Μυθολογικό νησί, παρά το μικρό του... δέμας, η Ηρακλειά, ή Αρακλειά για τους ντόπιους, οφείλει το όνομά της στον Ηρακλή, αν και πιο γνωστή είναι η λαϊκή παράδοση που λέει ότι στο νησί αυτό έμενε ο Κύκλωπας Πολύφημος, που τον τύφλωσε με το γνωστό τέχνασμά του ο πολυμήχανος Οδυσσέας.

Είναι και το ελληνικό νησί ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό που έχει τον δικό του… Πάπα! Έτσι λέγεται το βουνό της. Πανέμορφο νησί, με καταπληκτικές θάλασσες, υπέροχες παραλίες και φανταστικά φαγητά! Βρισκόταν στην άγονη γραμμή παλαιότερα -που δεν ξέρουμε αν ο πλους προς τα νησιά αυτά θεωρείται ακόμη άγονος. Και για να βάλουν πλοίο στη γραμμή αυτή -και σε κάθε άλλη- οι ακτοπλόοι έπαιρναν επιδότηση από το κράτος. Με το πλοίο να πηγαίνει εκεί μια φορά την εβδομάδα και αν…

Από το πλοίο, τότε, κατέβαινες με λάντζα, γιατί δεν πλεύριζε. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει εντυπωσιακά. Ποιος θα το περίμενε ότι αν θέλεις να περάσεις στην Αρακλειά κάποιες μέρες των διακοπών θα πρέπει να κλείσεις δωμάτιο από τον… Απρίλιο. Τουλάχιστον. Μοναδική και η Σπηλιά ή Σπήλαιο του Άι-Γιάννη, γεμάτο σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στα αρχαία χρόνια ήταν ο Στάβλος του Κύκλωπα του Πολύφημου. Και σήμερα κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στη γιορτή του Αγίου. Οι παλιοί μάλιστα λένε ότι δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως το Σπήλαιο, με μία φήμη να λέει ότι συνδέεται με τη… Νάξο! Υπέροχος τόπος με εκτυφλωτικό φως, που γίνεται ακόμη πιο έντονο από την κυκλαδίτικη ασπρίλα των οικημάτων.

Μικρό νησί, αλλά και πρωτοποριακό. Γιατί εκεί τοποθετήθηκε η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια, που σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά λειτούργησε και εγκατάσταση αφαλάτωσης. Νησί όμως και με αντιστασιακή ιστορία. Στην Κατοχή, που δεν υπήρχαν δορυφόροι, στήνονταν στα κορφοβούνια ασυρματιστές και επιτηρούσαν το Αιγαίο για να εντοπίσουν γερμανικές νηοπομπές. Και στη συνέχεια ενημέρωναν τα συμμαχικά στρατηγεία. Ήταν και σταθμός φυγάδευσης μαχητών από την ηπειρωτική Ελλάδα για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Και για όσους έχουν γαστριμαργικές ανησυχίες, υπάρχουν εξαιρετικές ταβέρνες, με πρώτη και καλύτερη αυτήν ενός ευρηματικότατου ντόπιου σεφ: του Γιάννη του Γαβαλά. Θεσπέσια εδέσματα και η ταβέρνα του, η «Αρακλειά», κάθε βράδυ γεμίζει από επισκέπτες από τα γύρω νησιά που έρχονται με σκάφη και σκαφάκια για να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ του. Τον είδα και σε μία φωτογραφία αγκαλιά με ένα ζευγάρι και ήθελα να τον ρωτήσω: Καλά, εσένα σε αναγνωρίζουν, μια και είσαι διάσημος.

Αυτοί δίπλα σου μήπως είναι ο Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι;

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/8