Με μεγάλη συμμετοχή κοινού παρουσιάστηκε χθες στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης ένα έργο μοναδικής ιστορικής αξίας. Την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η μεγάλη φωτιά», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ο οποίος χρησιμοποίησε προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να φέρει στο φως μια άγνωστη, αλλά συγκινητική ιστορία γενναιότητας και ήθους. Πρόκειται για την προσπάθεια δύο Αμερικανών οι οποίοι κατάφεραν να διασώσουν χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες λίγες ημέρες πριν την Καταστροφή της Σμύρνης. Για τη συγγραφή του ιστορικού αυτού δράματος προηγήθηκε εκτεταμένη έρευνα από τον συγγραφέα ο οποίος χρειάστηκε να ταξιδέψει σε πέντε διαφορετικές χώρες, να μελετήσει ιστορικά αρχεία και να μιλήσει με ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα.

(Ο Λου Γιουρένεκ, συγγραφέας. καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης)

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον Λου Γιουρένεκ», ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο του «Η μεγάλη φωτιά», θυμίζοντας μια ιστορία εν πολλοίς άγνωστη, με ιδιαίτερη όμως συγκινησιακή αξία, ειδικά για εμάς τους Ελληνες, για τη σωτηρία χιλιάδων προσφύγων στην σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής.» 

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Λου Γιουρένεκ, ανέφερε ότι τον τιμά το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ ανθρώπων που έχουν καταγωγή από την περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα της Μικράς Ασίας. «Για μένα η συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν μια περιπέτεια ανακάλυψης του παρελθόντος, αλλά το να συναντάς ανθρώπους που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και των οποίων οι οικογένειες δολοφονήθηκαν ή εξορίστηκαν αποτελεί για εμένα μια εμπειρία απαράμιλλη που μου δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να κατανοήσω την αξία της μνήμης και τον τρόπο που το παρλεθόν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον. Η τραγωδία που συνέβη στη Σμύρνη υπήρξε καθοριστική στιγμή για τον 20ο αιώνα. Η ιστορία δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία εθνικών μύθων και η τραγωδία της Σμύρνης είναι σημαντική ακριβώς γι’αυτό, γιατί συμβάλλει διαχρονικά στην αξία που έχει το γεγονός να θυμόμαστε την ιστορία με ακρίβεια.»

Το βιβλίο του Λου Γιουρένεκ «Η μεγάλη φωτιά» προλόγισε η Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος στα ΝΕΑ.

(Το βιβλίο του Λου Γιουρένεκ «Η μεγάλη φωτιά» παρουσιάστηκε χθες στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης)


«Η μεγάλη φωτιά», Λου Γιουρένεκ, εκδόσεις Ψυχογιός

1922. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε τελειώσει, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σε παρακαμή και ο ‘Εισα Τζένινγκς, ένας μεθοδιστής πάστορας από τη Νέα Υόρκη, είχε καταφθάσει στη Σμύρνη για να εργαστεί στην τοπική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων. Αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι εντάσεις ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους είχαν εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια. Ο Μουσταφά Κεμάλ, γνωστός ως Αττατούρκ, και ο μουσουλμανικός στρατός του, μπήκαν στη Σμύρνη, όπου μισό εκατομμύριο τρομοκρατημένοι Ελληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες είχαν καταφύγει σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε βιασμούς, σφαγές και εμπρησμούς. Ο Τζένινγκς, αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τους άλλους Αμερικανούς πολίτες και να σώσει από την καταδικασμένη πόλη όσο περισσότερους Ελληνες και Αρμένιους μπορούσε, εργάστηκε σκληρά για να περιθάλψει χιλιάδες άτομα που είχαν μαζευτεί στην προκυμαία. Με τη βοήθεια του αξιωματικού του Ναυτικού Χάλσι Πάουελ και μερικών άλλων, ο Τζένιγκς ανέλαβε να διοικήσει έναν στόλο ελληνικών πλοίων και να μεταφέρει περισσότερους από 250 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, μια απίστευτη ανθρωπιστική ενέργεια που παρέμεινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Τζένινγκς κατάφερε να σώσει ένα εκατομμύριο άτομα.

Για το συγγραφέα

Ο Λου Γιουρένεκ είναι καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Εχει υπάρξει Niemanfellow του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου έχει υπηρετήσει και ως editor-in-residence και έχει τιμηθεί με το National Outdoor Book Award για το μυθιστόρημά του Backcast (2007).

(Από αριστερά ο διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, η δημοσιογράφος στα ΝΕΑ, Μαίρη Αδαμοπούλου και ο συγγραφέας, Λου Γιουρένεκ)

Ο Γ Για περισσότερες πληροφορίες,

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης

210 9310408 και 2132025922 & 924

Εκδόσεις Ψυχογιός 210 2804800