Λάρι Κινγκ: Ποιος πραγματικά ήταν ο «βασιλιάς» των talkshows»
Μια μυθιστορηματική ζωή πλήθους εμπειριών που του είχαν χαρίσει οι 60.000 συνεντεύξεις, οι 8 γάμοι, πάθη και λάθη με τον τζόγο και τραγικές απώλειες… έκλεισε με το θάνατο του «γκουρού» των συνεντεύξεων, Λάρι Κινγκ.
Ο «Μοχάμεντ Άλι» των συνεντεύξεων με το χαλαρό στιλ του, την εσκεμμένη άγνοια και τη γνήσια περιέργεια που επιδείκνυε για αυτόν που καθόταν απέναντί του, «εκμηδένιζε την κάμερα» όπως είχε πει ο Φρανκ Σινάτρα, με αποτέλεσμα να καταφέρει να μιλήσει με τις πιο λαμπερές και υψηλού προφίλ προσωπικότητες του κόσμου, παγκόσμιους ηγέτες, αστέρες του Χόλιγουντ, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της οικονομίας κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που διήρκεσε πάνω από έξι δεκαετίες.
Ο εμβληματικός δημοσιογράφος γεννήθηκε ως Λόρενς Χ. Ζίγκερ στις 19 Νοεμβρίου 1933 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Γιος ορθόδοξων Εβραίων γονέων που μετανάστευσαν από τη Ρωσία, γνώριζε από μικρός ότι ήθελε να γίνει αθλητικός ρεπόρτερ. «Όταν ήμουν 5 ετών, ξάπλωνα στο κρεβάτι μου, κοίταζα το ραδιόφωνο και ήθελα να είμαι στο ραδιόφωνο», έχει δηλώσει στην αυτοβιογραφία του. Και εκεί ξεκίνησε από το Μαϊάμι. Δεν είχε σπουδάσει, ο θάνατος του πατέρα του στα 9 του έφερε ανέχεια στην οικογένεια και βγήκε στη βιοπάλη νωρίς. Αρχικά, προσλήφθηκε στο ρ/σ WAHR, ως καθαριστής, και λίγο αργότερα, την 1η Μαΐου 1957, στα 24 του, κάθισε μπροστά στο μικρόφωνο ως ΛάριΖίγκερ και το έκλεισε ως Λάρι Κινγκ κατ’εντολή του διευθυντή του, που ήθελε ένα πιο εύηχο και λιγότερο «εθνικό» επίθετο. «Γεια, το όνομά μου είναι Λάρι Κινγκ», είπε. «Όλη μου τη ζωή ήθελα να είμαι στο ραδιόφωνο. Λοιπόν, εδώ είμαι και φοβάμαι».
Ήταν η τελευταία φορά που φοβήθηκε, αφού απέκτησε τέτοια άνεση, που έφτασε να το σκάσει στη διάρκεια της εκπομπής του για μια θαυμάστρια η οποία τον ήθελε «εδώ και τώρα», αφήνοντας να παίζει το άλμπουμ του Χάρι Μπελαφόντε, για να εξασφαλίσει 33 ολόκληρα λεπτά μαζί της. Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο ήρθε το 1964 επεισοδιακά, αφού ως συντονιστής talkshow που μεταδιδόταν στο Channel 10, κάθε Κυριακή μεσάνυχτα, κάθισε σε περιστρεφόμενη καρέκλα και όλο το βράδυ δεν μπορούσε να τη μαζέψει.
Το σόου έγινε επιτυχία κι εκείνος σταρ, ως «περιστρεφόμενος παρουσιαστής», γεγονός που του εξασφάλισε την πρώτη επιτυχία, να μιλήσει με τον Φρανκ Σινάτρα που δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις, να γίνουν διά βίου φίλοι, παραχωρώντας στον Κινγκ και την τελευταία συνέντευξή του,το 1988. Η ανοδική διαδρομή τουτου έφερε δόξα, λεφτά και ωραίες γυναίκες. Σε όλα είχε αδυναμία, αλλά μόνο στη δουλειά του παρέμεινε επιτυχημένος. Με τα χρήματα άρχισε να ποντάρει σε άλογα και με χρέη 300.000 δολαρίων, το 1978, κήρυξε πτώχευση.
Ωστόσο, ο εμβληματικός δημοσιογράφος ανέκαμψε οικονομικά, κάτι που δεν έγινε με την προσωπική του ζωή…. Όσο εξαιρετικός υπήρξε μπροστά στην κάμερα τόσο «άθλιος σύζυγος υπήρξε» και πατέρας, αφού από τα πέντε παιδιά που απέκτησε από τους γάμους του, το γιο του Λάρι Κινγκ Τζούνιορ τον συνάντησε μετά από… 33 χρόνια και την κόρη του Κέλι την υιοθέτησε ο επόμενος σύζυγος της πρώην γυναίκας του.
Ο ένας λόγος ήταν οι ξανθές γυναίκες, ο άλλος η δουλειά - πάντα πρώτη, η μόνιμη ερωμένη του! Μετά από 25 χρόνια με το CNN, ο Λάρι Κινγκ παραιτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2010.
Την ίδια χρονιά υπέβαλε αίτηση για το 8ο διαζύγιό του από την 7η και τελευταία σύζυγό του, Σόου Σάουθγουικ, με την οποία απέκτησε τον Τσανς, το 1999, και τον Κάνον, το 2000. Γερό σκαρί, είχε ήδη αρχίσει να ταλαιπωρείται από την υγεία του έχοντας ξεπεράσει καρδιακή προσβολή (1987), καρκίνο του προστάτη (1999), του πνεύμονα (2017), εγκεφαλικό και καρδιά, το 2020, γεγονότα που πέρασε μόνος, για να «φύγει» και μόνος στην αυγή του 2021, κλείνοντας μια ζωή 87 χρόνων, πιο πλούσια από όσο την ονειρεύτηκε το «χαζό παιδί», όπως αυτοχαρακτηριζόταν, της δημοσιογραφίας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time