Ο επίσημος τίτλος του είναι «υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου». Ο ουσιαστικός ρόλος του, ωστόσο, είναι πολύ βαθύτερος και οι αρμοδιότητές του πιο εκτεταμένες από ό,τι «προδίδει» ο τίτλος αυτός. Ο Ακης Σκέρτσος από το γραφείο του στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθεί και εποπτεύει καθημερινά το σύνολο του κυβερνητικού έργου, που σύντομα θα απλώνεται μπροστά του με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή του - με δικαιώματα διαχειριστή.

Ο 43χρονος τεχνοκράτης, ωστόσο, που έχει αναλάβει το κομβικό αυτό πόστο για τη λειτουργία του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», παράλληλα έχει αναλάβει τον ρόλο να εξηγεί, με τρόπο αναλυτικό, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αποφεύγει συστηματικά τις συνεντεύξεις, όπως και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, και προτιμά να υπηρετεί τον ρόλο αυτό μέσα από τακτική αρθρογραφία στις εφημερίδες, όλου του φάσματος μάλιστα. Ετσι, ξεκινώντας από τις αρχές Αυγούστου κιόλας, με παρέμβαση-έκπληξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέλυσε το «επιτελικό κράτος», το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η νέα κυβέρνηση στη Βουλή. Μπορεί τα άρθρα του να διαπνέονται γενικά από τεχνοκρατικό πνεύμα, όμως θέτει και την ιδεολογική διάσταση των πραγμάτων. «Στο ερώτημα, λοιπόν, τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό στον 21ο αιώνα, μία απάντηση μπορεί να δοθεί: η άποψη ότι οι παθολογίες είναι πεπρωμένο είναι βαθιά συντηρητική. Γι’ αυτό οφείλουμε να τολμήσουμε μια πιο δημοκρατική, αλλά και πιο ορθολογική οργάνωση του κράτους, ώστε να επιτελεί καλύτερα τον σκοπό του: να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία προς όφελος των πολλών», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ίδια εφημερίδα, που δεν κρύβει την προτίμησή της στον ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε το πρώτο του άρθρο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, όπου ανέλυε την ανάγκη ύπαρξης τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, που «όχι μόνο δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αλλά εμπλουτίζει τη δημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς υπηρετεί και ενισχύει την επιδίωξή της να πετύχει το βέλτιστο για όλους τους πολίτες και τη χώρα»

Ο υφυπουργός που, εκτός των άλλων, έχει αναλάβει τον ρόλο να εξηγεί με τρόπο αναλυτικό τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Λίγες ημέρες αργότερα, με την ανακοίνωση της επιτροπής υπό τη Γιάννα Αγγελοπούλου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο κ. Σκέρτσος περιγράφει το όραμα της επετείου στα «Νέα» με το άρθρο «1821-2021: Ενα έθνος σε κίνηση». Στο τέλος Αυγούστου αρθρογράφησε στη «Νέα Σελίδα» σχετικά με τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Μάτι, δίνοντας και πάλι το πολιτικό στίγμα των ενεργειών αυτών: «Το Μάτι αποδεικνύει ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, ακόμα και με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό, με τα ίδια κονδύλια».

Ακολουθούν πάλι τα «Νέα», για την «αλλαγή παραδείγματος στο Μεταναστευτικό» και στη συνέχεια για τον αντικαπνιστικό νόμο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου, στην «Καθημερινή», εξήγησε τη βασική φιλοσοφία του επόμενου σημαντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με τίτλο: «Επενδύω στην Ελλάδα», λίγες ημέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή. Στα μέσα του ίδιου μήνα, με το Μεταναστευτικό να βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας, ο Ακης Σκέρτσος ανέλαβε εκ νέου να εξηγήσει τις «9+1 καινοτομίες στην πολιτική ασύλου», με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Νοέμβριος ξεκινά αρθρογραφικά για τον Ακη Σκέρτσο με τα «Νέα», όπου αναλύει τη φιλοσοφία και τη βασική λειτουργία του πληροφοριακού συστήμα-τος «Μαζί» για τον συντονισμό και την οργάνωση του κυβερνητικού έργου. Στα μέσα Νοεμβρίου επανέρχεται στην «Καθημερινή», με τις «Αναγκαίες τομές για την ανάταξη του παραγωγικού ιστού», ένα άρθρο που δίνει την αιτιολογική βάση για τις αλλαγές που φέρνουν το φορολογικό νομοσχέδιο και το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.

Πτυχιούχος της Σχολής ∆ημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο πολιτικό μάνατζμεντ και λόμπινγκ από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ, ο Ακης Σκέρτσος ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ το 2012 διατέλεσε διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Στη συνέχεια, ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και μεταπήδησε στον ΣΕΒ ως γενικός διευθυντής τον Ιούνιο του 2014, μετά την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως το πρόσωπο-κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού.