Είναι αλήθεια πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής αποτελούν για τους περισσότερους «ψιλά γράμματα». Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα το περιβάλλον, ενώ και οι νέες γενιές παρουσιάζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένες για την προστασία του. Για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, πάντως, ο σεβασμός στη φύση και η επαφή μαζί της είναι μια σχέση πολλών ετών, που με το πέρασμα του χρόνου όλο και δυνάμωνε, μέχρι που έγινε σκοπός ζωής. Ο προβεβλημένος δημοσιογράφος και απόφοιτος της Νομικής, που έγινε γνωστός από την παρουσίαση της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» και το ποδήλατό του, απέδειξε πως τα πάει περίφημα και στις ορθοπεταλιές της πολιτικής.

Εντονα πολιτικοποιημένος, συνδεδεμένος με κοινωνικές δράσεις, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και από τους πρωτεργάτες του ποδηλατικού κινήματος στην Ελλάδα, διεκδίκησε το 2012 τη δημαρχία της Αθήνας ως επικεφαλής ανεξάρτητης κίνησης πολιτών και με ποσοστό 7,4% πήρε δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το «Ποτάμι», του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής στην Περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα, από το γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και πάντα μαζί με το ποδήλατό του, μιλάει στα «Π» για τους στόχους του και αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναδάσωση, την προστασία σπάνιων ειδών της πανίδας και μια σειρά δράσεων για τη φύση και τα ζώα.

«Μένουμε Ελλάδα» ή μένουμε υπουργείο; Το έχετε απαντήσει μέσα σας αυτό το δίλημμα;

Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ιδιος στόχος, άλλες διαδρομές. Για μία δεκαετία και βάλε, ταξίδευα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να τη γνωρίσω, να γευθώ, να περπατήσω στη φύση, να συναντήσω χιλιάδες Ελληνες, ξεχωριστούς και φιλόξενους. Τεράστια «προίκα» το «Μένουμε Ελλάδα». Αν δεν είχα δει αρκούδες και λύκους στο Νυμφαίο, Caretta-caretta στη Ζάκυνθο, γύπες και αετούς στη Δαδιά, φάλαινες και ρινοδέλφινα στο Αιγαίο, δεν θα αντιλαμβανόμουν σήμερα το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα. Αν κάτι με δίδαξαν τα ταξίδια, είναι το μέτρο και η ευγνωμοσύνη στη φύση. Αυτό προσπαθώ να πετύχω εδώ και πέντε μήνες ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, με την πεποίθηση ότι η αειφορία δεν είναι άλλος ένας όρος, αλλά βίωμα και καθημερινές μικρές πράξεις.

Ναι, τώρα είστε υφυπουργός. Μέχρι πριν από λίγο καιρό όλοι στον δρόμο σας χαιρετούσαν φωνάζοντας «Γιώργο»! Τώρα, τι σας λένε; «Κύριε υπουργέ»;

Ο,τι θες μου λένε. Και σκέτο «Γιώργο» και «δήμαρχε» και «πατριώτη» και «ποδηλάτη» και «υπουργέ». Η μισή Ελλάδα γνωρίζει τον αριθμό μου, σε όλους απαντώ, με όλους συζητώ, και γιατί μου αρέσει και γιατί είναι καθήκον μου.

Με τον καθημερινό αγώνα της πολιτικής, μάλλον θα έχει σκουριάσει το ποδήλατό σας. Ή προλαβαίνετε να κάνετε ορθοπεταλιές;

Μέχρι την υπουργοποίησή μου κυκλοφορούσα μόνο με ποδήλατο και στην Αθήνα και στα Γιάννενα. Τους τελευταίους μήνες δεν μπορώ να μετακινούμαι καθημερινά με ποδήλατο, αλλά το έχω στο γραφείο μου, όπως βλέπετε, και, όταν καταφέρνω να ξεκλέψω λόγο χρόνο, κάνω καμιά βόλτα απέναντι, στο άλσος. Χαίρομαι, πάντως, να βλέπω ποδηλάτες παντού και σκέφτομαι ότι κάπως βοήθησα κι εγώ. Κρατήστε αυτό που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες: τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων εκατό χιλιομέτρων σε Αθήνα και παραλιακό μέτωπο.

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα φωτογραφίες σας με τη βασίλισσα Σοφία στους Λειψούς και με ποδηλάτες στο Τατόι.

Η βασίλισσα Σοφία με εξέπληξε με την απλότητά της και τη βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα. Τη συνόδεψα στους Λειψούς, όπου μια ΜΚΟ, το «Αρχιπέλαγος», και οι φίλοι μου Αναστασία Μήλιου και Θοδωρής Τσιμπίδης, κάνουν μικρά θαύματα. Φτιάχνουν το πρώτο παγκοσμίως θαλάσσιο καταφύγιο, για να υποδεχτούν δελφίνια που σήμερα κακοποιούνται στα δελφινάρια και στην αιχμαλωσία. Ο ισπανικός βασιλικός οίκος υποστηρίζει και χρηματοδοτικά αυτή την προσπάθεια και επικοινωνιακά με την παρουσία της ίδιας της βασίλισσας. Στο Τατόι ποδηλάτησα καμιά 20αριά χιλιόμετρα με τον φίλο μου συνάδελφο υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, και επίλεκτους αθλητές της αγωνιστικής ποδηλασίας που έχουν φέρει μεγάλες διεθνείς διακρίσεις. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μάς επιφύλαξε μια έκπληξη, ανακοινώνοντας την αναβίωση του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας, που είχε σταματήσει εδώ και μία διετία. Σπουδαία ευκαιρία για τη χώρα να διαφημίσει σε όλο τον κόσμο τα καταπληκτικά τοπία της και να φέρει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να σώσει το περιβάλλον; Και πώς μπορεί να συμβάλει στην πράξη στην ανάπτυξη;

Ναι, το υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να σώσει το περιβάλλον, αλλά όχι από μόνο του. Οσες χρηματοδοτήσεις και να βγάλουμε, όσους νόμους και να ψηφίσουμε, όσες αποφάσεις και να εκδώσουμε, αν δεν κινητοποιηθεί ο πολίτης, τίποτα δεν σώζεται. Γι’ αυτό θεωρώ ως πιο σημαντική αποστολή του υπουργείου Περιβάλλοντος να δείξει τον δρόμο στους πολίτες. Και αυτό εμείς, στο ΥΠ.ΕΝ., με τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα, και τον συνάδελφό μου Νίκο Ταγαρά, το κάνουμε με χίλιους δύο τρόπους: ηλεκτροκίνηση, απολιγνιτοποίηση, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόγραμμα «Εξοικονομώ», προστασία της βιοποικιλότητας, Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Ξέρετε ότι για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια θα γίνουν αναδασώσεις από το οργανωμένο κράτος με συγχρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα φυτέψουμε από τη Θάσο και την Κρήτη έως τη Ζάκυνθο και τη Χίο 30 εκατομμύρια δένδρα, όλα από ελληνικούς σπόρους, γενετικά ελεγμένους. Εχουμε έτοιμα τα σχέδια. Βάζουμε φρένο στα πλαστικά μίας χρήσης. Τα βγάλαμε πλέον από το ελληνικό Δημόσιο και θα ακολουθήσει η αγορά από την 1η Ιουλίου.

Πιστεύετε ότι μπορεί όλα όσα ακούγονταν ως «εναλλακτικά» για πολλά χρόνια να γίνουν κυρίαρχες συνήθειες στη ζωή μας στα επόμενα χρόνια;

Φυσικά! Ο κόσμος αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα. Δεν υπάρχει πια ο διαχωρισμός του mainstream και του εναλλακτικού με την έννοια που υπήρχε πριν από είκοσι χρόνια. Η Ελλάδα, που έχει ως βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, δίνει πλέον βάση και στον οικοτουρισμό. Ενώσαμε δυνάμεις με τη συνάδελφο υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και δίνουμε βάρος στον περιπατητικό τουρισμό, στη συντήρηση και λειτουργία των μονοπατιών και στη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών βουνού σε περιοχές Natura. Σχεδιάζουμε δράσεις για ορνιθοτουριστικές δραστηριότητες με κατασκευές παρατηρητηρίων. Χαρτογραφούμε, προστατεύουμε, συντηρούμε τα γεωπάρκα και εντάσσουμε και άλλα στο δίκτυο της UNESCO. Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα, για να προστατεύσουμε τα τοπία και τον φυσικό μας πλούτο, αλλά και για ακόμα έναν λόγο, τον οποίον θεωρούμε σημαντικό: για να οδηγήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στην πράσινη επιχειρηματικότητα και αειφορία.

Ωραία είναι όλα αυτά για τον συνδυασμό του περιβάλλοντος με την οικονομία. Πώς θα αντιμετωπίσουμε, όμως, κινδύνους όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές;

Ανησυχούμε καθημερινά για τις πυρκαγιές. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να δώσουμε βάρος στην πρόληψη, με τον έγκαιρο καθαρισμό των δασικών περιοχών. Με την Πολιτική Προστασία και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά συνεργαζόμαστε με περιφερειάρχες, δημάρχους και πολίτες για την αντιπυρική προστασία. Κάνουμε ξεκάθαρο πως ούτε ένα μέτρο από καμένες εκτάσεις δεν πρόκειται να αλλάξει χαρακτηρισμό, ούτε να «αξιοποιηθεί» από επιτηδείους. Ούτε ανεμογεννήτριες θα μπουν, ούτε λατομεία, ούτε τίποτα τέτοιο.

Πώς θα προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα;

Για να την προστατεύσουμε, πρέπει πρώτα να την καταγράψουμε. Θυμάστε μια διαφήμιση με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, πριν από χρόνια, όταν είχε γίνει η απογραφή του πληθυσμού; Ελεγε τότε: «Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε, ρε παιδιά;». Εμείς ήδη κινητοποιήσαμε 100 Ελληνες βοτανικούς επιστήμονες και ζωολόγους, οι οποίοι άρχισαν να καταγράφουν ψηφιακά στο λεγόμενο «Κόκκινο Βιβλίο» τα 10.000 είδη ζώων και τα 7.000 είδη φυτών που υπάρχουν στη χώρα μας, ώστε να τα προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και την πολύ δραστήρια Μαρία Γανωτή, δημιουργούμε στην Πεντέλη το πρώτο νοσοκομείο άγριας ζωής στην Ελλάδα. Ετοιμάσαμε, επίσης, σχέδια δράσης για την προστασία της καφέ αρκούδας, της μεσογειακής φώκιας, του ρινοδέλφινου και άλλων ειδών. Και, όπως βλέπετε, η ζωή είναι ένας κύκλος και η κουβέντα μας άνοιξε και κλείνει με τα ζώα, τα οποία αγαπώ και προσπαθώ με κάθε τρόπο και μέσο να προστατεύσω.