Όσον αφορά την περίφημη βασιλική περιουσία, σύμφωνα με τον Κώστα Στρογγυλό, φίλο για δεκαετίες και προσωπικό γραμματέα του τέως έως και το 1999, δήλωσε στο «T&C»: «Mε τον νόμο που πέρασε το 1994, η βασιλική περιουσία περιήλθε στο κράτος. Προκειμένου ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του να διατηρήσουν τα ελληνικά τους διαβατήρια, ήταν υποχρεωμένοι να αποκηρύξουν τους τίτλους τους και να πάρουν οποιοδήποτε καθημερινό επώνυμο, όπως οι
Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας μισό δισ
υπόλοιποι Ελληνες πολίτες. Ο βασιλιάς προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας μισό δισ. Για πολύ καιρό ταξίδευε με διαβατήρια επικυρωμένα από την ισπανική κυβέρνηση ως “Κωνσταντίνος της Ελλάδας”. Ταξίδεψαν και με δανέζικα διαβατήρια, που τους προσδιόριζαν ως “Αυτού Μεγαλειότητα βασιλιά Κωνσταντίνο” και “Αυτής Μεγαλειότητα Αννα-Μαρία”».

Στα πάτρια εδάφη

Toν Φεβρουάριο του ’81, για να περάσουμε ξανά στα της Ελλάδας και του τέως, ο Κωνσταντίνος με την οικογένειά του επανήλθαν στα πάτρια εδάφη για το τελευταίο «αντίο» στη μητέρα του, βασίλισσα Φρειδερίκη, που ετάφη στο Τατόι. Επειτα από 12 χρόνια, το ’93, ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα, δανείστηκε το γιοτ ενός φίλου και κατευθύνθηκε στο Πόρτο Χέλι. «Ηταν ζόρικη η θάλασσα εκείνη τη μέρα», θυμήθηκε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο «Town & Country», «σαν να είχα να αντιμετωπίσω εισβολείς στο κατάστρωμα».

«Όλοι εξεπλάγησαν»

Όλη η Ελλάδα από την αρχή του 2004... χοροστατούσε, ήταν απίκο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την άφιξη του τέως, καθότι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, να είναι δεδομένη: «Ενώ μετά το δημοψήφισμα του ’74 φανταζόμουν ότι δεν θα παρενέβαινα ποτέ στα της Ελλάδας, με το πέρασμα των
Με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να μου περνάει από το μυαλό ότι θα με αξιοποιούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες
χρόνων άρχισε να μου περνάει από το μυαλό ότι θα με αξιοποιούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηθελα να επιστρέψω ως βασιλιάς. Τελικά, ήρθα στην Ελλάδα νωρίτερα, το 2003, και όλοι εξεπλάγησαν. Στο αεροπλάνο δείχναμε τα διαβατήριά μας και έλεγαν: “Ο βασιλιάς είναι στις θέσεις των VIPs;”. Τηλεφώνησα στον Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο και του διεμήνυσα να ενημερώσει την κυβέρνηση ότι “ο βασιλιάς επιστρέφει”».

Μνημόσυνο

Πήγε στο Τατόι, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους γονείς του και έπειτα διανυκτέρευσε στο «Πεντελικόν». Την επομένη έφυγε ξανά από τη χώρα με την οικογένειά του. Η επιστροφή του, το καλοκαίρι του 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνοδεύτηκε από «εμπαιγμό», όπως δήλωσε ο ίδιος ο τέως.



«Καθώς πλησίαζα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διέκρινα πολλές ειρωνικές ματιές», θυμήθηκε. Όπως και την επική του ατάκα με αποδέκτη τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνονόματό του Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. «Είπα στο φτωχό το ανθρωπάκι “κύριε Πρόεδρε, κάνετε... ρουσφέτια;”. Μου αποκρίθηκε: “Tι έχεις στον νου σου;” και του απάντησα: “Να σας καλέσω να επισκεφθείτε εμένα και την οικογένειά μου στο παλάτι”. “Φυσικά”, μου απάντησε, “αλλά πες στις γραμματείς μας να συνεννοηθούν για την ημέρα και την ώρα”».

Η επίσκεψη τελικά πραγματοποιήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 2004, ενώ η χώρα ακόμη προσπαθούσε να... ξεζαλιστεί από τη διεθνή προβολή που είχε ζήσει το ίδιο καλοκαίρι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ηταν τρομερό», θυμήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. «Τα υπνοδωμάτιά μας δεν υπήρχαν πια. Είχαν μετατραπεί σε γραφεία. Ρώτησα τους αρμόδιους πόσοι
Τα υπνοδωμάτιά μας δεν υπήρχαν πια. Είχαν μετατραπεί σε γραφεία
εργάζονταν εκεί και μου απάντησαν “120”. Εμείς είχαμε 13 άτομα στο προσωπικό μας. Σήμερα, ο Πρόεδρος έχει πολυάριθμο προσωπικό ασφαλείας, που το πληρώνει ο λαός. Για εμάς, όχι. Παίρναμε ένα άλφα ποσό, θυμάμαι 7 εκατ. δρχ. Πλήρωσα μόνος μου για τη μόρφωσή μου - τα λεφτά του πατέρα μου δεν επαρκούσαν για τις σπουδές μου. Η βασιλεία κόστιζε πολύ-πολύ λιγότερο στον Ελληνα πολίτη από τη Δημοκρατία», συνέχισε.

Οι σπουδές

«Στα Ανάβρυτα, ο Κωνσταντίνος σπούδασε μαζί με μαθητές της επιλογής των γονιών του από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα», θυμάται ο Παναγιώτης Σουκάκος, από τους επίλεκτους 14 συμμαθητές, μετέπειτα ορθοπεδικός χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. «Οι πέντε γίναμε ακαδημαϊκοί, τέσσερις στην Ιατρική και ένας στην Πυρηνική Φυσική, και οι υπόλοιποι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Ο Κωνσταντίνος λάτρεψε -και λατρεύει- την Ελλάδα», συνεχίζει ο Σουκάκος.



«Μόνο την Ελλάδα θεωρεί σπίτι του. Το μόνο καλό που έχει να θυμάται από την εξορία, όπως έλεγε το 2002 στον Λάρι Κινγκ, ήταν πως ελλείψει άσκησης των καθηκόντων του είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά του». Από την πλευρά του, ο Κώστας Στρογγυλός αναφέρθηκε στη «διάθεση της περιουσίας
Το μόνο καλό που έχει να θυμάται από την εξορία, όπως έλεγε το 2002 στον Λάρι Κινγκ, ήταν πως ελλείψει άσκησης των καθηκόντων του είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο
που απέκτησε από την πώληση του σπιτιού του στο Λονδίνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είχε όμως ανοίξει τα επιχειρηματικά του “πλοκάμια” στη Μ. Ανατολή. Γι’ αυτό διήγε χλιδάτη ζωή, με βασικότερο από όλα την αγάπη του για τη θάλασσα. Σχεδόν κάθε απόγευμα έκανε ιστιοπλοΐα», επισήμανε.

«Στο αίμα μας»

«Κοίτα και την ιστορία των αρχαίων, των προγόνων μας. Ολοι οι Ελληνες που έζησαν στην εξορία θέλησαν να επιστρέψουν. Είναι στο αίμα μας. Αυτή ωστόσο που επέμεινε περισσότερο από όλους να εγκατασταθούμε ξανά στην Ελλάδα μόνιμα ήταν η σύζυγός μου. Είχε συνειδητοποιήσει ότι θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος μόνον εδώ - στο σπίτι μου. Υποφέραμε τέσσερις αιώνες τους Τούρκους, μετά τις κτηνωδίες των ναζί, έναν καταστροφικό εμφύλιο, αλλά ξαναγεννηθήκαμε και “χτίσαμε” ξανά μια υπέροχη χώρα. Πιστεύω ότι οι Ελληνες θα λύσουν και τα οικονομικά τους προβλήματα», δήλωνε επιπροσθέτως τότε ο τέως.



Οσο για το τελευταίο «αντίο», από νωρίς είχε εκφράσει στην οικογένειά του, αλλά και δημοσίως, την επιθυμία του να ταφεί στο Τατόι. «Οι δικοί μου δεν θέλουν να μιλάω για τέτοια πράγματα», έλεγε, «αλλά αυτή είναι η Ιθάκη μου. Εκεί θέλω να καταλήξω, όπως ο Οδυσσέας στη δική του». Καλή πορεία στις αιώνιες θάλασσες...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.