Tου Νίκου Σίμου

Δημιουργείται ένα ερώτημα το τελευταίο διάστημα. Το προκαλεί η τρόϊκα. Πως είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζει –ειδικώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τόμσεν- το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει εφαρμόσει ό, τι οι δανειστές έχουν ζητήσει, δεδομένου ‘οτι, με την άκαμπτη στάση της εξαναγκάζει την κυβέρνηση σε εύλογη άρνηση, δημιουργώντας συγχρόνως τις προϋποθέσεις για την διαρροή όλο και περισσότερων ψηφοφόρων στο ΣΥΡΙΖΑ; Αν πρόκειται για τακτική, προφανώς έχει ένα συγκεκριμένο στόχο σε βάρος της χώρας. Κι αυτό διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ακόμη και μετά την, φαινομενικά τουλάχιστον, αλλαγή επι το φιλευρωπαϊκότερο, στάση Τσίπρα, το βέβαιο είναι ότι η αντιμετώπιση της τρόϊκας θα γίνεται με σκληρότερους όρους –εφ’ όσον βεβαίως ο κ. Τσίπρας θα θέλει να είναι συνεπής στη μέχρι τώρα στάση και του ίδιου και του κόμματός του. Κάτω από τέτοιες συνθήκες εξ ίσου βέβαιο είναι ότι η αντίστοιχη σκλήρυνση των Ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου, τίποτε αισιόδοξο δεν προοιωνίζεται για τη χώρα. Αντιθέτως θα αρχίσουν πάλι τα σενάρια για ένα νέας φάσης Grexit.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι –αλλά και η κ. Μέρκελ- με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι ακόμη το θέμα είναι τεχνοκρατικό και δεν νοείται, επομένως, σε αυτή τη φάση διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό είναι μία λανθασμένη άποψη που υπό τις παρούσες συνθήκες ευνοεί τους δανειστές που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα κούρεμα και των δανείων που έχει δώσει, μέσω ελληνικών ομολόγων, στη χώρα μας ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας. Όμως αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη αυτή, καλυπτόμενοι πίσω από τεχνοκρατικές σκοπιμότητες, λησμονούν και η ίδρυση της ΕΟΚ, και η μετεξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η συγκρότηση της ΟΝΕ που οδήγησε στο ενιαίο νόμισμα, από ανέτοιμες χώρες και ανομοιογενείς Οικονομίες, έγιναν με πολιτικά κριτήρια. Σχεδόν αποκλειστικώς πολιτικά. Κατά συνέπεια η άρνηση στην Ελλάδα να διαπραγματευθεί σε πολιτικό επίπεδο τώρα –μετά δηλαδή από τις τόσες επιβαρύνσεις του ελληνικού λαού- αποτελεί πρόφαση εν αμαρτίαις με άδηλο στόχο.

Προφανώς ήλθε η ώρα να δοκιμάσει και η κυβέρνηση τις αντοχές αντίστασής της. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε μία πολύ πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «δεν θα αυτοκτονήσουμε πολιτικά για τους πλειστηριασμούς(πρώτης κατοικίας)». Θα διαπιστώσουμε αν είναι μία νέα γενική κυβερνητική ρότα ή απλώς προσωπικές απόψεις ενός υπουργού...