Στις συναλλαγές έργων τέχνης (δημόσιες ή ιδιωτικές) μόλις ακουστεί το όνομα Αλέκος Φασιανός, αυτομάτως οι όροι των διαπραγματεύσεων αλλάζουν. Διότι, πρόκειται για μια υπογραφή του αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή σε επίπεδο επένδυσης καθώς  βρίσκεται στην κορυφή των πιο περιζήτητων καλλιτεχνών της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Αυτό που οι ξένοι έμποροι αποκαλούν «sure seller». 

Οι δημιουργίες του Φασιανού διεκδικούνται τόσο από συλλέκτες και εμπόρους, όσο και από επενδυτές που βλέπουν συχνά αποδόσεις μέσα από τις μεταπωλήσεις των έργων του.  Στις δημοπρασίες της εγχώριας και διεθνούς αγοράς (Κύπρο, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο), τα έργα του προσελκύουν Ελληνες και ξένους αγοραστές. Οι τιμές του γίνονται συχνά αφορμή για να διαμορφωθεί ολόκληρη η εικόνα στην σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, είτε αυτές σημειώνουν άνοδο, είτε διόρθωση. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο έμπορος έργων τέχνης και δημοπράτης Βαγγέλης Καπόπουλος παρουσιάζει στην ομώνυμη γκαλερί του στη Μύκονο, επιλεγμένα έργα του Αλέκου Φασιανού. Τα εγκαίνια πραγματοποίηθηκαν με μια εντυπωσιακή προσέλευση των επισκεπτών, τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων  που γνωρίζουν το έργο του. Τα κριτήρια επιλογής των έργων βασίστηκαν στα πρότυπα της διεθνούς αγοράς. 

«Πρόκειται για έργα με θερινές ατμόσφαιρες και ανάλογα θέματα που ταιριάζουν στο ελληνικό καλοκαίρι της Μυκόνου. Θεωρήσαμε  ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ζητούμενο να δώσουμε τη χαρά, την ελπίδα και την αισιοδοξία που προσφέρει το έργο του Αλέκου Φασιανού, με μια έκθεση που στέλνει τόσο σ’ εμάς τους Έλληνες,  όσο και στους τουρίστες επισκέπτες το μήνυμα ότι η ελληνική τέχνη είναι παρούσα και προσφέρει ελπιδοφόρες σκέψεις στα πέρατα της γης», είπε στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΣΗ», ο κ. Καπόπουλος ιδιοκτήτης της Kapopoulos Fine Arts. 


Τιμές

Οι τιμές των έργων της έκθεσης κυμαίνονται από 1.500 έως 25.000 ευρώ ανάλογα και το μέγεθος και όπως επισημαίνουν οι συντελεστές, είναι προσαρμοσμένες στη διεθνή αγορά και ανταποκρίνονται πλήρως στη σημερινή κατάσταση. 

Αρκετοί έμποροι προσπαθούν να κλειδώσουν κάποια συνεργασία με τον Φασιανό. Όμως, με τον Β. Καπόπουλο η σχέση αυτή κρατάει πάνω από δύο δεκαετίες και πλέον όπως χαρακτηριστικά λέει ο τελευταίος, η σχέση αυτή έχει ωριμάσει.  «Θεώρησα πως έπρεπε οπωσδήποτε ο Αλέκος Φασιανός να δώσει το παρών, στη Μύκονο, ένα διεθνή πλέον προορισμό, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου εμπιστεύθηκε το έργο του. Αποτελεί για μένα επαγγελματική και ηθική δικαίωση. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι είμαι ο μόνος διεθνής γκαλερίστας που έχουμε στην Ελλάδα! Τον ευχαριστώ λοιπόν θερμά  για την εμπιστοσύνη που μου έδειχνε και εξακολουθεί να μου δείχνει» εξομολογήθηκε ο Ελληνας art dealer.  

 -Κύριε Καπόπουλε, πολλοί ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους πίνακες του Αλέκου Φασιανού ζητούν να μάθουν ποια θα είναι η πορεία των έργων του, τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση;

Θεωρώ ότι ο Αλέκος Φασιανός έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ζωγραφικής. Πιστεύω ακράδαντα στην εξαιρετική πορεία του έργου του, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. 

-Τι παρατηρείτε στην πορεία του στη διεθνή αγορά;

Η κίνηση του έργου του Αλέκου Φασιανού στο εξωτερικό είναι εξαιρετική. Υπάρχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα της ζωγραφικής του σε όλο τον κόσμο. Το έργο του είναι γνωστό και δημοφιλές εκτός Ελλάδος.  Μια από τις πρόσφατες επισκέψεις του για επαγγελματικούς λόγους ήταν στην Ιαπωνία ενώ ετοιμάζεται για μεγάλη έκθεση στη Γερμανία. 

-Στην ελληνική αγορά υπήρξαν όμως ανισορροπίες. Το 2007 το έργο του Αλέκου Φασιανού «Αγγελιοφόρος» είχε αγγίξει 735.600 ευρώ, που είναι η υψηλότερη τιμή στη δευτερογενή αγορά. Σήμερα τα επίπεδα των τιμών κινούνται σαφώς σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Μπορούμε να μιλάμε σήμερα για διόρθωση; 

Θεωρώ ότι οι τιμές εκείνης της εποχής ήταν καθαρά εσωτερικό θέμα της ελληνικής, εγχώριας αγοράς  και δεν είχε καμία ανάμειξη στη διαμόρφωση τους ο καλλιτέχνης. Σήμερα μπορούμε σαφώς να μιλάμε για μια εκλογίκευση των τιμών, που ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. 

 -Υπόσχονται μεγάλο περιθώριο ανόδου οι πίνακες του Αλέκου Φασιανού.; Για ποιους λόγους;

Ναι θεωρώ ότι ο Αλέκος Φασιανός για τα σημερινά επίπεδα τιμών αποτελεί ευκαιρία τοποθέτησης χρημάτων. Είναι σταθερή και ανοδική αξία. Σημειώστε ότι πουλήθηκαν όλα τα έργα της έκθεσης, καταγράφοντας δηλαδή 100% επιτυχία! \

-Αυτό που λέτε είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως στις μέρες μας. Από πού προήλθε το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών;

Οι αγοραστές ήταν κατά 80% από το εξωτερικό. 

 -Ποια είναι η κατάσταση στη Μύκονο φέτος; Ποιο είναι το κοινό που επισκέπτεται την Kapopoulos Fine Arts; 

Οπωσδήποτε φέτος είναι μειωμένος ο αριθμός των επισκεπτών που έρχονται από την Ελλάδα. Η Kapopoulos Fine Arts όμως απευθύνεται και στη διεθνή αγορά η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών της.  Γι αυτό άλλωστε εκτός από το χώρο μας στην Μύκονο επεκταθήκαμε φέτος με νέες γκαλερί στις Σπέτσες και την Πάτμο.  

-Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας σπρώχνουν εικαστικούς και dealers στο να μεταβούν στην αγορά του εξωτερικού. Ποια είναι η δική σας στάση και άποψη; 

Πρόκειται για μια πρόταση που έχω κάνει από το 2005. Από τότε διεθνοποιήσαμε την γκαλερί φέρνοντας στο ελληνικό κοινό πολλές προτάσεις από το εξωτερικό. Βλέποντας το φούσκωμα των τιμών της εποχής εκείνης, και όντας υπέρμαχοι της διεθνούς αγοράς θελήσαμε να στραφούμε αλλού. Κάνουμε ωστόσο πολύ προσεκτικές κινήσεις και επιλογές στην εγχώρια αγορά, όπως πέρσι με την έκθεση του Παύλου, ή φέτος με την παρουσίαση του Αλέκου Φασιανού. Προτείνω σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη διεθνή αγορά, να κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα και να μην δημιουργήσουν φαινόμενα υπερτίμησης και αστοχιών. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και είναι καλοδεχούμενοι τόσο οι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι στο εξωτερικό, όσο και οι μεγάλοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Σ αυτό κρατάμε σημαντική θέση εδώ και 10 χρόνια. Έχουμε φέρει κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, όπως οι Ερό, Ντελεβάλ, Αντάμι , Σεγκί, Κομπά, Αρμάν, Σλόνεμ, κ. ά. Τελευταία μας μεγάλη διεθνής συνεργασία είναι αυτή με την Λόρενς Τζένκελ, μια αληθινά μεγάλη αξία στο παγκόσμιο στερέωμα της τέχνης. Με ενθουσιασμό μοιραζόμαστε μαζί σας την είδηση ότι είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πολύ σύντομα τη λειτουργία νέας γκαλερί Kapopoulos Fine Arts εκτός Ελλάδος. 

Info: Στο κεντρικό Ματογιάννι της Μυκόνου μέσω της Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα του Αλέκου Φασιανού.