Ο θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας στο πένθος όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Ο Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρωθούν, σήμερα 16 Μαρτίου, 46 χρόνια από τη νίκη-πρόκριση της ΑΕΚ επί της ΚΠΡ Ρέιντζερς στην παλιά, Νέα Φιλαδέλφεια, στον επαναληπτικό του 3-0 του πρώτου αγώνα.

Επρόκειτο για ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστές του Νίκο Χρηστίδη που απέκρουσε δύο «εκτελέσεις» στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, τον Θώμα Μαύρο που σημείωσε δύο τέρματα και τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου που πέτυχε το τρίτο γκολ της ΑΕΚ, το οποίο οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και το νικητήριο πέναλτι που έστειλε την ΑΕΚ στους «4» του UEFA.

Στους «4» του UEFA η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τη Γιουβέντους και αποκλείστηκε. Η Γιουβέντους στη συνέχεια κατέκτησε το Κύπελλο UEFA.


Με την επική πρόκριση της ΑΕΚ που συνδέθηκε και με τον Μίμη Παπαϊωάννου, προέκυψε και μία άγνωστη ιστορία, ένα μάλλον ατυχές πρωταπριλιάτικο αστείο της ΕΡΤ, λίγο πριν από τον πρώτο αγώνα της ΑΕΚ με τη Γιουβέντους στο Τορίνο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η ατυχής πρωταπριλιάτικη φάρσα για το ΑΕΚ-ΚΠΡ

Το βράδυ της 1ης Απριλίου 1977, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, ένας από τους κορυφαίους αθλητικογράφους της εποχής, εκφώνησε συνοφρυωμένος μια πολύ δυσάρεστη είδηση.

Το παιχνίδι ΑΕΚ-ΚΠΡ θα επαναλαμβανόταν, καθώς η UEFA έκανε δεκτή την ένσταση των Άγγλων για παρατυπία στη διαδικασία των πέναλτι.

Η ΑΕΚ θα έπρεπε να ανατρέψει και πάλι το 3-0 κ.λπ. Επικράτησε πανδαιμόνιο, ενώ πλήθος οπαδών της ΑΕΚ πολιόρκησαν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα, μάλλον ατυχές, πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η μόνη αναφορά που βρήκαμε στο διαδίκτυο γι' αυτό ήταν από τον Διονύση Ελευθεράτο που γράφει ότι ο Φουντουκίδης είπε στον αέρα του δελτίου ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, ενώ η «αιτία» της δήθεν επανάληψης του αγώνα ήταν ότι ο Γερμανός ρέφερι δεν είχε μετρήσει σωστά τον αριθμό των πέναλτι.

Υπήρχε πράγματι προηγούμενη ακύρωση αγώνα για τον ίδιο λόγο (ΠΑΟ-ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 1972) και το «αστείο» έγινε ευκολότερα πιστευτό.


*Πληροφορίες: protothema.gr