Ήταν τα 24ωρα που όχι µόνον η επικαιρότητα και οι δηµοσιογράφοι αλλά και οι πολιτικοί και οι πολίτες στη µεγάλη τους πλειονότητα ήταν επικεντρωµένοι στη συζήτηση του προς ψήφιση νοµοσχεδίου για τον πολιτικό γάµο των οµοφύλων. Η σηµαντική συνάντηση του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου µε τους εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα είχε προηγηθεί και είχε παραγάγει συγκεκριµένα µέτρα στήριξης - στα δηµοσιονοµικά όρια του προϋπολογισµού - σε γενικά ήπιο κλίµα και διάθεση συνεννόησης από όλες τις πλευρές, παρά τις εκκρεµότητες και τις εµπλοκές στον πρωτογενή τοµέα που παρέµεναν σε υπολογίσιµο βαθµό υπό εξέταση στο επόµενο χρονικό διάστηµα. Σε αυτή τη συγκυρία δηµοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας της Αστυνοµίας µε τους εκπροσώπους των αγροτών προκειµένου να συζητήσουν και να συµφωνήσουν το πλαίσιο και την οργάνωση της διαδήλωσης που οργάνωναν οι δεύτεροι, σε µια κορυφαία -και µάλλον τελική- κλιµάκωση των κινητοποιήσεών τους, στο κέντρο της Αθήνας.

Όλοι ανέµεναν και προέβλεπαν ότι από αυτή τη συνάντηση θα έβγαινε «λευκός καπνός». Ουσιαστικά δηλαδή θα συµφωνείτο ένας αριθµός τρακτέρ από κοντινές στο Λεκανοπέδιο περιοχές να µπει στην Αττική από συγκεκριµένες διαδροµές στον δρόµο αλλά και εντός της Αθήνας, προσπαθώντας να παρεµποδιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κίνηση των άλλων πολιτών και να µην κλείσει το κέντρο της πόλης για κάποιες ώρες χωρίς ενηµερώσεις και προετοιµασία. Με δεδοµένο ότι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που είχαµε παράλληλες αγροτικές κινητοποιήσεις έφθασαν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, οι Γερµανοί, οι Ολλανδοί αγρότες να αποκλείσουν για κάποιες ώρες το κέντρο της πρωτεύουσας των χωρών τους, ακόµη και τις Βρυξέλλες µπροστά στα κεντρικά κτίρια της Κοµισιόν ή του Κοινοβουλίου, δεν αποτελούσε έκπληξη ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και στην Αθήνα.

Οι προθέσεις των αγροτών όπως γίνονταν γνωστές ήταν να µπουν στην πρωτεύουσα για κάποιες ώρες αύριο, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώµη για τα ζητήµατά τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στα σηµεία συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα, όπου προβλεπόταν αποκλιµάκωση. Η ανακοίνωση από την Κατεχάκη µετά τη συνάντηση αιφνιδίασε αρνητικά, αλλά δεν σχολιάσθηκε δεόντως, γιατί κανένας ουσιαστικά, ούτε το κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης τελικά, δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα εξαιτίας της επικέντρωσης της προσοχής και του ενδιαφέροντος στο σχετικό, επίµαχο κυριολεκτικά, νοµοσχέδιο στη Βουλή. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ως πολιτικός προϊστάµενος στα θέµατα δηµόσιας ασφάλειας διαφώνησε µε τους εκπροσώπους των αγροτών και τους αρνήθηκε την παρουσία των τρακτέρ στη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αντί δηλαδή να καθοριστούν οι λωρίδες στην εθνική για την ασφαλή κίνηση των τρακτέρ, τα σηµεία εισόδου στην πόλη και να υπάρξει ενηµέρωση όλων των πολιτών και επαγγελµατιών για τις έκτακτες συνθήκες λόγω της εν λόγω κινητοποίησης, που θα είχε επιπρόσθετο αποτέλεσµα να κλείσει και το κέντρο της Αθήνας για κάποιες ώρες, καταλήξαµε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να βάλει φωτιά στην «µπαρουταποθήκη». Οι αγρότες αγανάκτησαν µε τη σκληρή αυτή επιλογή, κλείνουν τα σύνορα της χώρας, τα λιµάνια, οργανώνονται να φθάσουν στην Αθήνα µε τα τρακτέρ τους άναρχα και συγκρουσιακά µε τις δυνάµεις και τα πλάνα της Αστυνοµίας. Τα προβλήµατα στους δρόµους και τις µεταφορές θα είναι περίπλοκα, γιατί δεν µπορεί να δοθεί πλέον επαρκής και ακριβής ενηµέρωση τι θα συµβεί και αύριο θα έχουµε αναταραχές στην Αθήνα και εξ αντανακλάσεως νέα κλιµάκωση των κινητοποιήσεων.

Και όλα αυτά γιατί; Για µια λάθος και αψυχολόγητη στρατηγική που επέλεξε η πολιτική ηγεσία στην Κατεχάκη. Τελευταίες πληροφορίες µιλούν για µια πιο ευέλικτη στάση, µε «επιτήρηση» από πλευράς Αστυνοµίας των αυριανών κινητοποιήσεων των αγροτών µε τα τρακτέρ. Ας ευχηθούµε το καλύτερο έστω και εκ των υστέρων…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή