Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόνο τρεις σοσιαλιστικές ή/και αριστερές κυβερνήσεις έχουν απομείνει στην Ευρώπη. Στην Ισπανία (αν και το Λαϊκό Κόμμα ήλθε πρώτο στις εκλογές), στη Μάλτα και την Πορτογαλία. Στην Πορτογαλία θα διεξαχθούν και πάλι πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, όταν πολλοί συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε σκάνδαλα. Ενόψει των εκλογών της 10ης Μαρτίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο αντιπολιτευόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός Δημοκρατική Συμμαχία έρχεται πρώτος. Ωστόσο, ελέω απλής αναλογικής, πιστεύεται ότι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη Δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο, καθώς το ποσοστό του βρίσκεται στο 32%, με τους Σοσιαλιστές να ακολουθούν με 28%.

Και στην Πορτογαλία, όμως, άνοδο εμφανίζει η Ακροδεξιά. Το κόμμα Chega (Αρκετά) στην τελευταία δημοσκόπηση ανέβηκε από το 16% στο 19%. Και αυτό σημαίνει νέες περιπέτειες, καθώς το κόμμα αυτό μπορεί, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. Ήδη, ο αρχηγός του Chega, Αντρέ Βεντούρα, έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει συνεργασία με μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού προσφέροντας ως αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική του στήριξη προς επίτευξη της Δεδηλωμένης.

Από την πλευρά του, όμως, ο Λουίς Μοντενέγκρο, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), το οποίο ηγείται της τρικομματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, έχει απορρίψει κάθε μορφή συνεργασίας με το Chega. Μια πρόγευση υπήρξε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στις Αζόρες με την άρνηση του τοπικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να συνεργαστεί με την Ακροδεξιά. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης απέσπασε τρεις έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Με πέντε έδρες, το Chega επιδίωξε συμφωνία, αλλά το τοπικό PSD απέρριψε κάθε σκέψη. Φυσικά, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς αν στις Αζόρες το κόμμα συνεργαζόταν με την Ακροδεξιά, θα προκαλούσε την αντίδραση των ψηφοφόρων του στις εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε, βέβαια, να υπάρξει μια επανάληψη των προηγούμενων εκλογών, όταν ο Κόστα εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή