Του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Η ανάπτυξη του Facebook άλλαξε τα δεδομένα στην πολιτική επικοινωνία, προσφέροντας ένα νέο μέσο αλληλεπίδρασης των επίδοξων πολιτευόμενων και των εν δυνάμει ψηφοφόρων τους. Σε περίοδο ευημερίας, οι προσωπικοί λογαριασμοί και οι σελίδες των βουλευτών και των υπουργών στο κοινωνικό δίκτυο είναι πολύ δημοφιλείς, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του εκάστοτε κόμματος εκφράζουν τη στήριξή τους με likes και επιδοκιμαστικά σχόλια. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση αρχίζει να εφαρμόζει πιο σκληρά μέτρα, ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές γυρίζουν την πλάτη τους και τα likes στο Facebook δίνουν τη θέση τους σε δηλώσεις οργής και δυσαρέσκειας.

Εσχάτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται αντιμέτωπα με αυτή τη νέα πραγματικότητα στον κόσμο του Facebook. Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές αποφεύγουν όχι μόνο να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, φοβούμενοι μη βρεθούν τετ-α-τετ με εξοργισμένους πολίτες, αλλά ακόμα και να συνδεθούν στο προφίλ τους! Τους τελευταίους μήνες, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με δεκάδες σχόλια και προσωπικά μηνύματα από «φίλους» που εκφράζουν παράπονα, ειρωνεύονται ή βρίζουν ανοιχτά.

Η κατάσταση μάλιστα δείχνει ότι μόνο να επιδεινωθεί μπορεί, δεδομένου ότι τις προσεχείς εβδομάδες οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν νέα μνημονιακά μέτρα, τη στιγμή που η κοινωνική ανοχή δοκιμάζεται από γεγονότα όπως η ρίψη δακρυγόνων σε συνταξιούχους από ΜΑΤ.

Πρώτος από όλους βιώνει την οργή των πολιτών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρόλο που δεν χειρίζεται προσωπικά τη σελίδα του στο Facebook. «Είσαι ο άνθρωπος που κατάφερε μέσα σε τόσο λίγο καιρό να καταστρέψει τα πάντα» και «Αλέξη, πώς μπορείς να κοιμάσαι μετά την προδοσία σου στον ελληνικό λαό;», είναι κάποια από τα επιθετικά σχόλια που κυριαρχούν στη σελίδα του.

 

 

ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Ενα από τα προφίλ με αρκετή «κίνηση» είναι αυτό του Παύλου Πολάκη, καθώς, ως γνωστόν, ο λαλίστατος αναπληρωτής υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί συχνά το κοινωνικό δίκτυο για να προκαλεί. Σε μία από τις αναρτήσεις του για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, ένας πολίτης επιτέθηκε μέσω σχολίου για τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους γράφοντας: «Υπερήφανο ξύλο και χημικά στα γηρατειά! Η επιστροφή στο 3% πλησιάζει πιο γοργά απ’ ό,τι υπολόγιζα». Ενας άλλος «φίλος» πρόσθεσε: «Φαίνεται πως τα ΜΑΤ είναι τώρα αριστερά και η καταστολή, επαναστατική τάξη. Και εις ανώτερα!».

 

Για τον ίδιο λόγο δέχθηκε διαδικτυακή «επίθεση» στο προφίλ του και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Ντροπή αυτό που έγινε», «Για να εκτονωθεί η πίεση της κυβέρνησης, έπεσαν χημικά και ροπαλιές στους συνταξιούχους», ήταν κάποια από τα σχόλια, ενώ άλλα ασκούσαν γενικότερη κριτική, όπως: «Βάλατε και εσείς την κοτρώνα σας στο γκρέμισμα αυτής της περήφανης χώρας. Ο λαός θα σας στείλει στα τάρταρα».

 

ΓΚΑΦΑ. «Μαγνήτης» ειρωνικών και επιθετικών σχολίων έχει καταστεί το προφίλ και του Δημήτρη Μάρδα στο Facebook. Αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν με κάθε ευκαιρία την «γκάφα» του υφυπουργού να απαντήσει σε υποτιθέμενο πρόσφυγα που ήθελε να επενδύσει, ενώ επρόκειτο για ιντερνετικό «τρολ». «Κύριε υπουργέ, τι έγινε με το θερινό Νταβός; Το φτιάξατε ακόμα; Να έρθει στα εγκαίνια η Φουρέιρα;» και «Μην κοροϊδεύετε την υπουργάρα, είναι ξάδελφος του Καρανίκα», είναι κάποια από αυτά. Ακόμα και μια απλή ευχή για «καλό μήνα» με ανάρτηση του Δημήτρη Μάρδα την 1η Οκτωβρίου ήταν αρκετή για να προκαλέσει οργή στο Facebook. «Δεν υπάρχει χειρότερο από το να σε κοροϊδεύουν πολιτικοί. Μου κόψατε επικουρικό και ΕΚΑΣ και μου λες καλό μήνα; Φτου σας, πουλημένοι!», αναφέρει μια απάντηση.

 

Σε ανάρτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα, στην οποία δήλωνε πως «χρειάζεται πολιτικό θάρρος το άνοιγμα του κόμματος», χρήστης του Facebook σχολίασε: «Ναι, να ανοιχθείτε προς τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή. Ετσι κι αλλιώς, ίδιοι είσαστε». Σε άλλη δήλωσή του για συνεδρίαση του κόμματος, χρήστης τον ρώτησε αν θα συζητήσουν και για το ξεπούλημα των αεροδρομίων και των λιμανιών, αποκαλώντας «ξεφτίλες» τα κυβερνητικά στελέχη.

 

Ανάλογα σχόλια έχει δεχθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Αν μια Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει να σκύβει το κεφάλι στον σκοταδισμό, τότε δεν πρέπει να υπάρχουμε», είχε δηλώσει ο βουλευτής, για να λάβει την απάντηση από χρήστη του Facebook: «Αν μια Αριστερά πιστεύει ότι οι κυβερνώντες πρέπει να περνάνε καλά και ο λαός να υποφέρει, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχετε. Δεν έχετε καμία διαφορά από τους προηγούμενους...».

 

ΕΙΡΩΝΕΙΑ. Από την οργή των πολιτών όμως δεν ξεφεύγουν ούτε οι απλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα. Για παράδειγμα, όταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός ανέβασε δημοσίευμα που έκανε λόγο για «δέσμευση Τσίπρα», προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. «Τώρα σωθήκαμε, κ. Σαντορινιέ. Μην εκτίθεστε, σταματήστε τα παραμύθια» και «Ωχ, δεσμεύεται πάλι ο Τσίπρας», αναφέρουν κάποια από αυτά.

 

Αντίστοιχα, στο προφίλ του Τρικαλινού Σάκη Παπαδόπουλου αναρτήθηκαν αιχμηρά σχόλια μετά από αναφορές του για «αριστερή πολιτική» που ακολουθείται από την κυβέρνηση. «Ο σουρεαλισμός έχει χτυπήσει κόκκινο», σχολιάζει ένας φίλος του βουλευτή, ενώ άλλος τονίζει πως «αντί για αριστερά, εσείς στρίψατε δεξιά». Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τρίκαλα, Χρήστος Σιμορέλης, εισπράττει αρνητικά σχόλια και για πιο «ασήμαντες» αφορμές. Σε ανάρτησή του με την οποία ενημέρωνε πως θα εμφανιστεί σε εκπομπή του ΣΚΑΪ είδε την απάντηση: «Γιατί, θέλουμε να σας βλέπουμε;».

 

 

Πρόσφατα η βουλευτίνα Χαρά Καφαντάρη δέχθηκε σχόλια όπως «ιεροσυλία» και «είστε το αντίθετο της Αριστεράς» όταν ανέβασε τον ύμνο του ΕΑΜ στο προφίλ της, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος βρέθηκε αντιμέτωπος με το σχόλιο: «Μετά τη λαθροχειρία στις τσέπες μας, σκέψου να έρθει και ο κόφτης. Ούτε ελικόπτερα δεν θα βρείτε».

 


«Θα σε πατήσω με το φορτηγό»

Στο διαδικτυακό στόχαστρο αρκετών αγανακτισμένων βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή τις περιβόητες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και την αντιπαράθεσή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Κάτω από καθημερινές αναρτήσεις του υπουργού στο προφίλ του στο Facebook υπάρχουν σχόλια «κόσμια», όπως «Από σένα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδες» και «Δεν είσαι χριστιανός» μέχρι ωμές βρισιές και χυδαίες προσβολές. «Αμα σε πετύχω στον δρόμο, θα σε πατήσω με το φορτηγό», έγραφε ένας διαδικτυακός «φίλος» του υπουργού. Μια χρήστης του Facebook επίσης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, έγραψε «Χρόνια πολλά» στον Νίκο Φίλη.

 

Πιο «κόσμιες», αλλά εξίσου οργισμένες ήταν κάποιες από τις αντιδράσεις των φίλων της Θεανώς Φωτίου στο Facebook, η οποία επίσης βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη χαρακτήρισε «τεμπέληδες» και αγράμματους τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν στο υπουργείο Εργασίας. «Περιμέναμε από μια κυβέρνηση της Αριστεράς να προστατέψει τους αδύναμους και όχι να κόψει ΕΚΑΣ και επιδόματα και να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ούτε ο Μητσοτάκης δεν θα τα έκανε αυτά!», ανέφερε μια χρήστης, ενώ ένας άλλος περιγράφει εικόνα «χάους» στην κοινωνία και την αγορά ζητώντας από την υπουργό να κάνει κάτι. Κριτική όμως υπάρχει και για τις πολιτικές αποφάσεις της, με αφορμή συγκεκριμένα την κατάργηση της κάρτας σίτισης. «Ου να μου χαθείτε», γράφει μια διαδικτυακή «φίλη» κάτω από ανάρτηση της κ. Φωτίου στο Facebook.

 

«Παραιτήσου αν έχεις λίγη τσίπα»

«Σκούρα» τα βρίσκει εσχάτως στο Facebook ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με σχόλια αγανακτισμένων πολιτών στο προφίλ του και όχι μόνο για θέματα του δικού του χαρτοφυλακίου. «Για τα εργασιακά τι θα κάνετε; Ομαδικές απολύσεις, συγχώνευση 13ου και 14ου μισθού στους 12. Εχετε ξεχάσει τον λαό. Στο τέλος θα σας ξεχάσει κι αυτός!», αναφέρει ένα από τα πιο ήπια.

 

Στην ίδια «μοίρα» βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει το «τιμόνι» της διαπραγμάτευσης. «Πόσο άθλιοι είστε; Σε πίστεψα όταν ήλθες σε σπίτι φίλης μου στην Ηλιούπολη και μας έλεγες αυτά τα τερατώδη ψέματα. Δεν ντρέπεσαι που διαλύεις την πατρίδα μας; Παραιτήσου αν έχεις λίγη τσίπα! Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις πλέον», αναφέρει μια χρήστης του Facebook, ενώ άλλος απαιτεί από τον υπουργό «λύσεις εδώ και τώρα».

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από την άλλη, δέχεται επίθεση με σχόλια όπως «Αφησες εποχή ως ρουφιάνος του Σόιμπλε» και «Απογοήτευση και μόνο, τίποτα άλλο, κρίμα!». Στο στόχαστρο για ζητήματα του χαρτοφυλακίου του έχει βρεθεί και ο αν. υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. Κυρίως αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέσβου έχουν γράψει επιθετικά σχόλια στο Facebook του υπουργού, καθώς το νησί «ασφυκτιά». «Τι γίνεται στη Μυτιλήνη; Ξεφτίλα! Στη θάλασσα μαζί με αυτούς που έφερες! Ουστ!», αναφέρει σχόλιο εξοργισμένου «φίλου» του υπουργού. Κοινός παρονομαστής στις περισσότερες εκφράσεις δυσαρέσκειας προς τους βουλευτές και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook είναι η αναφορά των πολιτών πως η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης δεν θυμίζει Αριστερά, αλλά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε.

 

Αν και τέτοια περιστατικά αποτελούν τη νέα καθημερινότητα για τους περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και κάποιοι που δεν τη βιώνουν καθώς είχαν... προνοήσει και δεν έφτιαξαν ποτέ προφίλ ή σελίδα στο Facebook, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Τόσκας και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.