Σε λίγες ημέρες ο Νίκος Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη που μετρά πλέον αντίστροφα για την είσοδό του στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη μάχη των εθνικών εκλογών. Το προφίλ του έχει ενδιαφέρον.

Τάραξε τα νερά πολύ πριν από την υποψηφιότητά του με το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές, όταν είχε μιλήσει για την αντιγραφή του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας αντιγράφει συνειδητά τον Ανδρέα - σε πρόσφατη ομιλία του, στο Σύνταγμα, είπε ότι οι σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας ήταν το 1965 (πτώση Γεώργιου Παπανδρέου) αλλά και η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981! Όμως όπως αναφέρει ένας μπλόγκερ για τη μιμητική αυτή προσπάθεια του Τσίπρα να γίνει ο “Ανδρέας της σημερινής εποχής»: “Το εργοστάσιο μόνο έναν έβγαλε”!», έλεγε σε συνέντευξή του το 2013 βλέποντας μπροστά, καθώς η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πασοκοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε αυτήν του την τοποθέτηση. Λίγο αργότερα είχε πει δημόσια ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ του είχαν ζητήσει βίντεο και ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου για να τις μελετήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος ο Νίκος Παπανδρέου δεν δείχνει πρόθυμος να αντιγράψει κανέναν, η πορεία του είναι διακριτή από αυτή του αδερφού του και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο μάλιστα έχουν φτιάξει και μουσική μπάντα. Συνοπτικά ενώνει χωρίς να έχει ανάγκη το βαρύ του επίθετο, με τη συμπεριφορά του, όλες τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ. Πολύ σημαντικό για ένα κόμμα που στο παρελθόν οι εσωκομματικές μάχες και οι διασπάσεις το καθήλωσαν δημοσκοπικά.

Λάτρης της μουσικής και της λογοτεχνίας, με μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του Μαργαρίτα, έχει ξεχωρίσει και από τον ρόλο του συγγραφέα. Το τελευταίο του μάλιστα βιβλίο «Έρωτες στο παρασκήνιο», που στο επίκεντρό του είχε πολλά στοιχεία που παρέπεμπαν στη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του, ανέδειξε μια διαφορετική πλευρά του πατέρα του, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και συζητήσεων.

Σε λίγο καιρό στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής θα τοποθετείται από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, η προσαρμογή του αναμένεται να είναι εύκολη καθώς ο ίδιος ταξιδεύει διαρκώς από τα νεανικά του χρόνια. Ενώ κρίνει σκληρά τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διστάζει να αναγνωρίσει θετικά, όπως είχε κάνει πρόσφατα με το «καλάθι του νοικοκυριού». Αιρετικός αλλά και κομματικός παράλληλα, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος.