Υπάρχουν διαφορετικές «εκδόσεις» του Λιονέλ Μέσι. Η τελευταία είναι αυτή που βλέπουμε στο Μαϊάμι, με τον Αργεντινό σταρ να φορά τη ροζ φανέλα της Ίντερ και να κρατά στα χέρια του το 44ο τρόπαιο που κατέκτησε, καθώς πανηγύρισε το Leagues Cup. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στον κόσμο δεν έχει κατακτήσει τόσα.

Προηγήθηκε η «έκδοση» του πιτσιρικά που έπαιζε στη Νιούελς Ολντ Μπόις και ήταν αγχωμένος λόγω της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης με την οποία είχε εντοπιστεί. Ακολούθησε ο Λίο που βίωσε την ακμή του στην Μπαρτσελόνα, παράλληλα με τον μονίμως σε πίεση αρχηγό της Εθνικής Αργεντινής και αργότερα ο ώριμος, επαγγελματίας ηγέτης της Παρί Σεν Ζερμέν. Από όλες τις version υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτή του Μέσι που επέλεξε το Major League Soccer και τη νεοσύστατη ομάδα -ιδρύθηκε μόλις το 2018- της Ίντερ Μαϊάμι.

Ο σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι ο «βασιλιάς του αθλητισμού» στη Νότια Φλόριντα αλλά, το κυριότερο γι’ αυτόν, είναι χαμογελαστός. 

Ο Μέσι του Μαϊάμι, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, είναι πολύ χαρούμενος. Είναι κάτι που ο ίδιος είπε και, αν και πρόκειται για κάτι που πέρασε στα ψιλά, είναι ίσως ό,τι σημαντικότερο ειπώθηκε στην πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ από τότε που πήγε στις ΗΠΑ.

Η υγρασία

«Ευτυχισμένος που μετακόμισε με την οικογένειά του σε μια πόλη όπου συνήθιζαν να κάνουν διακοπές. Με χαρά χαιρετά λεγεώνες από θαυμαστές. Χαίρεται που δείχνει στη νέα του ομάδα, την Ίντερ Μαϊάμι του MLS, πώς να κερδίζει», έγραψε η Πατρίσια Ματσέι, επικεφαλής του γραφείου των «New York Times», στο Μαϊάμι.

Αυτό που δεν αρέσει στον Μέσι είναι η αφόρητη καλοκαιρινή υγρασία της Νότιας Φλόριντα. «Ποτέ κανείς δεν προσαρμόζεται πλήρως σε αυτό το κλίμα», είπε χαμογελώντας. Αν αυτό είναι το μόνο μελανό σημείο της παραμονής του στο Μαϊάμι, τότε πραγματικά απολαμβάνει το φινάλε της καριέρας του.

Μετά την πρώτη συνέντευξη Τύπου, αποχώρησε με το αυτοκίνητό του υπό βροχή και αρκετοί οπαδοί φορώντας τις φανέλες της Ίντερ και της Αργεντινής περίμεναν έξω από την αίθουσα Τύπου απλώς για να τον δουν. Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι Τύπου της Ίντερ προσπαθούσαν ανακουφισμένοι να χαλαρώσουν. Είχαν κληθεί να επιλέξουν από πολύ περισσότερα αιτήματα, τους 70 δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου και τις μόλις δέκα ερωτήσεις που έγιναν.

Η καρέκλα του

Ο Μέσι δεν είναι οποιοσδήποτε παίκτης και είναι γνωστό ότι σπάνια μιλάει σε δημοσιογράφους. Αυτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάρκειας 20 λεπτών συνέντευξη μπροστά σε μια ντουζίνα τηλεοπτικές κάμερες με ανταποκρίσεις μεταξύ άλλων σε Αργεντινή, Βραζιλία και Ισπανία.

«Ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μόλις κάθισε εδώ», αναφώνησε ένας ισπανόφωνος δημοσιογράφος σε ζωντανή σύνδεση, δείχνοντας με δέος ακόμα και την καρέκλα του παίκτη που ύστερα από δύο βράδια έφτασε τα 10 γκολ σε εφτά αγώνες με τη φανέλα της Ίντερ Μαϊάμι, πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την κατάκτηση του Leagues Cup και έγραψε ιστορία φτάνοντας τους 44 τίτλους ξεπερνώντας τον Ντάνι Αλβες που έχει 43.

Οι 44 τίτλοι που έxτισαν έναν θρύλο

Ένας ακόμα τίτλος για τον Λιονέλ Μέσι, ο 44ος, με την κατάκτηση πριν από μια εβδομάδα του Leagues Cup με την Ίντερ Μαϊάμι. Ένα ακόμα τρόπαιο για τον Αργεντινό μάγο - προσθήκη στη μυθική καριέρα του που οδεύει προς το τέλος της. Προφανώς αυτός ο τίτλος δεν έχει τη λάμψη των ένδοξων ημερών του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ή των επιτευγμάτων του με την Εθνική Αργεντινής. Όμως, πρόκειται για ένα τρόπαιο που έχει και αυτό ιδιαίτερη σημασία και παίζει τον ρόλο του στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Σε μόλις έναν μήνα, ο Μέσι μετέτρεψε την Ίντερ Μαϊάμι, μια από τις πιο αδύναμες ομάδες του MLS, σε τροπαιούχο ομάδα.

Οι σαράντα τέσσερις τίτλοι που έχει συγκεντρώσει ο Μέσι σε όλη την καριέρα του είναι μια εντυπωσιακή και ολοκληρωμένη συλλογή. Μοιάζουν με παράσημα στο πέτο του, αποδείξεις της απαράμιλλης ικανότητάς του να κερδίζει τίτλους σε κάθε επίπεδο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την απίστευτη λίστα. 

Αυτά που κατέκτησε

Με την Εθνική Αργεντινής έχει πέντε τίτλους. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 είναι σίγουρα το κορυφαίο επίτευγμά του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τερματίζοντας μια μακρά περίοδο αναμονής για την κατάκτηση της κορυφής σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Υπάρχει φυσικά το Κόπα Αμέρικα 2022, ένας τίτλος που θεωρήθηκε η απόδειξη των ηγετικών προσόντων του.

Σταθμός στη διεθνή καριέρα του και το Κόπα Αμέρικα 2021, ενώ είχε προηγηθεί το 2008 η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τρανή απόδειξη της λαμπρότητάς του ακόμη και στα νιάτα του. Όσον αφορά το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2005 U-20 στην Ολλανδία, αποτελεί την αρχή μιας λαμπρής καριέρας.

Ο τίτλος του περασμένου Σαββάτου, με την κατάκτηση του Leagues Cup, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός με την Ίντερ Μαϊάμι και ερμηνεύθηκε ως η εδραίωση της επιρροής του στο MLS σε διάστημα μόλις ενός μήνα

Με την Παρί Σεν Ζερμέν πρόσθεσε στη συλλογή του τρία ακόμα τρόπαια. Πρωταθλητής τις περιόδους 2022-2023 και 2021-2022, αλλά προτού κατακτήσει τη Ligue1, είχε προσθέσει στη συλλογή του το Trophée des Champions, το Γαλλικό Σούπερ Καπ σχεδόν με την άφιξή του στην Παρί.

Η λίστα είναι τεράστια όταν γυρίζουμε πίσω στις μέρες της Βαρκελώνης και τα 35 τρόπαια με τέσσερα από αυτά σε περίοπτη θέση. Ο λόγος για τα τέσσερα Champions League, με αξέχαστες νίκες στην ακμή της καριέρας του. Η λίστα περιλαμβάνει τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, που επισφραγίζουν την ποιότητά του και την κυριαρχία του στην παγκόσμια σκηνή και τρία ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ που αποδεικνύουν την ευρωπαϊκή υπεροχή του. Δέκα κατακτήσεις της La Liga φανερώνουν την απόλυτη κυριαρχία του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Επίσης, έλαμψε και στο Copa del Rey με επτά κατακτήσεις, ενώ δεν του έλειψαν και τα Supercopa de España, έχοντας κατακτήσει οκτώ.

Απόφαση-«χρέος» προς τη μεγάλη αγάπη του

Η απόφαση του Λιονέλ Μέσι να γίνει κάτοικος της Νότιας Φλόριντα δεν είναι προσωπική. Είναι οικογενειακή και έμοιαζε με χρέος του Αργεντινού απέναντι στη σύζυγό του, Αντονέλα Ροκούζο, και τα παιδιά τους. Ο Μέσι αναγνώρισε ότι η αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα το 2021 με δάκρυα στα μάτια για την Παρί Σεν Ζερμέν ήταν μια δύσκολη κίνηση. Η μετακόμιση έγινε «πρακτικά εν μια νυκτί», είπε και τόνισε ότι ήταν δύσκολο να συνηθίσει σε ένα νέο κλαμπ και σε μια πόλη που δεν ήταν τελικά κατάλληλη για την οικογένειά του.

Αντίθετα, η σύζυγός του και οι τρεις γιοι του ευτύχησαν να βρεθούν στο Μαϊάμι, επισήμανε, μιλώντας για μια απόφαση που πήρε η οικογένεια από κοινού. «Είναι μια πόλη πολλών Λατίνων και αυτό κάνει τα πάντα πιο εύκολα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Όλη την ώρα, σου δείχνουν στοργή, οικειότητα. Αυτό, ήδη, είναι το πιο σημαντικό πράγμα, το πιο υγιεινό και το πιο όμορφο για να προσαρμοστείς και να μπορέσεις να απολαύσεις αυτό που κάνεις».

Τα αδέρφια

Για τον Μέσι η οικογένεια είναι πάντα κάτι σημαντικό. Αυτό δεν αφορά μόνο τη σύζυγό του και τους τρεις γιους τους αλλά και τον πατέρα του, τη μητέρα του και τα αδέρφια του.

Αν δεχθούμε ότι ο Μέσι είναι κάτι σαν εταιρεία, τότε οι μέτοχοι είναι, πέρα από τον ίδιο, ο πατέρας του Χόρχε Χοράσιο Μέσι, η μητέρα του Σίλια Μαρία Κουτσιτίνι και τα τρία αδέρφια του, ο Ροντρίγκο, ο Ματίας και η Μαρία Σολ. Άπαντες εργάζονται ως επικεφαλής εταιρειών που έχουν σχέση με τον Αργεντινό σταρ.

Είτε πρόκειται για εταιρείες που διαχειρίζονται τα οικονομικά του είτε για αυτές που καταπιάνονται με νομικές υποθέσεις ή διαχειρίζονται τη δημόσια εικόνα του, η οποία πρέπει να προβάλλεται με τον κατάλληλο τρόπο για τις διαφημίσεις που κάνει κατά καιρούς αλλά και τις δωρεές, τις δημόσιες εμφανίσεις και τις τοποθετήσεις.

Ο μπαμπάς

Κυρίαρχο ρόλο σε όλα αυτά παίζει ο πατριάρχης της οικογένειας, ο πατέρας και ατζέντης του, Χόρχε Μέσι. Στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου δεν είναι ασυνήθιστο γονείς να φροντίζουν για τα συμφέροντα των παιδιών τους, όμως ο περσβύτερος Μέσι, ο 65χρονος Χόρχε, θεωρείται πρωτοπόρος στον συγκεκριμένο χώρο.

Είναι γνωστό ότι σε αυτόν οφείλεται όλη αυτή η γνωστή ιστορία με τον κοντόσωμο Λίο από τους Νιούελς Ολντ Μπόις στο Ροζάριο της Αργεντινής, περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, που υπέφερε από ανεπάρκεια ανάπτυξης και έπρεπε να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία. Ο Χόρχε έστειλε τελικά τον γιο του, στα 13 του, στην Μπαρτσελόνα με τίμημα τη θεραπεία του.

«Ο Χόρχε από εργοδηγός σε χαλυβουργείο έγινε ο ατζέντης του μελλοντικού παγκόσμιου σταρ. Είναι ένας αυτοδίδακτος άνθρωπος που συνοδεύει τον γιο του από την αρχή της καριέρας του», έγραψε ο Florent Torchut, δημοσιογράφος του France Football και συγγραφέας της βιογραφίας «Le Roi Leo» («Βασιλιάς Λίο»).

Όσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια Μέσι έχουν να λένε για τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στον Χόρχε και τον Λίο. Ο υιός είναι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του πατέρα, πολύ περισσότερο από τα άλλα αδέρφια του 36χρονου Αργεντίνου. Ενδεχομένως αυτό να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μετά τα 13 και τη μετακόμιση στη Βαρκελώνη, έζησαν για πολλά χρόνια μαζί οι δυο τους. «Ο Λιονέλ είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με τον Χόρχε. Είναι το ίδιο συγκρατημένος και διακριτικός», αναφέρει ο Αλφρέντο Μαρτίνεθ, δημοσιογράφος του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού Onda Cero, ο οποίος ήταν κοντά στους Μέσι από την άφιξή τους στην Καταλονία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά