Προφανώς είχε τους λόγους του ο πρωθυπουργός για να προβεί σε αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον να κρίνει τι πήγε ή δεν πήγε καλά με βάση τις δικές του επιδιώξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των υπουργών του. Το συγκεκριμένο υπουργείο, που ονομαζόταν Δημοσίας Τάξεως και για λόγους, ίσως και σημειολογικούς, μετονομάστηκε Προστασίας του Πολίτη, φέρει ονομασία που παραπέμπει σε συγκεκριμένο στόχο. Να προστατεύονται οι πολίτες. Και από ποιους προστατεύονται; Από τα επιφορτισμένα προς τον σκοπό αυτό όργανα, δηλαδή τα μέλη της Αστυνομίας. Ασφαλώς και πρώτο μέλημα του νέου υπουργού του, κ. Χρυσοχοΐδη, είναι να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα των πολιτών, που είναι η ασφάλειά τους, αν λάβουμε υπόψη τα περιστατικά βίας καθημερινώς, τις ληστείες και την επικίνδυνη παραβατικότητα των ανηλίκων που προϊδεάζει για εγκληματική καριέρα στο μέλλον.

Ορθή η προτεραιότητα αυτή, αλλά συγχρόνως συμβαδίζει με μία άλλη εξίσου αναγκαία πρωτοβουλία, σε επίπεδο προτεραιότητας και αυτή. Και που δεν είναι άλλη από την προστασία των αστυνομικών οργάνων. Να, τι εννοούμε. Ένας αστυνομικός, νεαρός μεν αλλά υπόδειγμα στην υπηρεσία του, κλήθηκε να προστατεύσει μία γυναίκα από τον άνδρα της που συχνά την ξυλοφόρτωνε, ενώ το μπουμπούκι αυτό βίαζε και το ανήλικο παιδί τους, κατά δήλωση του αστυνομικού. Κάποιος επιτήδειος δικηγόρος που θα βγάλει λεφτά από την υπόθεση συνέστησε στον νταή άνδρα να κάνει μήνυση στον αστυνομικό! Και τώρα, ο αστυνομικός από τον πενιχρό μισθό του καλείται να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα λόγω της δόλιας δικομανίας του δράστη!

Έξοδα που δεν τα καλύπτει η πολιτεία. Προφανώς, η περίπτωση του νεαρού αστυνομικού δεν είναι η μοναδική. Ή μήπως ξεχνάμε την ανάλογη έλλειψη προστασίας των αστυνομικών οργάνων και στις περιπτώσεις που αντιδρούν για να διαφυλάξουν τη ζωή τους, όταν αυτή απειλείται από εγκληματικά στοιχεία; Πόσες φορές το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας δεν τους έχει αναγνωριστεί; Αυτή η παροχή προστασίας είναι βασική προτεραιότητα. Διότι, δεν είναι λογικό, αν τα όργανα, φοβούμενα τις ταλαιπωρίες και περιπέτειες στις οποίες υποβάλλονται όταν κάνουν το καθήκον τους, για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους να παραβλέπουν το καθήκον αυτό; Κι έτσι, θα υπάρχει δικαιολογημένο έλλειμμα στην ασφάλεια των πολιτών, με ευθύνη της πολιτείας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12 Ιανουαρίου