Λίγο μετά τις δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς το βράδυ της Κυριακής, παρά το ιστορικά θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ο πρωθυπουργός πήγε σπίτι του και ξεκουράστηκε. Πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου μετέβη στο γραφείο του και ξεκίνησε τις πρώτες μετεκλογικές συσκέψεις. Από τις πρώτες οδηγίες που έδωσε είναι το 40,1% των εκλογών να αντιμετωπισθεί από όλους με σοβαρότητα, συγκρότηση και υπευθυνότητα.

Ταυτόχρονα και ενώ το προσωπικό και τα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου είχαν αρχίσει να οργανώνουν τα αρχεία τους για τη μετακόμιση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με δεδομένο ότι αναλαμβάνει χρέη από Δευτέρα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης συντόνιζε τον σχεδιασμό της δεύτερης εκλογικής καμπάνιας ενόψει της διαδικασίας της 25ης Ιουνίου, πλέον.

Με υπευθυνότητα

Αυτά όλα έχουν την αξία τους με δεδομένη την ανησυχία που επιχειρεί να δημιουργήσει η αντιπολίτευση στους Έλληνες περί «ηγεμονίας» της ΝΔ. Όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης από το 2019 αλλά και μετά το ιστορικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει και στις καλές και στις κακές στιγμές ότι αντιλαμβάνεται με απόλυτη υπευθυνότητα την ανάληψη των ευθυνών του στο ύπατο αξίωμα της εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν αντιμετωπίζει δηλαδή την παραμονή και τη διαχείριση της πρωθυπουργίας ως άσκηση προσωπικής ματαιοδοξίας, αλλά απολύτως λειτουργικά απέναντι στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Υπό την έννοια αυτή και την εμπεδωμένη κοινή αντίληψη, οι πολίτες από την πλευρά τους έστειλαν την Κυριακή 21 Μαΐου στον «κάλαθο των αχρήστων» όχι μόνον το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά και τις φιλοδοξίες οργανωμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στη χώρα μας, την Ευρώπη και την Τουρκία περί «εκβιαζόμενου», άρα ελεγχόμενου και αδυνάμου πρωθυπουργού. Έδωσαν μήνυμα απόλυτης εξουσιοδότησης στον κ. Μητσοτάκη ώστε να νιώθει ελεύθερος και ισχυρός στις επιλογές του και την άσκηση των καθηκόντων του.

Μπορεί αυτό το μήνυμα να είναι «πρελούδιο» της τελικής έγκρισης που θα ακολουθήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με ενισχυμένη αναλογική και πλήρως αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση από την Κεντροδεξιά, αλλά ήταν τόσο ισχυρό που δεν επιτρέπει παλινδρομήσεις από την αυτοδύναμη διακυβέρνηση με εξουσιοδότηση των πολιτών προς τον κυβερνήτη τους και όχι των οργανωμένων συμφερόντων που «επένδυαν» και «επενδύουν» στην αστάθεια. Άλλωστε, εγγυητές της εντολής διακυβέρνησης θα είναι και τη δεύτερη φορά οι πολίτες και καμία «διαπλοκή» δεν μπορεί να την καπηλευθεί. Απλώς οι ίδιοι θα πρέπει να υπογράψουν και μια δεύτερη φορά.

Ψελλίζουν

Κύκλοι της αντιπολίτευσης άρχισαν να ψελλίζουν κάποια «συνθήματα» περί ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να περιορισθεί. Κάποιοι αναλυτές άρχισαν να περιγράφουν ενστάσεις ανασφάλειας. Και κάποια οργανωμένα συμφέροντα ελπίζουν απέλπιδα στην αύξηση των ποσοστών της παλιάς πολιτικής διαπλοκής με την «πράσινη» απόχρωση, για να περιορίσουν τη Δεξιά και τον Μητσοτάκη. Απλά τα πράγματα και αυτό θα φανεί καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες. Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα την επιλέξουν οι πολίτες και όχι τα δομημένα συμφέροντα.

Η Ελλάδα αποδεδειγμένα δεν έχει «εθνική αστική τάξη» και αυτό αποδείχθηκε από την κατάσταση της χρεοκοπίας που οδηγήθηκε η χώρα. Τα μνημόνια που πλήρωσε ο λαός. Η Ελλάδα δικαιούται να έχει εθνικό πρωθυπουργό μέχρι το 2027 και όχι «διορισμένο» από τις κεντρικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και τις επιχειρηματικές «αυλές». Και θα τον έχει. Ο κύβος ερρίφθη!

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 24 Μαΐου 2023.