Οταν η Ξαφά είδε τον Μηλιό
Γράφει ο Γιώργος Κατσίγιαννης
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δεν ενθουσιάστηκε µε την «αναβάθµιση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οµάδα πολιτικής διαπραγµάτευσης του Μεγάρου Μαξίµου.
Οταν η Ξαφά είδε τον Μηλιό
Αίσθηση προκάλεσαν οι οµιλίες τους για την οικονοµία
Η επιβολή της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Πέµπτη το βράδυ στο London School of Economics, µε ευθύνη του καθηγητή Kevin Featherstone, που στο παρελθόν είχε διατελέσει σύµβουλος του Γ. Παπανδρέου και εσχάτως επιχειρεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.
Στη συζήτηση που έγινε συµµετείχαν από την Ελλάδα ο πρώην επικεφαλής του οικονοµικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, και η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, Μιράντα Ξαφά.
Και των δύο οι παρεµβάσεις προκάλεσαν αίσθηση στο ακροατήριο, καθώς ο Γ. Μηλιός «εκθείασε» κατά την τοποθέτησή του την ανάπτυξη της γερµανικής οικονοµίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι ασυναγώνιστη στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ η Μιράντα Ξαφά, θέλοντας να περιγράψει την έλλειψη εµπιστοσύνης που έχει προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ότι «έχει αποσύρει τα χρήµατά της από τις ελληνικές τράπεζες και τα έχει βγάλει στο εξωτερικό».
Το θετικό είναι ότι η εκδήλωση στο βρετανικό πανεπιστήµιο δεν έλαβε χαρακτήρα ελληνικού εµφυλίου, καθώς ούτε ο Γ. Μηλιός θέλησε να αποδοκιµάσει τις απόψεις της Μ. Ξαφά ούτε η τελευταία προέβη σε παρατηρήσεις επί των θέσεων που εκείνος διατύπωσε.
Αλλωστε, ο Γ. Μηλιός στην τοποθέτησή του είχε φροντίσει να εξηγήσει στους συνοµιλητές του ότι «είµαι στο κόµµα και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά», γεγονός που δεν µπορούσε να δώσει λαβές ώστε να του ασκήσει κάποιος κριτική για τους χειρισµούς του Μεγάρου Μαξίµου στο µέτωπο της οικονοµικής διαπραγµάτευσης.
Η άρνηση του Οδυσσέα
Ο φερόµενος ως υποψήφιος αρχηγός για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αρνήθηκε να συµµετάσχει στην επιτροπή που θα συγκροτήσει η Χαριλάου Τρικούπη µε σκοπό την εξασφάλιση οικονοµικών πόρων για τη διεξαγωγή του επικείµενου συνεδρίου.
Προφανώς το έκανε για να µην ταυτιστεί µε την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και επειδή θέλει να σηµατοδοτήσει την ανάγκη δηµιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, που δεν θα φέρει στις πλάτες του το «χρεοκοπηµένο» παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Παραιτήσεις
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάµεσα στις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να δώσει τόπο στην οργή και να προσχωρήσει στη λογική ενός έντιµου συµβιβασµού µε τους εταίρους και στις πιέσεις των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρµας», που τον προτρέπουν να επιµείνει στην προώθηση της σκληρής γραµµής της ρήξης, ακόµη και αν χρειαστεί ο ίδιος να παραιτηθεί του αξιώµατός του. Στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ∆. Στρατούλης (φωτ.).
Νιώθει προδοµένος
Μπορεί ο Γ. Βαρουφάκης να παριστάνει τον «ψύχραιµο» µετά την υποβάθµισή του από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε φίλους και γνωστούς που του έχουν τηλεφωνήσει τις τελευταίες ηµέρες δεν κρύβει την απογοήτευσή του από το «άδειασµα» που του έκανε ο πρωθυπουργός.
Νιώθει προδοµένος διότι το Μέγαρο Μαξίµου υποχώρησε στις απαιτήσεις των ξένων για να βγει εκτός παιχνιδιού, επειδή ήταν «ανεπιθύµητος» ως συνοµιλητής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέµα χρόνου ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας να ανοίξει το στόµα του και να προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Μεγάρου Μαξίµου.
Μόνοι µας
Ο διχασµός στο ΠΑΣΟΚ δεν επικεντρώνεται πλέον στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά στην πολιτική κατεύθυνση που θα έχει το κόµµα το προσεχές διάστηµα και εφόσον οι εξελίξεις είναι τέτοιες που µπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως, εκείνη που επιµένει ότι το κόµµα πρέπει να ανακτήσει την πολιτική του αυτονοµία και να µην πέσει στην παγίδα της συνεργασίας µε τη Ν.∆. στο πλαίσιο µιας ευρωπαϊκής συµµαχίας εγχώριων πολιτικών δυνάµεων είναι η Φ. Γεννηµατά.
Το τηλεφώνηµα
Οταν ο Ευ. Βενιζέλος άκουσε τον Φ. Κουβέλη να διαψεύδει ότι του είχε γίνει πρόταση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, έγινε έξω φρενών και τηλεφώνησε στον Σπύρο Λυκούδη, ζητώντας του να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Ο τελευταίος το έκανε µε κοµψό τρόπο, επειδή ήταν γραµµατέας της ∆ΗΜ.ΑΡ. την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ µε τη Ν.∆. συζητούσαν µε τον Φ. Κουβέλη για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας.
Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος
Είναι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και δεν τα πάει καλά µε τα πεθερικά του. Κατά καιρούς τον εκνευρίζουν µε το να του υπενθυµίζουν ότι απέκτησε πρόσβαση στα συστήµατα εξουσίας επειδή τον έκαναν γαµπρό τους, ενώ ο ίδιος αισθάνεται ανώτερος από την τιµή που του έκαναν.