Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή στην αυλή του σχολείου του από αδέσποτο βόλι κάποιου Ρομά που γλεντοκοπούσε «έβαλε φωτιά» κυριολεκτικά στις δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου.

Οι διαδηλώσεις των κατοίκων συνοδευόμενες από βίαια ξεσπάσματα οργής και οι αποκαλύψεις από πλευράς των ίδιων των αστυνομικών για τις «γκετοποιημένες» περιοχές στον Δήμο Αχαρνών κυριάρχησαν στην επικαιρότητα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Τόσκας εμφανίσθηκε στις δημόσιες δηλώσεις του αμυντικός, αμήχανος, αρκετά συγχυσμένος, σε κάθε περίπτωση ελάχιστα πειστικός ότι το κράτος με άμεσο τρόπο θα κατορθώσει να ελέγξει τις καταστάσεις και να επιβάλει τον νόμο και την τάξη.

Από την άλλη πλευρά είναι ενδιαφέρον ότι το πολιτικό σύστημα δείχνει ότι έχει αντανακλαστικά σωστά ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερά, δείχνει διστακτικός να διακηρύξει το τέλος της αυθαιρεσίας των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, ρούχων και προϊόντων πολυτελείας που έχουν τις βάσεις τους στα «γκέτο» των Ρομά. Ακριβώς επειδή είναι εμπλεκόμενοι οι Ρομά. Οι οποίοι λογίζονται μειονοτικοί, άρα οι «δικαιωματιστές» εκτιμούν ότι το ακαταδίωκτο των συγκεκριμένων εγκληματιών είναι άσκηση δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών. Ομως υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, με κυρίαρχη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και ως κοινοβουλευτική δομή ενδεχομένως να κατορθώσει στα επόμενα 24ωρα να «εγγυηθεί» το καθεστώς του νόμου και της τάξης για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια «σχέση διαφθοράς» και χρηματισμού με το Ζεφύρι, το Μενίδι και τις άλλες περιοχές που οι συμμορίες των Ρομά έχουν επιβληθεί δεν βρίσκονται μόνον αστυνομικοί, όπως και ο ίδιος ο κ. Τόσκας παραδέχεται. Αλλά και πολιτικοί και πρόσωπα της αυτοδιοίκησης. Οι Ρομά έχουν ψήφους και οικονομική στήριξη για βουλευτές και υποψήφιους των δήμων ή της περιφέρειας στη Β’ Αθηνών, αλλά και περιοχών εκτός Αθηνών όπου υπάρχουν συνοικισμοί Ρομά. Η απόφαση σε επίπεδο Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι ισχυρή αλλά και διαρκής. Η Αστυνομία με όλες τις δυνάμεις της, η Δικαιοσύνη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση. Το έγκλημα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό στην Ελλάδα. Είναι απλό: «Γκρεμίστε» τα γκέτο!