Πολύπαθη χώρα η Αϊτή.

Μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, το 2021, έχει ακόμη πιο πολύ βυθιστεί στην οικονομική κρίση και στο έλεος των συμμοριών. Το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε αποθράσυνε τις εγκληματικές συμμορίες. Η πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς ελέγχεται από το έγκλημα σε ποσοστό 80%. Μέχρι τις 15 Αυγούστου τα θύματα της βίας (από την 1η Ιανουαρίου) έφθασαν τα 2.439, ενώ άλλοι 902 έχουν τραυματιστεί. Στο μεταξύ, έχουν αναπτυχθεί και ομάδες αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα να λιντσαριστούν από το πλήθος πάνω από 300 άτομα, ύποπτα ως μέλη συμμοριών. Ο ΟΗΕ ζητά τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης για να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις γειτονιές τους, ενώ πίσω τα σπίτια τους λεηλατούνται και παραδίδονται στις φλόγες. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται και οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Υπάρχουν συνοικίες που κυριολεκτικά αδειάζουν, ενώ ο εσωτερικός εκτοπισμός αποτελεί καθημερινή υπόθεση. Οι άνθρωποι κατασκηνώνουν όπου βρίσκουν, ακόμη και στους δρόμους γειτονικών συνοικιών, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Μετά το τέλος της δικτατορίας του Ντιβαλιέ, το 1986, στη χώρα έγιναν αρκετές προσπάθειες, αλλά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σ’ αυτήν που η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θέση 107, η Αϊτή βρέθηκε στη θέση 99. Προηγουμένως είχε βρεθεί στη θέση 70!

Τον Ιανουάριο του 2022 τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ερευνούσαν τη δράση των συμμοριών στη χώρα. Λίγο αργότερα τη ζωή του έχασε ένας φωτορεπόρτερ. Ένας άλλος αγνοείται από το 2018. Από το 2000, 16 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι άνθρωποι του Τύπου βρίσκονται συνεχώς στη δίνη, ενώ στοχοποιήθηκαν και στη διάρκεια της πανδημίας. Κι όμως! Κατά την περίφημη οργάνωση, η Ελλάδα βρίσκεται οκτώ θέσεις κάτω από την Αϊτή. Τέτοια αξιοπιστία!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/8