Τη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης στους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τον κοροναϊό και το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων για τον περιορισμό του άνοιξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στην παρθενική εμφάνισή του μπροστά στην τηλεόραση.

Ο Άκης Σκέρτσος είναι μεθοδικός, συγκρατημένος, με έντονο αυτοσαρκασμό, εξασκημένος να δουλεύει πλάι σε ισχυρούς άνδρες κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Από το γραφείο του στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθεί και εποπτεύει καθημερινά το σύνολο του κυβερνητικού έργου, που σύντομα θα απλώνεται μπροστά του με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή του - με δικαιώματα διαχειριστή.

Όπως έχει γράψει το parapolitika.gr (δείτε εδώ), ο 43χρονος τεχνοκράτης έχει αναλάβει το κομβικό πόστο για τη λειτουργία του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», και παράλληλα έχει αναλάβει τον ρόλο να εξηγεί, με τρόπο αναλυτικό, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Αποφεύγει συστηματικά τις συνεντεύξεις, όπως και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, και προτιμά να υπηρετεί τον ρόλο αυτό μέσα από τακτική αρθρογραφία στις εφημερίδες, όλου του φάσματος μάλιστα.

Ετσι, ξεκινώντας από τις αρχές Αυγούστου κιόλας, με παρέμβαση-έκπληξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέλυσε το «επιτελικό κράτος», το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η νέα κυβέρνηση στη Βουλή. Μπορεί τα άρθρα του να διαπνέονται γενικά από τεχνοκρατικό πνεύμα, όμως θέτει και την ιδεολογική διάσταση των πραγμάτων. «Στο ερώτημα, λοιπόν, τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό στον 21ο αιώνα, μία απάντηση μπορεί να δοθεί: η άποψη ότι οι παθολογίες είναι πεπρωμένο είναι βαθιά συντηρητική. Γι’ αυτό οφείλουμε να τολμήσουμε μια πιο δημοκρατική, αλλά και πιο ορθολογική οργάνωση του κράτους, ώστε να επιτελεί καλύτερα τον σκοπό του: να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία προς όφελος των πολλών», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σε κάθε περίτπωση, η επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ δεν ήταν ποτέ έκπληξη. Μήνες πριν τις εκλογές του 2019 βρισκόταν κοντά του, στην αρχή διατηρώντας τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τις τελευταίες μέρες αποκλειστικά στην οδό Πειραιώς. Εκανε τις χειρουργικές προσεγγίσεις, προτάσεις και επιλογές για τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ήδη πολλοί τον αποκαλούσαν τον chief of staff του Μητσοτάκη, στα πρότυπα λειτουργίας του Λευκού Οίκου. Αλλωστε ανήκει στην γενιά των νέων που εμπλέκονται με την πολιτική και μεγάλωσαν βλέποντας φανατικά το Τhe West Wing.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών από τον Ιούνιο του 2014.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2014).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι, επίσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, Γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ-Junior Achievement) και Ταμίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ).

Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.