφανώς που έχει κατά την άποψή τους προηγηθεί, ότι οι Έλληνες πάσχουν από μαζική γεροντική άνοια και δεν θυμούνται τίποτα; Ή μήπως νομίζουν ότι όλοι οι Έλληνες γεννήθηκαν προ δεκαετίας και δεν έχουν αναμνήσεις και εφιάλτες από την ιστορία τους;

Γιατί είναι δεδομένο ότι το «κομματικό κράτος» το εγγυάται το ΠΑΣΟΚ 40 χρόνια τώρα. Με τις «πράσινες» κλαδικές, που το βράδυ γραφόσουν μέλος του κόμματος και το πρωί διοριζόσουν στο Δημόσιο. Που η αναξιοκρατία και η ευνοιοκρατία ήταν καθεστώς. Που οι κομματικοί συνδικαλιστές ανέλαβαν τη διοίκηση των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών και κυβερνούσαν με τα σημειώματα των κλαδικών. Που πρόσβαλαν την αξιοπρέπεια κάθε έντιμου και αξιοπρεπούς κρατικού υπαλλήλου όποιας βαθμίδας. Που κατέστησαν τη διαφθορά νέο κώδικα αξιών στην αγορά. Που μπέρδεψαν τον κρατικό προϋπολογισμό με τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία και τις offshore. Που κατήργησαν την επιχειρηματικότητα και στη θέση της έβαλαν την επιδοτούμενη διαπλοκή. Που κατέστρεψαν κάθε παραγωγική διαδικασία σε αυτή τη χώρα. Εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος, κρατικοποίησαν τα ιδιωτικά χρέη, διέγραψαν κάθε μορφή φοροδιαφυγής, δίωκαν κάθε τύπου νοικοκυραίο.

Κατασπατάλησαν κάθε κοινοτική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Έστησαν την Ελλάδα στον τοίχο, αφήνοντάς την απροετοίμαστη στην είσοδό της στο ευρώ, με την τεράστια δομική απάτη της «φούσκας» του χρηματιστηρίου στο «κατώφλι» της μετάβασης να στρώνει το χαλί για την τελική χρεοκοπία του 2010 και τα Μνημόνια που απαλλοτρίωσαν, εις χείρας τρίτων, τη δημόσια και τις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων. Αφάνισαν τα ασφαλιστικά ταμεία των γενεών με τις σπατάλες και τα μαζικά ρουσφέτια για να κερδίζουν εκλογές. Εξατμίστηκαν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαιτίας της ανοησίας, της απληστίας και της εξουσιολαγνείας που τους διακατείχε και έρχονται σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης και η «παρέα» του να μας μιλήσουν για αναβάθμιση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κράτος. Που αν δεν υπήρχε η υπεύθυνη απέναντι στο έθνος Κεντροδεξιά της εποχής Σαμαρά και η αναγκαστική συγκατοίκηση, που νομίζουν ότι τους νομιμοποίησε πολιτικά, θα έσερναν τα πόδια τους μέχρι το τέλος της ζωής τους στα κελιά των φυλακών. Ή αν δεν ήταν τόσο ευγενής μαζί τους και υπεύθυνος απέναντι στη θεσμική επάρκεια ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, θα λάμβαναν τις απαντήσεις που έπρεπε για τις τοποθετήσεις τους περί εξευρωπαϊσμού της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η νοσηρή πραγματικότητα που δημιουργούν ο κ. Ανδρουλάκης και η «παρέα» του δημιουργεί μια ευθύνη στη συμπαγή Δεξιά της ΝΔ. Ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό στις 21 Μαΐου. Απαίτηση για αυτοδύναμη και μόνο κυβέρνηση στις 2 Ιουλίου.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/5