Το πρώτο κεφάλαιο έκλεισε. Το δεύτερο τώρα θα ανοίξει και αφορά το τι θα γίνει τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ-ο τρίτος ,πρώην μνημονιακός κυβερνητικός εταίρος εξατμίστηκε. Η «γαλάζια» ηγεσία έχει κάνει ήδη απ’ την πλευρά της ο,τι το δυνατόν για να βρίσκεται φορτωμένη και μία βαριά ήττα και με εξαιρετικά άστοχες συμπεριφορές της ηγεσίας της. Επιπλέον ,από τις διαθέσεις της ηγεσίας δεν διακρίνεται καμιά προοπτική για επάνοδο του κόμματος σε κεντροδεξιά τροχιά με απόρριψη του «σκληρού» δεξιού στοιχείου που περιλαμβάνει στους κόλπους της.

Το κλίμα στη ΝΔ είναι έτσι ήδη «καυτό» και πολλοί είναι αυτοί που ακονίζουν τα μαχαίρια τους ,έτοιμοι για μια γερή εσωκομματική μάχη. Λογικό,αφού η φυσιογνωμία της ΝΔ σήμερα είναι μία «μουτζούρα» μετά από μία κυβερνητική θητεία που συσσώρευσε δεινά στην παράταξη το κ.Αντ. Σαμαρά. Δύσκολο λοιπόν να συνεχίσει πορεία η ΝΔ χωρίς μεγάλες «διορθώσεις» και εσωτερικές αλλαγές. Αλλά τα Μνημόνια τσάκισαν για τα καλά το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης 2012-014,το ΠΑΣΟΚ ,που υπό την ηγεσία του «ασυμάζευτου» κ.Βενιζέλου,μπήκε σε μια κατηφόρα που το έφεραν όσο χαμηλά ήταν δυνατόν να φτάσει στις εκλογές του 2015. Ένα δράμα που πήρε στο τέλος και τραγελαφικά χαρακτηριστικά με την κωμική «αποστασία» του απερίγραπτου κ. Γ.Α. Παπανδρέου.

Στο ζήτημα του μέλλοντος των δύο κομμάτων συνοψίζεται η διαπίστωση της απόλυτης παρακμής του δικομματικού συστήματος της Μεταπολίτευσης ,δηλαδή της απαξίωσης και κατάρρευσης των αστικών κομμάτων εξουσίας ,που φέρουν και όλο το βάρος της μεγάλης εθνικής Αποτυχίας. Τώρα οι ηγεσίες τους θα πληρώσουν και το «λογαριασμό». Το δεύτερο κεφάλαιο ,λοιπόν, θα είναι σίγουρα συναρπαστικό .