Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή. 

Στην μακρόχρονη βασιλεία της που μέτρησε περισσότερο από 7 δεκαετίες σύμφωνα με υπολογισμούς του BBC, ταξίδεψε σε πάνω από 116 χώρες σε επίσημες κρατικές επισκέψεις ως βασίλισσα, αλλά ποτέ στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως όντως η μονάρχης δεν επισκέφθηκε ποτέ τη χώρα μας, ωστόσο δύο χρόνια πριν την στέψη της η 24χρονη τότε Ελισάβετ μετέβη στην Αθήνα για μια μοναδική φορά το 1950. Η Ελισάβετ είχε έρθει στην Ελλάδα με τον σύζυγό της, Φίλιππο, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του Φιλίππου.
elisavvet_athina

Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία για μια κρατική επίσκεψη, αλλά ήταν "φοβερά αμφιλεγόμενη", όπως σημειώνει ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.

Λίγο μετά από αυτή την επίσκεψη, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε. Ο διάδοχός του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώτος εξάδελφος του πρίγκιπα Φιλίππου, εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.
elisavet_akropoli
Η 24χρονη Ελισάβετ στην Ακρόπολη

Με μια ανοιχτή λιμουζίνα είχαν πάει θερινά ανάκτορα στο Τατόι, επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Περπάτησαν στην Ακρόπολη και φυσικά επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Δείτε τα βίντεο