Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
rojer_federer
Stories

Ρότζερ Φέντερερ: Ποιος ο ρόλος του στη διάσωση της Credit Suisse

Σημειώνεται ότι Credit Suisse και Φέντερερ έχουν μία από τις μακροβιότερες χορηγικές σχέσεις στον χώρο του αθλητισμού

«Συναγερμός» σήμανε στις διεθνείς αγορές μετά τα πρώτα σύννεφα που αφορούσαν την Credit Suisse .

Οι πελάτες στα υποκαταστήματα της τράπεζας στην Ελβετία περίμεναν υπομονετικά για να εξυπηρετηθούν, αν και επί της ουσίας όλοι ήθελαν να πάρουν κάποια διαβεβαίωση πως οι καταθέσεις τους δεν κινδυνεύουν.

Μάλιστα, όση ώρα ανέμεναν για το ραντεβού τους μπορούσαν να απολαύσουν κάποιον από τους παλιούς αγώνες του Ρότζερ Φέντερερ.

Οι άνθρωποι της τράπεζα δεν είχαν επιλέξει τυχαία τον Ελβετό θρύλο του τένις και όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η δική του «παρουσία» αποδείχθηκε απρόσμενα σημαντική για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, αλλά και την αποστολή μηνυμάτων αισιοδοξίας προς τους πελάτες.

Σημειώνεται ότι Credit Suisse και Φέντερερ έχουν μία από τις μακροβιότερες χορηγικές σχέσεις στον χώρο του αθλητισμού, καθώς η κοινή τους πορεία άρχισε λίγο πριν το μιλένιουμ (1999) και επισφραγίστηκε με μια νέα δεκαετή χορηγία, η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2009.

Αν και τότε οι δύο πλευρές είχαν αποφύγει να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συνεργασίας τους, οι πληροφορίες ήθελαν την τράπεζα να δίνει 2 εκατομμύρια δολάρια στον αθλητή και επιπλέον 1 εκατομμύριο στο ίδρυμά του.

H σχέση τους χρόνο με το χρόνο γινόταν και πιο δυνατή, με τον Φέντερερ να εξελίσσεται πλέον σε brand ambassador.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξειδικευμένη σε θέματα τένις ιστοσελίδα www.tennisworldusa.org. τονίζει ότι ο άλλοτε Νο1 τενίστας στον κόσμο έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να μην προκληθεί πανικός.


Οι έντονες διαμαρτυρίες κατά της σχέσης του Φέντερερ με την Credit Suisse

Σε αυτά τα 20 χρόνια που Credit Suisse και Φέντερερ πορεύονται μαζί, ο τελευταίος έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε δεχθεί και αρκετά σκληρή κριτική για τη συγκεκριμένη χορηγία.

Στις αρχές του 2020, ακτιβιστές μπήκαν σε υποκατάστημα της τράπεζας στη Λωζάννη και άρχισαν να παίζουν τένις εντός των γραφείων, διαμαρτυρόμενοι για τις επενδύσεις του οργανισμού στα ορυκτά καύσιμα.

«Η Credit Suisse καταστρέφει τον πλανήτη. Ρότζερ, τους υποστηρίζεις;», έγραφε ένα πανό, με τη γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να γράφει στο twitter: «Η Credit Suisse παρείχε 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που αναζητούν νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων. Ρότζερ ξύπνα τώρα!».

Η απάντηση του Φέντερερ ήρθε λίγες ώρες αργότερα: «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου τις επιπτώσεις και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα καθώς η οικογένειά μου και εγώ φτάνουμε στην Αυστραλία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Ωστόσο όταν, μετά από μερικές ημέρες μιλώντας στην «Tages Anzeiger» της πατρίδας, επανήλθε στο θέμα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στοχοποίησή του, αλλά και τη χρησιμοποίηση του ονόματος του στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες.

«Μερικές φορές με καταχρώνται για να εξυπηρετήσουν ορισμένους σκοπούς. Όταν βοηθάω ένα άτομο, δέχομαι κριτική επειδή δεν το κάνω με κάποιον άλλον. Έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να σκέφτομαι προσεκτικά τι κάνω. Αλλά πρέπει επίσης να μπορώ να παραβλέπω την κριτική. Δεν μπορώ να είμαι παντού, δεν μπορώ να κάνω τα πάντα. Είμαι επίσης πατέρας και τενίστας», είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά, να πάρω το μικρόφωνο και να απευθυνθώ σε ορισμένα πράγματα. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό όλη την ώρα.
Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επιλέγεις τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή και να περνάς το μήνυμά σου με δίκαιο τρόπο. Όχι επιτιθέμενος στους άλλους», πρόσθεσε.