Στην αριστοκρατική περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ανάμεσα στο Χόλαντ Παρκ και τους Κήπους του Κένσινγτον χτυπά η καρδιά της έρευνας των βιοεπιστημών του Imperial College of Science, Technology and Medicine - ακαδημαϊκός πυλώνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εδώ διαπρέπει, στην πρώτη γραμμή διεθνώς για την καταπολέμηση της ελονοσίας και την έρευνα για την εύρεση του εμβολίου ο καθηγητής, Γιώργος Χριστοφίδης, κάτοχος της έδρας Λοιμωδών Νόσων και Ανοσίας και διευθυντής του φημισμένου Ερευνητικού Κέντρου Ανοσο-γενωμικής και Λοιμώξεων του Imperial College - ένα από τα έξι στον κόσμο ερευνητικά εργαστήρια με κύρια αποστολή τον αφανισμό του παράσιτου που προκαλεί την ελονοσία: 247.000.000 κρούσματα και 619.000 θάνατοι από ελονοσία -κυρίως παιδιά στην Αφρική- είναι συγκλονιστικό παγκόσμιο γεγονός.

Μέλος της Βασιλικής Βιολογικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανώτατος ερευνητής του ιδρύματος Wellcome Trust κι επίλεκτος υπότροφος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βραζιλίας, ο Ελληνοκύπριος ερευνητής διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεαματική ανάπτυξη του ερευνητικού του πεδίου κατά της ελονοσίας.

«Η πρόοδος και η καινοτομία στην επιστήμη χρειάζονται τόλμη και φαντασία», θα πει, «αλλιώς κινδυνεύουμε να παλινδρομούμε συνεχώς γύρω από τον μέσο όρο. Βλέπουμε τι γίνεται αυτές τις μέρες με το ChatGPT (και άλλους ανάλογους αλγορίθμους) και τις σκέψεις για αναστολή της ερευνητικής προόδου σε αυτό το πεδίο μέχρι να διατυπωθούν και ίσως να νομοθετηθούν βασικές αρχές για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι να επαγρυπνεί και να νομοθετεί όταν χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο και όχι να βάζει φραγμούς στην πρόοδο της επιστήμης».


«Διάδοση Μηδέν»

Ο μοριακός βιολόγος, ερευνητής, Γιώργος Χριστοφίδης, για την αναχαίτιση της διάδοσης της ελονοσίας μοιράζει την επιστημονική ζωή του ανάμεσα στα φημισμένα εργαστήρια του Imperial College και την επιτόπια έρευνα στις χώρες της Αφρικής.

Αυτές τις μέρες, η επιστημονική ανακοίνωση από το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «Διάδοση Μηδέν», του οποίου ο ίδιος ηγείται, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας Ιfakara στην Τανζανία και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Τανζανίας, αφορά τη δημιουργία του πρώτου διαγονιδιακού κουνουπιού που κατασκευάστηκε ποτέ στην Αφρική από Αφρικανούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κουνούπι αυτό φέρει στο γονιδίωμά του γενετικές τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες στο μέλλον να καταστήσουν άλλα κουνούπια ανίκανα να μεταδώσουν την ελονοσία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/04/2023