Ως γνωστόν οι Γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν να εμφανιστούν στα αγροτικά μπλόκα και να υποδαυλίσουν τις κινητοποιήσεις. Αντελήφθησαν εγκαίρως ότι στον χορό του λαϊκισμού το προβάδισμα το έχουν οι λαϊκίστικες δυνάμεις, με πρώτο το ακροδεξιό κόμμα AfD. Και επομένως απλά θα γίνονταν οι κομπάρσοι στο έργο που ανεβάζει η γερμανική Ακροδεξιά. Αντίθετα, οι Γερμανοί πολιτικοί -κυβερνητικός συνασπισμός και αντιπολίτευση- δίνουν το «παρών» στις ογκώδεις διαδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ και καιρό στη χώρα κατά του AfD.

Σε αυτές παίρνουν κάθε φορά μέρος ακόμη και 150.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο και δεκάδες χιλιάδες στις άλλες πόλεις. Ήδη στις δημοσκοπήσεις η Ακροδεξιά εμφανίζει κάμψη. Θυμίζω ότι στην Ανατολική Γερμανία το κόμμα τους έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και δεύτερο συνολικά στη Γερμανία. Η συμμαχία «Χέρι με χέρι - Αναλάβετε δράση τώρα!» συντονίζει 1.700 οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ τις κινητοποιήσεις χαιρετίζουν τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί κρατούν πανό στις διαδηλώσεις. Μιλούν για «ισχυρό μήνυμα για τη δημοκρατία και το Σύνταγμα» και δίνουν μαζί τη μάχη για την υπεράσπιση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. «Είτε στο Άιζεναχ είτε στο Χόμπουργκ είτε στο Βερολίνο, σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, οι πολίτες συγκεντρώνονται και αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν ενάντια στη λήθη, ενάντια στο μίσος», έγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανάρτησή του στο Χ. Δεν συνασπίστηκαν τυχαία οι δημοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας. Πρόσφατα, ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv αποκάλυψε ότι στελέχη του AfD συναντήθηκαν με νεοναζιστικές οργανώσεις προκειμένου να εκπονήσουν σχέδιο μαζικών διά της βίας απελάσεων μεταναστών - ακόμη και με γερμανική υπηκοότητα. Κάτι τέτοιο για τη Γερμανία δεν είναι καμπανάκι αλλά καμπάνα. Και οι πολιτικοί της γνωρίζουν πως αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουν ενωμένοι και με τον γερμανικό λαό στο πλευρό τους. Διαφορετικά, το μέλλον προοιωνίζεται πολύ ζοφερό.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 12 Φεβρουαρίου