Ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια ζωής στο διάστημα με 90% ακρίβεια.

Αιώνες τώρα, η ανθρωπότητα είναι «κολλημένη» στη σκέψη της ζωής σε άλλους πλανήτες. Πώς θα την αναγνωρίσουμε, όμως; Πολλά από τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή, όπως αμινοξέα και νουκλεοτίδια που απαιτούνται για τη δημιουργία του DNA, έχουν ανιχνευθεί στο Διάστημα. Αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν είναι βιοτικά, που σημαίνει ότι είναι σημάδι ζωής, ή αν είναι αβιοτικά, που σημαίνει ότι σχετίζονται με μη ζωντανά πράγματα, όπως αέρια και χημικές ουσίες.
Τη λύση δίνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια, που επινόησαν ένα μοντέλο ΑΙ που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 90%, αν ένα δείγμα είναι βιοτικό ή αβιοτικό. Το δημιούργησαν αναλύοντας 134 διαφορετικά δείγματα από μια σειρά ζωντανών κυττάρων, ορυκτών καυσίμων, μετεωριτών και οργανικών ενώσεων στα συστατικά μέρη τους και ανιχνεύοντας λεπτές διαφορές μεταξύ μορίων και βαρών. «Είναι σημαντική πρόοδος στις ικανότητές μας να αναγνωρίζουμε βιοχημικά σημάδια ζωής σε άλλους κόσμους, επειδή με τη χρήση έξυπνων αισθητήρων σε διαστημόπλοια-drones μπορούμε να αναζητήσουμε οποιαδήποτε μορφή ζωής σε άλλους πλανήτες, βιόσφαιρες, ακόμη και αν είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή στη Γη. Και να διαπιστώσουμε αν η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες έχει κοινή ή διαφορετική προέλευση». Την ίδια ώρα, ο κιθαρίστας των Queen σερ Μπράιαν Μέι, με την ιδιότητα του αστροφυσικού, βοήθησε τη NASA να φέρει στη Γη το πρώτο δείγμα αστεροειδούς που συνέλεξε στο Διάστημα, δημιουργώντας στερεοσκοπικές φωτογραφίες από τα δεδομένα του διαστημικού σκάφους, που επέτρεψαν στην ομάδα αποστολής να εντοπίσει ένα ασφαλές σημείο στον αστεροειδή για την προσεδάφιση και τη συλλογή του δείγματος.   Δημοσιεύθηκε στην Ontime