Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα θαλασσινό βασίλειο, ένα 24χρονο βασιλόπουλο παντρεύτηκε µια 18χρονη πριγκίπισσα κι έζησαν σε ένα χρυσό παλάτι, περιστοιχισµένοι από αριστοτεχνικά φτιαγµένους κήπους.

Ο βασιλιάς του παραµυθιού ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΙ της Ελλάδας και η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Αννα-Μαρία της ∆ανίας. Τρία χρόνια µετά τον γάµο τους, το ’67, έπειτα από πραξικόπηµα, το ζευγάρι και τα παιδιά τους εκδιώχθηκαν από τη χώρα και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες παρέµεναν εξορισµένοι...

Θυελλώδης βίος

Εχουν χυθεί τόνοι µελάνης, πολύ προτού ο Κωνσταντίνος ταξιδέψει στο βασίλειο των ουρανών, για τον θυελλώδη βίο του. Στα 83 του χρόνια, ο Κωνσταντίνος αποχαιρέτησε τα εγκόσµια έπειτα από πολυοργανική ανεπάρκεια, βυθίζοντας στη θλίψη τη σύζυγό του, Αννα-Μαρία, τα παιδιά τους και τους απανταχού γαλαζοαίµατους. Και παρότι µετριούνται στα δάχτυλα οι φορές που αποφάσισε να µιλήσει για τον εαυτό του, τον Αύγουστο του 2015 υπήρξε χειµαρρώδης. Μαζί µε τον γιο του Νικόλαο, βρέθηκε στο «Βυζαντινό» και αποκάλυψε άγνωστες λεπτοµέρειες για τη ζωή του στο βρετανικό περιοδικό «Town & Country».



Τώρα, λοιπόν, τα «Π», ορµώµενα και από εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στο ειδικό του αφιέρωµα σε εκείνον, παρουσιάζουν περιστατικά και λεπτοµέρειες για το «who is who» του, που αφενός δεν γνωρίζετε, αφετέρου δεν θα διαβάσετε αλλού. Κατ’ αρχάς, ο Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στον γάµο του, το ’64, µε την Αννα-Μαρία, όταν εκείνη ήταν 18 και εκείνος 24, και στο ότι µέχρι το ’74, οπότε έπεσε η χούντα, ενώ ήταν εξορισµένος στη Βρετανία, δεν είχε καν «το δικαίωµα να µιλήσει για τον εαυτό του και τα δικαιώµατά του».



Ήξερε τι ήθελε

Προσωπικότητα δοτική, ήξερε από πολύ νέος ακριβώς τι ήθελε. Αποφάσισε λοιπόν να παντρευτεί την Αννα-Μαρία, αντικρίζοντάς τη σε φωτογραφία, προτού καν τη συναντήσει από κοντά. Τη δε αγάπη του της την έδειξε όλες τις δεκαετίες που ήταν µαζί. Προκειµένου να γιορτάσει τα 40ά της γενέθλια µεγαλοπρεπώς, έκλεισε τη σάλα του χορού του λονδρέζικου ξενοδοχείου «Claridge’s» σε ένα πάρτι αλήστου µνήµης, παρουσία του νυν βασιλιά Καρόλου του 3ου -και επί µακρόν επιστήθιου φίλου του- µετά της αδικοχαµένης, 11 χρόνια µετά, λαίδης Νταϊάνα.

Το πασπαλισµένο µε χρυσόσκονη πάρτι ενισχύθηκε από τους βιρτουόζους της περίφηµης Ορχήστρας Lester Lanin, που έπαιξαν µέχρι το χάραµα, οπότε και σερβιρίστηκε το πρωινό των καλεσµένων του ζεύγους. Στα 60ά, πάλι, γενέθλια του Κωνσταντίνου, το 2000, ο ίδιος ο Κάρολος έδωσε γκαλά προς τιµήν του στο εξοχικό του στο Χαϊγκρόουβ. Εκείνη µάλιστα την ηµέρα η επίσης εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ είχε κλειστεί σε ένα δωµάτιο µε την Καµίλα Πάρκερ-Μπόουλς συζητώντας περί Καρόλου και λοιπόν βασιλικών... προβληµατισµών.

Αποκαλύπτοντας λεπτοµέρειες για την παραµονή τους στο Κάιρο, µετά τον εκδιωγµό από την Ελλάδα, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επικεντρώθηκε στις «τραυµατικές εµπειρίες» που έζησαν - συγκεκριµένα στον παρ’ ολίγο χαµό του γιου του Παύλου, που τότε ήταν µόλις ενός έτους. «Ο λόγος ήταν σκόπιµα λανθασµένη διάγνωση από γιατρό, που ήταν πράκτορας των κοµµουνιστών», σηµειώνει το έντυπο. Αµέσως ζητήθηκε δεύτερη διάγνωση, το πόρισµα της οποίας ήταν πως ο Παύλος έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργείο για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας.

«Το ανακοίνωσα»

Επαναφέροντας την κουβέντα στην Αννα-Μαρία, τόνισε ότι «στη δεύτερη συνάντησή µας, το ’61, όταν ήταν 15 κι εγώ 21, ανακοίνωσα στους γονείς μου πως θα την παντρευτώ. Δεν τους ρώτησα, δεν βολιδοσκόπησα το έδαφος. Τους το έθεσα ως τετελεσμένο γεγονός. Το να πείσω τον πεθερό μου ήταν το δυσκολότερο. Οταν ζήτησα το χέρι της από τον Φρειδερίκο IΧ, με κλείδωσε στο μπάνιο. Με το που ενημέρωσε για την πρότασή μου τη σύζυγό του, βασίλισσα Ινγκριντ, εκείνη πρότεινε να με απελευθερώσει και... άνοιξε σαμπάνια».

Το 1960, οπότε συνέβη το περιστατικό, ο Κωνσταντίνος ήταν στα καλύτερά του. Ενας λόγος παραπάνω ότι εκείνο το διάστημα είχε αναδειχθεί χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα - οι αγώνες, σημειωτέον, έλαβαν χώρα στη Ρώμη, ενώ τέτοια διάκριση στο συγκεκριμένο αγώνισμα η Ελλάδα είχε να δει από το 1912. Μάλι - στα, υπήρξε επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε’. «Πέρα από τον γάμο με την Αννα-Μαρία, το μετάλλιο ήταν ό,τι ωραιότερο έζησα ποτέ», δήλωνε στην εν λόγω συνέντευξή του.



Γάμος

Τον Μάρτιο του ’64, έξι μήνες αφότου ο πατέρας του, βασιλιάς Παύλος, έσβησε από καρκίνο, ο Κωνσταντίνος Β’ παντρεύτηκε την εκλεκτή του στην Αθήνα. Παρουσία της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ευλόγησε τις βέρες προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους και ενόσω διαρκούσε το Μυστήριο δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμμα - τα πάνω από το ζευγάρι.

Από τον Λυκαβηττό ερρίφθησαν 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Ημουν ο πρώτος βασιλιάς που παντρεύτηκε στην Ελλάδα. Τον περασμένο χρόνο γιορτάσαμε την 50ή μας επέτειο στην Αθήνα, στον πρώην βασιλικό Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας στον Πειραιά», περιέγραψε ο τέως στο έντυπο και έπειτα εστίασε στη νύχτα των συνταγματαρχών: «Συνέλαβαν μεταξύ 6.000 και 8.000 κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μου, σε λιγότερο από δύο ώρες. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα αποτρέψω το αιματοκύλισμα».

Στις 13/12/1967, λίγο προτού ξημερώσει, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του και τον πρωθυπουργό Κ. Κόλλια, αποπειράθηκε αντικίνημα. Στην αρχή κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή πληροφορήθηκε ότι οι χουντικές δυνάμεις συνέλαβαν τους αξιωματικούς του κινήματός του. Προσγειώθηκε με την έγκυο σύζυγό του, τη 2 ετών κόρη του, Αλεξία, τον μικρό Παύλο, τη βασιλομήτορα Φρειδερίκη και την αδελφή του, πριγκίπισσα Ειρήνη, στην Καβάλα, που εθεωρείτο φιλοβασιλική πόλη.



Ανασύνταξη

Εκεί επιχείρησε ανασύνταξη δυνάμεων, με στόχο την ανατροπή της δικτατορίας. Αλλά ενώ το Ναυτικό και η Αεροπορία συντάχτηκαν μαζί του, ο Στρατός παρέμεινε πιστός στη χούντα. Στοχεύοντας ξανά στο να αποφύγει την αιματοχυσία και την αποδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο κρίσης με την Τουρκία, με τη συνοδεία του αναχώρησε για τη Ρώμη. Αμέσως μετά ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργός, διορίζοντας τον στρατηγό Γεώργιο Ζωιτάκη αντιβασιλέα.

«Η γυναίκα μου απέβαλε»

«Oι Ελληνες είχαν δοκιμαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο - δεν ήθελα να τους βάλω ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Οπως αντιλήφθηκα αργότερα, το παιχνίδι κρίνεται μέσα στην πρώτη ώρα, το πολύ στις δύο πρώτες - το να προσπαθείς στην πορεία για τη νίκη είναι χάσιμο χρόνου. Έφυγα για την Ιταλία, προκειμένου να αποφύγω ανοικτή σύγκρουση».

Πιλοτάρισε ο ίδιος μάλιστα το αεροσκάφος, περιγράφοντας: «Είχαμε λιγότερα από τρία λεπτά ακόμα πτήσης όταν προσγειωθήκαμε στη Ρώμη. Αναγκάστηκα να δανειστώ 300 δολάρια από τον βαλέ μου για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους. Ο κουνιάδος μου, Χουάν Κάρλος, χρειάστηκε να μας στείλει ρουχισμό. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η Αννα Μαρία απέβαλε. Ηταν πολύ σκοτεινή περίοδος στην ιστορία μας, με έντονα συναισθήματα. Τουλάχιστον δώσαμε την τιτάνια μάχη μας προκειμένου να φύγει η χούντα από τη χώρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ημουν βέβαιος ότι θα επέστρεφα κάποια στιγμή στη γη των προγόνων μου».

«Απόπειρες δολοφονίας»

«Οι συνταγματάρχες δύο φορές αποπειράθηκαν να με δολοφονήσουν. Τη δεύτερη βρισκόμουν καθ’ οδόν για Τεχεράνη, με σκοπό να συναντήσω τον σάχη. Οταν έφτασα στο Χίθροου (σ.σ.: λονδρέζικο αεροδρόμιο) παρατήρησα ότι η πτήση είχε δύο ενδιάμεσες στάσεις και έτσι άλλαξα με απευθείας πτήση μέσω της British Airways. Φτάνοντας στην Τεχεράνη, ο σάχης μού είπε ότι ένας δολοφόνος είχε μπει στο αεροπλάνο με το οποίο είχα δρομολογήσει αρχικά το ταξίδι μου από τη Φρανκφούρτη».



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.