Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην Ιταλία μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών του Δημοκρατικού Κόμματος με τους λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων. 

Επικεφαλής ως πρωθυπουργός παρέμεινε ο καθηγητής Τζιουζέπε Κόντε. O ίδιος πήρε εκδίκηση από τον Ματέο Σαλβίνι, αφού τώρα πλέον θα είναι αυτός το αληθινό «αφεντικό» στη διακυβέρνηση και όχι ο άλλοτε αντιπρόεδρός του Ματέο Σαλβίνι. Τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας.

Το BBC έκατσε και μέτρησε πόσοι πρωθυπουργοί έχουν αναλάβει καθήκοντα στην Ιταλία από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η χώρα ενώθηκε: 58 τον αριθμό. Όλοι άνδρες.

Οι γυναίκες υπουργοί στη χώρα δεν υπήρξαν ποτέ αρκετές ούτε αναλάμβαναν χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Για να μην αναφερθεί κανείς στην εποχή του πρώην πρωθυπουργού (και νυν ευρωβουλευτή) Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν οι γυναίκες είχαν γίνει κάτι σαν διακοσμητικές στα «bunga bunga» πάρτυ του μεγιστάνα των ΜΜΕ.

Τώρα όμως φαίνεται να αλλάζει κάτι, καθώς στη νέα κυβέρνηση, οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά υπουργεία. Για παράδειγμα, η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, η νέα υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Η Λαμοργκέζε αναλαμβάνει το «καυτό» υπουργείο που έχει να κάνει με τη μετανάστευση, αυτό δηλαδή που είχε ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Το δικό της προφίλ έχει ελάχιστη σχέση με εκείνο του Σαλβίνι: Σπουδές Νομικής, αφοσιωμένη στη Δικαιοσύνη με ελάχιστη κλίση στα κοινωνικά δίκτυα και τις selfie, όπως συχνά-πυκνά έκανε ο Σαλβίνι.

Εντύπωση στην τελετή ορκωμοσίας έκανε και η νέα υπουργός Γεωργίας, Τερέζα Μπελανόβα, αγροτοσυνδικαλίστρια σε παλαιότερες εποχές. Εμφανίστηκε με ένα μπλε ελεκτρίκ φόρεμα, που προκάλεσε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. 

Πολλοί βέβαια έσπευσαν να την υπερασπιστούν, λέγοντας ότι η εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο για να είσαι καλός υπουργός. Η ίδια η Μπελανόβα απάντησε στο Twitter γράφοντας κάτω από hashtag #qualcosadiblu (κάτι το μπλε): «Η αληθινή φινέτσα έχει να κάνει με το να γίνεται σεβαστή η διάθεση του καθενός. Εγώ χθες ένιωθα ενθουσιασμό, το εξέφρασα με το μπλε ελεκτρίκ και έτσι εμφανίστηκα.»

Σαφής.