Το 2018 ο Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από αφόρητο πόνο στο στήθος, µεταβαίνει µόνος του στο νοσοκοµείο, όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύεται άµεσα και υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις και ακολουθεί νοσηλεία. Τρία χρόνια αργότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εν µέσω µιας πρωτοφανούς κρίσης µε πύρινα µέτωπα, αντιλαµβάνεται ότι δεν είναι καλά στην υγεία του και ζητάει από τον υπασπιστή του να τον µεταφέρει στο νοσοκοµείο Αγία Ολγα. Μέσα σε τρία χρόνια επαναλαµβάνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό, µε την υγεία του Νίκου Χαρδαλιά να είναι πιο επιβαρυµένη, την καθηµερινότητά του υπερβολικά απαιτητική και τις συνθήκες πολύ πιο δύσκολες. Πώς, όµως, ο Νίκος Χαρδαλιάς έφτασε να υποστεί ξανά καρδιακό επεισόδιο; Τρίτη 3 Αυγούστου.

 Το δεύτερο επεισόδιο

Η πυρκαγιά που ξεσπάει στη Βαρυµπόµπη είναι η πρώτη από τις εκατοντάδες που θα ξεσπάσουν στην Ελλάδα. Ο κρατικός µηχανισµός τίθεται σε πλήρη επιφυλακή κι εκείνος που αναλαµβάνει κοµβικό ρόλο είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, επίβλεψη των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και συνεχής επικοινωνία µε τις δυνάµεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, που τις έχει υπό την εποπτεία του. Αυτό κατά τη διάρκεια όχι µόνο της ηµέρας, αλλά και της νύχτας, από τη στιγµή που η µάχη µε τις φλόγες σε όλα τα µέτωπα διεξάγεται όλο το 24ωρο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές και οι ώρες ύπνου είναι ελάχιστες και η πίεση µεγάλη, αρχίζει να νιώθει ενοχλήσεις στο στήθος, οι οποίες εξελίσσονται σε πόνους. Ο ίδιος αρκείται σε ένα απλό τηλεφώνηµα στον γιατρό.

 Κριτική και πίεση

Την ίδια ώρα, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας προσωποποιείται σε µεγάλο βαθµό η κριτική και η πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και η δυσαρέσκεια όσων υπέστησαν καταστροφές. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την προπερασµένη Πέµπτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς, φανερά καταβεβληµένος και φορτισµένος, δίνει πλήρη αναφορά για τις πυρκαγιές και απαντάει στην κριτική που ασκείται στο πρόσωπό του, φτάνοντας στο σηµείο να κάνει λόγο ακόµη και για παραίτησή του. «Η δική µου παραίτηση είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του γραφεί[1]ου του πρωθυπουργού, γιατί καλούµαι κάθε µέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έκπληξη όλων. Στην ίδια µάλιστα ενηµέρωση Τύπου είχε πει: «Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. ∆εν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είµαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραµα µε τον πρωθυπουργό. Παραµένω κρατικός λειτουργός», και, εµφανώς φορτισµένος συναισθηµατικά, είχε προσθέσει: «Για µας κάθε σπίτι που χάνεται είναι µια τραγωδία, µια µαχαιριά στην καρδιά. ∆ώσαµε τη µεγαλύτερη µάχη. Την ώρα της µάχης δεν πυροβολούν τους µαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των µαχητών και όχι των πολιτών».

 Οι συνέπειες

Τη ∆ευτέρα 16 Αυγούστου ο Νίκος Χαρδαλιάς µεταβαίνει στο νοσοκοµείο Αγία Ολγα, διαπιστώνεται ότι υπέστη ισχαιµικό επεισόδιο, του τοποθετούνται δύο στεντ και εισάγεται στην εντατική, έχοντας σε σύντοµο χρονικό διάστηµα διαφύγει τον κίνδυνο. Το απόγευµα της ίδιας ηµέρας εκδίδεται ανακοινωθέν, στο οποίο σηµειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ∆ιαχείρισης Κρίσεων «υπεβλήθη σε κλινικό-εργαστηριακό έλεγχο και έγινε άµεσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων. Επιτυχώς. Θα παραµείνει στην Καρδιολογική Κλινική για παρακολούθηση». Οπως αναφέρουν συνεργάτες του οι οποίοι τον ζουν επί καθηµερινής βάσεως, ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τη στιγµή που ξέσπασε η πανδηµία του κορονοϊού στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2020, ζει µια καθηµερινότητα στο 101%. ∆εν µπορεί να ξεχάσει κανείς ότι τους πρώτους µήνες της πανδηµίας µαζί µε τον επικεφαλής των λοιµωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, µετέβαιναν αυθηµερόν όπου παρατηρούνταν αυξηµένες συρροές κρουσµάτων. Παράλληλα, σχεδόν σε καθηµερινή βάση ενηµέρωνε µε την καθιερωµένη, πλέον, συνέντευξη Τύπου για τα µέτρα και την εξέλιξή τους. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, µε το ξέσπασµα των πυρκαγιών, ουσιαστικά «αποσπάστηκε» στη διαχείριση των πύρινων µετώπων από τη διαχείριση της µετάλλαξης ∆έλτα, η οποία «σαρώνει» την Ελλάδα, όπως και την Ευρώπη. Η «απόσπαση» αυτή, όµως, είχε κόστος στην υγεία του.

 Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ