Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ εξάντλησε τις δυνατότητες της Οικονομίας όσον αφορά την ενίσχυση των αγροτών. Παρ’ όλ’ αυτά οι συνδικαλιστές δείχνουν να θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα. Προφανώς θέλουν να εξαντλήσουν προς όφελός τους τις δημοσιονομικές δυνατότητες σε βάρος -εξίσου προφανές- της δυνατότητας ενίσχυσης άλλων παραγωγικών κλάδων ή τάξεων που έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Κυρίως δε των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες δυστυχώς είναι αρκετές. Η εξάντληση, όπως προαναφέρθηκε, των δημοσιονομικών περιθωρίων έχει βεβαίως τις δικές της «παράπλευρες απώλειες». Και αυτές δεν είναι άλλες από εμάς τους υπόλοιπους, τους Έλληνες φορολογούμενους, που αν παραστεί ανάγκη θα κληθούμε να αντισταθμίσουμε τις όποιες δημοσιονομικές απώλειες από τυχόν επιπλέον ενισχύσεις προς τον αγροτικό κόσμο.

ΠΑΝΤΩΣ, αυτό που φαίνεται να είναι μία εξέλιξη είναι ότι σποραδικές φωνές μεμονωμένων αγροτών διατυπώνουν μια επιφυλακτικότητα -αν όχι και αντίδρασηστη στάση των συνδικαλιστών, καθώς πιστεύουν ότι η καλλιεργούμενη ένταση στις σχέσεις του αγροτικού κόσμου με την πολιτεία δεν εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντά τους. Λόγοι ασφαλώς ισότητας και ίσης μεταχείρισης επιβάλλουν να μη δημιουργείται η εντύπωση φαβοριτισμού υπέρ μίας επαγγελματικής τάξης σε βάρος άλλων.

ΤΕΛΟΣ, οι Έλληνες πολίτες, ως φορολογούμενοι, ενώ όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατανοούν τα αγροτικά προβλήματα, εντούτοις έχουν και τη δικαιολογημένη απαίτηση να υπάρχει από την πολιτεία ενδελεχής έλεγχος της διαχείρισης των επιδοτήσεων. Το τι εννοούμε μπορεί να το βρει κανείς στο παρακάτω ανεκδοτολογικό παράδειγμα, που περιγράφεται σε όσα άκουσε σε καφετέρια αυτήκοος μάρτυς! Ο ξιφουλκών εναντίον του πολιτικού κόσμου αποκαλύπτει ότι στέλνει τον γιο του στον αδελφό του για να τον βοηθήσει στα πρόβατα και τις ελιές. Ο συνομιλητής του τού λέει: - Έχει καμιά εκατοστή πρόβατα, νομίζω. - Μπα... καμιά 25αριά έμειναν. Αλλά επιδότηση παίρνει για 100. - Και ο έλεγχος δεν τον πιάνει; - Όταν έχει μέτρημα, του στέλνει ο γείτονας τα δικά του! - Και με τις ελιές; - Είχαμε 200 ρίζες, αλλά οι μισές ξεράθηκαν. - Δεν ξαναφύτεψες; - Δεν συμφέρει. Με 2-3 ευρώ το κιλό το λάδι, τα μισά τα παίρνουν οι Αλβανοί, άσε λιπάσματα, οργώματα. Μια χαρά είναι με την επιδότηση!

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»