ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να απορρίψει τους φόβους τους οποίους εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί ηγέτες των φαρμακοποιών της χώρας μας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εκδώσει απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για 119 φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν ότι η απαγόρευση η οποία ίσχυε μέχρι πρότινος, αφορούσε τις παράλληλες εξαγωγές για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα. Μια απλή αφαίρεση κάνουν οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί και προβλέπουν ότι λίαν συντόμως θα παρατηρηθούν πολύ σοβαρές ελλείψεις μεταξύ του υπολοίπου των 158 φαρμακευτικών σκευασμάτων… Τι ξεχνούν οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών; Πρώτον, ότι μία απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν μπορεί παρά να είναι χρονικά προσδιορισμένη και, συνεπώς, προσωρινή, καθώς και ότι, το κυριότερο, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. Το real time ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έχει στόχο να εντοπίζει εγκαίρως και εν τη γενέσει τους όλες τις αρχόμενες ελλείψεις, να ειδοποιεί εγκαίρως το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, προκειμένου να αναλαμβάνεται πάραυτα η σχετική δράση για να ανατάσσεται κάθε ενδεχόμενη έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί διαβεβαιώνουν με κατηγορηματικότητα ότι η πρότερη απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για τα 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, η απαγόρευση του τέως υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δηλαδή, είχε επιφέρει μια αισθητή αποκατάσταση της εγχώριας αγοράς φαρμάκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν ξαφνικά οι ελλείψεις, ακόμη και οι πιο σοβαρές, φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων τους.

Ο ΝΟΜΟΣ επιτάσσει, όταν η επάρκεια στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας αναταχθεί, η απαγόρευση να αναθεωρείται και συνήθως να αίρεται. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, άλλως πηγαίνουμε σε ένα άλλο, πολύ διαφορετικό καθεστώς, στο οποίο θα απαγορεύονται γενικά, καθολικά και επ’ άπειρον οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ένα τέτοιο καθεστώς θα μπορούσε να διατηρεί η χώρα μας, αλλά όχι εντός του πλαισίου της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί, εκφράζοντας την ειλικρινή αγωνία τους βεβαίως, εισηγούνται χωρίς να το αντιλαμβάνονται την προληπτική απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία ενδέχεται να εξαφανισθούν από τα ράφια των φαρμακείων τους στην περίπτωση κατά την οποία είναι ελεύθερες οι παράλληλες εξαγωγές τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν γίνεται διαφορετικά παρά να αποφανθεί τελικά η Ιστορία για το θέμα. Εδώ είμαστε πάλι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή