Η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δείχνει πόσο κοντά είναι το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Σε μια συγκυρία που η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ δημιουργεί προϋποθέσεις για μια κρίσιμη, στρατηγικού χαρακτήρα σχέση μεταξύ των δύο χωρών και την εγγύηση των συνόρων μας, ενώ οι επενδύσεις αποτελούν την προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές το 2018, μια δολοφονία ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου».

Το γεγονός ότι ο δολοφονηθείς ήταν γόνος πολύ γνωστής οικογένειας της κεντροδεξιάς και συνδικαλιστής στον Δικηγορικό Σύλλογο δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κάποια συγκρουσιακά δεδομένα στη βάση των πολιτικών κομμάτων. Το ενδεχόμενο μιας νέας περιόδου «ατομικής τρομοκρατίας» τύπου «17 Νοέμβρη» και των άλλων οργανώσεων που έδρασαν με δολοφονίες και όχι μόνο με εμπρηστικές ενέργειες στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα δεν μπορεί να περιφρονηθεί.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διακηρυχθεί απ' όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου, όχι μόνο με τις τυπικές ανακοινώσεις, αλλά ουσιαστικά και με διάρκεια, ότι η Ελλάδα έχει ενότητα στο εσωτερικό της και αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε μια ουσιώδη αναδιάρθρωσή της, αποκλείοντας κοινωνική αναταραχή και εμφύλιες συγκρούσεις. Είναι σημαντικό τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μιας «σύγκρουσης των άκρων» με εξτρεμισμούς και δολοφονίες. Το έγκλημα εις βάρος του Μ. Ζαφειρόπουλου να μείνει χωρίς συνέχεια.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο συνεκτικό, με προοπτική τα επόμενα 40 χρόνια, υπερβαίνοντας τις κοινοβουλευτικές θητείες, θα μπορούσε να υπάρξει μια συμβολική κίνηση σε επίπεδο πολιτικού συστήματος.

Μια σύνοδος πρωθυπουργών με τη συμμετοχή των Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Αντ. Σαμαρά υπό την προεδρία του σημερινού πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, αλλά και τη συμμετοχή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Η θεσμοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, για παράδειγμα τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο, θα δώσει ένα μήνυμα αναβάθμισης της λειτουργίας της δημοκρατίας, υπέρβασης των προσωπικών και των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και εκδήλωση της αποφασιστικότητας του έθνους για το μέλλον. Η σύνοδος θα μπορούσε να εξελίσσεται, ως γεύμα ανταλλαγής απόψεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.