Στα 23 χρόνια της εξουσίας του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει επιστρατεύσει πολλούς και ευφάνταστους τρόπους για να απαλλαγεί οριστικά από τους αντιπάλους του ή όσους διαφωνούν δημόσια με τις πολιτικές του.

Η πτώση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πριγκόζιν ήταν, σύμφωνα με ορισμένους, κάτι καινούργιο στο «ρεπερτόριό» του. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στην πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε τον ηγέτη της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, και τον θάνατο του τελευταίου.

Μία φράση του Πούτιν που έκανε τον γύρο του κόσμου, ωστόσο, έδωσε το μήνυμα ότι ο πρώην προστατευόμενός του έκανε μοιραίο λάθος στρεφόμενος εναντίον του: «Ο Πριγκόζιν ήταν ένας άνθρωπος με περίπλοκο παρελθόν και έκανε πολλά λάθη στη ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μαύρη λίστα

  1. Πριν από το «θρίλερ» με τον Πριγκόζιν, αίσθηση είχε προκαλέσει η ηχηρή απουσία από τα κοινά του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν. Ο «στρατηγός Αρμαγεδδών», όπως είναι το προσωνύμιό του, υπήρξε επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Μόσχας που χτυπά στόχους στην Ουκρανία, αλλά μετά την «απόπειρα πραξικοπήματος» της Wagner, τον Ιούνιο, εξαφανίστηκε από προσώπου Γης. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι παύθηκε από τα καθήκοντά του και βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Φέρεται να γνώριζε για τις κινήσεις Πριγκόζιν από τον Ιούνιο, δεν μοιράστηκε όμως ποτέ τις πληροφορίες αυτές με το Κρεμλίνο… 
  1. Είχε προηγηθεί μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία. Το 2006 πέθανε στο Λονδίνο, από δηλητηρίαση με πολώνιο-210, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν. Πριν καταλήξει, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας, FSB, της Ρωσίας χρησιμοποιούσε ακόμα εργαστήρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να παρασκευάζει δηλητηριώδεις ουσίες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια από τις βρετανικές Αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λιτβινένκο θανατώθηκε από Ρώσους πράκτορες, πιθανότατα με τις ευλογίες του ίδιου του Πούτιν. 
  2. Πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2018, ο Σεργκέι Σκριπάλ, που εργαζόταν στην υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας και υπήρξε διπλός πράκτορας για τη Μεγάλη Βρετανία, και η σύζυγός του, Γιούλια, επέζησαν από απόπειρα δηλητηρίασης με τη νευροπαραλυτική ουσία novichok, στο Σάλισμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Λίγο μετά την απόπειρα, ο Πούτιν σχολίασε ότι ο Σκριπάλ ήταν «προδότης και κάθαρμα» και πως το μόνο που ο ίδιος δεν συγχωρεί ποτέ είναι η προδοσία.
  3. Τον Αύγουστο του 2020 ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, κατέρρευσε ξαφνικά σε μια πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αργότερα στη Γερμανία, όπου οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε δηλητηριαστεί με το novichok, ενώ οι έρευνες κατέληξαν ότι τουλάχιστον οκτώ πράκτορες της FSB βρίσκονταν πίσω από τη δηλητηρίασή του. Ένας από αυτούς παραδέχθηκε την εμπλοκή του σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργότερα με τον ίδιο τον Ναβάλνι. 
  4. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η FSB έχει δηλητηριάσει πολλούς Ρώσους ακόμα, όπως τον συγγραφέα Ντμίτρι Μπάικοβ ή τον άτυπο εκπρόσωπο της καλλιτεχνικής ομάδας Pussy Riot, Πιοτρ Βερτζίλοβ, ο οποίος αναζήτησε περίθαλψη στη Γερμανία. 
  5. Οι δηλητηριάσεις αντιφρονούντων φέρονται να συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δημοσιογραφικές έρευνες να καταλήγουν ότι τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι, γνωστοί για την αντιπολιτευτική τους στάση, δηλητηριάστηκαν σε ξένο έδαφος, στη Γερμανία και τη Γεωργία.
  6. Από το μενού των «εκκαθαρίσεων» δεν λείπουν ασφαλώς και οι πυροβολισμοί. Το 2006 η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια δέχθηκε πυρά έξω από το σπίτι της στη Μόσχα, καθώς επέστρεφε από το σουπερμάρκετ. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της, αλλά το περιβάλλον της δημοσιογράφου επιμένει ότι ήταν απλά εκτελεστές που υλοποιούσαν εντολές άλλων.
  7. Το 2015, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Έρευνα των BBC, Insider και Bellingcat αποκάλυψε ότι η FSB παρακολουθούσε τον Νεμτσόφ επί ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του.
  8. Το καλοκαίρι του 2019 δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, σε πάρκο του Βερολίνου, ο Γεωργιανός Ζέλιμκαν Κανγκοσβίλι, ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τσετσένων στον δεύτερο πόλεμο με τη Ρωσία στις αρχές του 2000. Οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν και καταδίκασαν σε ισόβια τον πράκτορα της FSB, Βαντίμ Κρασικόφ, για το έγκλημα και στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι η ρωσική υπηρεσία παρείχε στον Κρασικόφ πλαστή ταυτότητα και διαβατήριο, καθώς και τα μέσα που χρειάστηκε για την «αποστολή» του. Ο Κρασικόφ παραμένει ο μοναδικός πράκτορας της FSB που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ξένο έδαφος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να κάνει ανταλλαγή κρατουμένων, για να τον ξαναφέρει στη Ρωσία.
  9. Πολλές είναι επίσης και οι απώλειες που σημειώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το 2013 ο επιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπάνιο του σπιτιού του, στο Άσκοτ της Αγγλίας, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκαν νεκροί και κάποιοι από τους συνεργάτες του Μπερεζόφσκι στο Λονδίνο, όπως ο Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, ο Νικολάι Γκλουσκόβ και ο ιδρυτής της πετρελαϊκής Yukos, Γιούρι Γκολούμπεφ.
  10. Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον είχε βρεθεί το 2015 ο Μιχαήλ Λέσιν, ιδρυτής του αγγλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή προσβολή, ενώ ο Αμερικανός ιατροδικαστής δήλωσε ότι εντόπισε τραύματα από αμβλύ όργανο.
  11. Τέλος, την άνοιξη του 2022, τη μέρα που η Χερσώνα απελευθερώθηκε από τον ουκρανικό στρατό, σκοτώθηκε ο Κιρίλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης, σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Στρεμούσοφ έκανε πολύ επιθετικές δηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κάποια στιγμή, σε ένα από τα καθημερινά του βίντεο, υποστήριξε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έπρεπε να αυτοκτονήσει. Ο «ύποπτος» θάνατός του αποδόθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που ξεφορτώθηκαν έναν ισχυρό «πολυλογά», όταν πλέον το Κρεμλίνο δεν τον είχε ανάγκη. 

Ο Πριγκόζιν ζει και θα εκδικηθεί...

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την τύχη του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Πολλοί επιμένουν ότι η συντριβή του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε, αποτέλεσε ένα σκηνοθετημένο σχέδιο και πως ο επικεφαλής της Wagner είναι ζωντανός, και μάλιστα σχεδιάζει να εκδικηθεί τον Πούτιν.

«Ο Πριγκόζιν δεν ήταν στο αεροπλάνο που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα και η φερόμενη σορός του ανήκει σε σωσία του. Κατάφερε να ξεφύγει από το σχέδιο δολοφονίας του, ένα πλάνο που εγκρίθηκε από τον Πούτιν και καταρτίστηκε από το συμβούλιο ασφαλείας του», εκτίμησε ο καθηγητής και αναλυτής, Βαλερί Σολοβέι.

Αντίποινα

Μάλιστα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδιάζει αντίποινα, σύμφωνα με τον πρώην καθηγητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, μία σχολή εκπαίδευσης κατασκόπων και διπλωματών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail».

Ο Σολοβέι κατηγορεί τις ρωσικές Αρχές πως είπαν ψέματα ότι το DNA του Πριγκόζιν βρέθηκε στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Τβερ, ενώ γνώριζαν ότι η προσπάθεια να σκοτωθεί ο επικεφαλής της Wagner είχε αποτύχει, επειδή ένας σωσίας επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο στη θέση του.

Επανεμφάνιση

Ο επικεφαλής της Wagner θα εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο έως το τέλος του χρόνου, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, προσθέτοντας ότι δεν θα μείνει για πάντα κρυμμένος στην εξορία. Η πρόσβαση του Πριγκόζιν σε 1,6 δισ. λίρες σε bitcoin (κρυπτονομίσματα) είναι ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιήσει ο Ρώσος πολέμαρχος για το πλάνο εκδίκησης, σύμφωνα με τον Σολοβέι. «Αυτό είναι υπεραρκετό για εκδίκηση. Όσο για τη φιλοδοξία, την ενέργεια και το θάρρος, έχει άφθονα από αυτά», ολοκλήρωσε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή