Ο περιφερειάρχης Κρήτης υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερούς εκλογικούς κύκλους και ότι οι κάλπες στη συγκεκριμένη, κρίσιμη περίοδο έπρεπε να έχουν αποφευχθεί


Συναντηθήκαμε στο «Παγοποιείο», το ιστορικό μπαρ-εστιατόριο του Ηρακλείου, επί της Πλατείας Αγίου Τίτου. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη «Στον 5ο όροφο της Νομικής». Αιτία, η φιλική σχέση που διατηρεί ο Σταύρος Αρναουτάκης με τον αδελφό του συγγραφέως, Αλέξανδρο, περιφερειακό σύμβουλο αντίπαλης παρατάξεως. Αλλωστε, εάν παρατηρήσει κανείς την πολιτική διαδρομή του Σταύρου Αρναουτάκη από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά, θα διαπιστώσει ότι προτιμά τις συγκλίσεις από τις αποκλίσεις. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα από το 1990 να εκλέγεται διαδοχικώς δήμαρχος Αχαρνών επί τέσσερις θητείες, ευρωβουλευτής, βουλευτής και περιφερειάρχης δις. Ο νέος ιδιοκτήτης του «Παγοποιείου», Μαρίνος Μερογιαννάκης, μας προτείνει μια δροσερή σαλάτα και μπρουσκέτες για την αρχή. Για τη συνέχεια, διαλέγουμε έναν ψητό σολομό με ρύζι μπασμάτι, που συνοδεύουμε με λευκό κρασί του Λυραράκη.

Η πρώτη ερώτηση που του θέτω αφορά στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. «Η Ελλάδα, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να στέκεται ακόμα όρθια κι εντός της ευρωπαϊκής τροχιάς. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ο συντονισμός όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σύντομα θα γυρίσουμε σελίδα. Τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση και πρέπει να συνεννοηθούν στα βασικά, στα κρίσιμα ζητήματα. Δεν βρισκόμαστε στο 2009 ούτε στο 2011. Τώρα, όλοι γνωρίζουν και τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας και την κατάσταση της οικονομίας στο εσωτερικό. Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλήξουν σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης. Η χειρότερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η ακυβερνησία». Για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο συνομιλητής μου είναι κατηγορηματικός. «Δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποκτά μια ιδιαιτερότητα. Η χώρα χρειάζεται σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει και την επόμενη Βουλή. Οι εκλογές αναμφίβολα δίνουν τη δυνατότητα άμεσης έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού. Την ίδια στιγμή, όμως, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούσε ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί. Από την εμπειρία μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι μέσα στα όρια μιας συγκεκριμένης θητείας μπορεί να γίνει και καλύτερος προγραμματισμός και σίγουρα να προκύψουν περισσότερα αποτελέσματα».

Ως παράδειγμα φέρνει την Περιφέρεια Κρήτης. «Από το 2011 και μετά, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, έχουν εκταμιευθεί 50.000.000 € για επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμά μας έχουμε εντάξει περισσότερα από 500 έργα και 1.500 επιχειρήσεις. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι πληρωμές αγγίζουν τα 130.796.000 €. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στην Περιφέρεια Κρήτης, το 2011, υπηρετούμε και στηρίζουμε τον τουριστικό τομέα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την καμπάνια στήριξης του τουριστικού κλάδου με αναγνώριση και επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Για εμάς είναι δεδομένη η αναγκαιότητα διασύνδεσης του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα. Η Κρήτη έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές. Εχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Η έξοδος από την κρίση, κατά τη γνώμη του, θα έλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη. «Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, με τις συνέπειες που βιώνουμε σήμερα. Το μοντέλο αυτό είναι φανερό ότι απέτυχε, οπότε θα πρέπει να γίνει στροφή σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων και των εξαγωγών στο ΑΕΠ και αντίστοιχα μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, απαιτείται ο επανασχεδιασμός της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με άμεσες, γρήγορες ενέργειες και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και τεχνοκρατών. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η συμβολή, ώστε να υπάρξει ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάτασης της οικονομίας της χώρας μας, το οποίο να διαπνέεται από αρχές και ιδέες που να μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκία και ελπίδα στον λαό, να βάλουν την κοινωνία σε κίνηση, βγάζοντάς την από την παραίτηση, την παρακμή, την αποχώρηση και την ιδιώτευση».
Την ώρα του επιδορπίου, ενός νοστιμότατου μιλφέιγ, ο Σταύρος Αρναουτάκης συμπυκνώνει συνθηματικά την αρχική του σκέψη: «Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς εθνική συνεννόηση». Ποιος έχει αντίρρηση;