Η εκρηκτική είσοδος Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου οι εσωκομματικές διεργασίες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσονταν μέχρι πρότινος υπό το παντελώς αδιάφορο βλέμμα της κοινωνίας.

Αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα, καθώς η υποψηφιότητα του εξ Αμερικής νεοεισερχόμενου παίκτη επιβεβαιώνει πρωτίστως το οριστικό πέρασμα της σκυτάλης από τους πρωταγωνιστές της ύστερης Μεταπολίτευσης στις νεότερες γενιές των 30άρηδων του Instagram, του TikTok και των τωρινών μορφών επικοινωνίας των social media.

Ο πρώην εφοπλιστής και εργαζόμενος στην Goldmαn Sachs, μεγαλωμένος σε αμερικανικά περιβάλλοντα, γαλουχημένος πολιτικά σε τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, εκπροσωπεί ακριβώς αυτή τη μετάβαση, προσδίδοντας παράλληλα νέο αέρα και μεγάλο ενδιαφέρον στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει βεβαίως της 10ης Σεπτεμβρίου.

Οι μετρήσεις άλλωστε που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας τον δείχνουν να έχει αξιοπρόσεκτη δυναμική, αφήνοντας πίσω του στιβαρές υποψηφιότητες σαν του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Εξ αυτού ίσως, οι πιο ισχυρές επιθέσεις που δέχεται ο νεαρός πολιτικός εξαπολύονται από τον βαθύ πυρήνα της Κουμουνδούρου, τα προερχόμενα από το ΚΚΕ Εσωτερικού στελέχη, τα οποία από το 2019 και με αποκορύφωμα τις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές υφίστανται τη μία ήττα μετά την άλλη, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της εξαφάνισης από τα πολιτικά πράγματα ύστερα από σαράντα χρόνια σταθερής παρουσίας στο προσκήνιο.

Θυμίζουμε ότι από εκείνη τη φουρνιά της Ανανεωτικής Αριστεράς στα κοινοβουλευτικά έδρανα βρίσκεται πια μόνον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως ο «τελευταίος των Μοϊκανών».

Το «παραδικαστικό»

Ο Στέφανος Κασσελάκης κινούμενος από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και βιώματα, πέραν και μακράν των κομματικών διαδρόμων μιας Αριστεράς που προήλθε από τις διασπάσεις του ΚΚΕ, ήρθε μάλλον για να διχάσει παρά για να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, εξάπτοντας έτι περαιτέρω τα πάθη στην Κουμουνδούρου. Με σπουδές σε μία από τις πιο φημισμένες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων παγκοσμίως, τη Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, στο οποίο η μητέρα του ήταν μέλος του καθηγητικού προσωπικού, θα μπορούσε να κοκορεύεται.

Ο ίδιος όμως επέλεξε να συστήσει τον εαυτό του στο ευρύτερο κοινό και δη σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αποθεωτικές αναφορές στο Τμήμα Διαφάνειας και στον Παύλο Πολάκη, θέτοντας εξαρχής το αίτημα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, μέσα από μια εξομολόγηση που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια. Πρόκειται για τη χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης και τη δικαστική περιπέτεια του πατέρα του, Θόδωρου.

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία CASCO International ABEE με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή και εμπορία ναυτιλιακών χρωμάτων και επιχρισμάτων. H απόφαση του Αρείου Πάγου (απόφαση 330/2011, Ε΄ Ποινικό Τμήμα) έχει να κάνει με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για απάτη από την πλευρά του Θόδωρου Κασσελάκη πίσω στο μακρινό 2003, όταν ο Στέφανος ήταν 15 ετών, σε βάρος μετόχου της ίδιας εταιρείας, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 73.000 ευρώ.

Η περιπέτεια

Το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριπτε τις αιτιάσεις Κασσελάκη δικαιώνοντας τον εγκαλούντα και η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό. Η νομική περιπέτεια διήρκεσε για άλλα τέσσερα χρόνια και έληξε το 2015 με την αθώωση του πατέρα του. «Ο πατέρας μου έμπλεξε, όπως εκατοντάδες συμπολίτες μας χωρίς διασυνδέσεις, με το παραδικαστικό κύκλωμα. Ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, είχε δίκες χρόνων. Τελικά δικαιώθηκε πλήρως, όπως παραδέχθηκαν μέχρι και τα τηλεοπτικά κανάλια», σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης από βίντεο στα social media.

Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και όσα άλλα τού καταλογίζονται από το σύστημα του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ. Λόγου χάρη, το ερώτημα πώς ξαφνικά έγινε εφοπλιστής χωρίς κεφάλαιο, με κάποιο δάνειο που πήρε από αμερικανική τράπεζα. «Θα σας πω λοιπόν ακριβώς πώς άρχισα. Όντως πήρα ένα δάνειο από την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία εγγυήθηκε αυτό το δάνειο, μαζί με την προσωπική μου εγγύηση προς την ιδιωτική τράπεζα που το παρείχε, βάσει της πιστοληπτικής ικανότητας που είχα χτίσει από τη δουλειά μου. Με αυτό το δάνειο μπήκα στον τομέα των ναυτιλιακών χρωμάτων. Και έτσι έχτισα μια τεχνογνωσία. Και μετά από τρία χρόνια κατάφερα να πείσω μια χρηματιστηριακή εταιρεία-επενδυτή να επενδύσει σε μένα για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν ναυτιλιακό όμιλο», απάντησε ο νεαρός.

Χυδαία επίθεση

Όπως επίσης απάντησε στα κακεντρεχή σχόλια που αφορούν τη σεξουαλική του ταυτότητα και ειδικότερα σε εκείνο τον χρήστη που του έγραψε «να ζήσει η Κρήτη με τον Ψηλορείτη, αδερφές και παλικάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια». Αναπαράγοντας την παραπάνω φράση, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Συνεχίζω να απαντάω σε ό,τι πιο αρνητικό, επικριτικό, σκληρό και χυδαίο δέχτηκα αυτές τις μέρες. Δεν κολλάω πουθενά, γιατί η ζωή μου είναι διάφανη. Να ζήσει λοιπόν η Κρήτη και όλα τα παλικάρια -αγόρια και κορίτσια- που έχουν το σθένος να ζουν την αλήθεια τους, να μην ντρέπονται να είναι ο εαυτός τους. Και να είναι υπερήφανοι για αυτό το οποίο είναι».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.