Καταξιωμένοι αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και πρόσωπα της τηλεόρασης θα εκπροσωπούν τους πολίτες στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια της χώρας, με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής να δείχνει πως οι πολίτες έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στους celebrities υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται στις πρώτες σειρές κατάταξης στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Αρκετά αναγνωρίσιμα πρόσωπα περιλάμβανε το ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος κατάφερε από την πρώτη Κυριακή να εκλεγεί στο αξίωμα του περιφερειάρχη Αττικής, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,74% και κατοχυρώνοντας 51 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών πρώτος σε σταυρούς εξελέγη ο δρ Θάνος Ασκητής συγκεντρώνοντας περισσότερους από 19.444 σταυρούς προτίμησης, ενώ στην τρίτη θέση, στην ίδια περιφερειακή ενότητα, κατατάσσεται η καταξιωμένη αθλήτρια Έρρικα Πρεζεράκου.

Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών από τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά εξελέγη ο νικητής του «Survivor», Σάκης Κατσούλης, καταφέρνοντας στην πρώτη του κάθοδο στον εκλογικό στίβο να συγκεντρώσει περισσότερες από 6.300 ψήφους.

*Διαβάστε εδώ: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι πρώτοι των πρώτων σε σταυρούς σε 30 δήμους στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα

Απόδοση-έκπληξη είχε ο δημοφιλής ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, ο οποίος εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών με σχεδόν 10.400 ψήφους, ενώ ο εμβληματικός παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας ποδοσφαίρου Νίκος Σαργκάνης εξελέγη στο νέο περιφερειακό συμβούλιο με την παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 7.500 ψήφους από τους πολίτες του Λεκανοπεδίου.


Ζαμπίδης με φόρα

Στον Νότιο Τομέα των Αθηνών, ωστόσο, υπάρχουν οι περισσότερες περιπτώσεις υποψήφιων celebrities που πέτυχαν την εκλογή τους στο νέο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.

Δεύτερος στη σειρά κατάταξης ανάμεσα στους υποψήφιους του Νοτίου Τομέα αναδείχθηκε ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ, Μιχάλης Ζαμπίδης. Ο κάτοχος 18 παγκόσμιων τίτλων, γνωστός ως Iron Mike, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 12.784 πολίτες της Αττικής και θα συμμετάσχε στη νέα σύνθεση του ΠΕΣΥ Αττικής, ενώ μια θέση κάτω από τον δημοφιλή αθλητή βρίσκεται η επίσης διακεκριμένη στον χώρο του Αθλητισμού Βασιλική Μιλλούση.

Η καταξιωμένη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, του 2012 και του 2016, συγκέντρωσε 11.611 ψήφους. Στην 6η θέση κατάταξης στον Νότιο Τομέα βρίσκουμε τον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα της Εθνικής Ομάδας Σοφοκλή Σχορτσανίτη, με 6.210 ψήφους.


Και η Μπέσσυ

Την εκλογή της στο περιφερειακό συμβούλιο ως περιφερειακή σύμβουλος πέτυχε και η δημοφιλής τραγουδίστρια Μπέσσυ Αργυράκη, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους της με 9.572 ψήφους. Αρκετά καλή παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής κατέγραψαν ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ (4.982 ψήφοι), η επίσης ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη (3.974), η Άννα Μπιθικώτση (3.959) και η Ολυμπιονίκης Βούλα Κοζομπόλη (3.055), χωρίς ωστόσο να πετύχουν την εκλογή τους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω το 60% εκλέγοντας 40 περιφερειακούς συμβούλους, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του αθλητισμού.

Πρώτη σε ψήφους αναδείχθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ξεπερνώντας τους 25.262, σταυρούς προτίμησης.

Η κ. Πατουλίδου αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της παράταξης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην προηγούμενη θητεία του διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας.

Στην τρίτη θέση του ίδιου ψηφοδελτίου αναδείχθηκε ο εμβληματικός καλαθοσφαιριστής Μπάνε Πρέλεβιτς, με τον Σέρβο παλαίμαχο μπασκετμπολίστα, που έγραψε τη δική του ιστορία στον αθλητισμό με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, να συγκεντρώνει περισσότερους από 12.523 σταυρούς.

Επιπλέον, ο ποδοσφαιριστής της χρυσής Εθνικής του 2004, και αντιπεριφερειάρχης του Απ. Τζιτζικώστα, Άγγελος Χαριστέας, βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με 11.038 ψήφους, ενώ η γνωστή παρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου εκλέγεται περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με 8.313 ψήφους. 

«Κεραυνός»

Στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης (με 41,35%) έρχεται μεν πρώτος με ισχυρό προβάδισμα από τον Χάρη Δούκα, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή. Με βάσει τη σειρά κατάταξης ανάμεσα στους υποψηφίους του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» αρκετά καλές επιδόσεις είχαν τα πρόσωπα που προέρχονταν από την εγχώρια showbiz.

Ειδικότερα, η Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών στην πρώτη θητεία του Κ. Μπακογιάννη και επικοινωνιολόγος, βρίσκεται 6η στη σειρά κατάταξης με πάνω από 4.000 σταυρούς προτίμησης, ενώ με 2.280 σταυρούς ο θρυλικός παίκτης του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα φαίνεται πως θα εκπροσωπήσει τις Αθηναίες και τους Αθηναίους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας.

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του νικητή του α΄ γύρου στην Αθήνα συμμετείχαν η ηθοποιός Νικολέττα Καρρά που απέσπασε 1.533 ψήφους, ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας (1.023) και ο σεφ Βασίλης Καλλίδης (954). Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, τερμάτισε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,88%, με τον νυν περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, να επανεκλέγεται στη θέση του περιφερειάρχη με ποσοστό 48,35%.

Στο Χαλάνδρι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Ρώμας, με τη δυναμική του να καταγράφεται στο 14,91%, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, των δημοτικών εκλογών.

Τέλος, για ακόμη μία θητεία δίπλα στον «δήμαρχο των δημάρχων», Ανδρέα Παχατουρίδη, θα εκπροσωπεί τους πολίτες του Περιστερίου στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο διάσημος τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης, ο οποίος ξεπέρασε τις 3.386 ψήφους στις εκλογές της Κυριακής, ενώ δεύτερος σε σειρά κατάταξης στη δημοτική ενότητα Ν. Φιλαδέλφειας αναδείχθηκε ο ηθοποιός Γιάννης Αϊβάζης (414 ψήφοι), ο οποίος ήταν υποψήφιος με τον επίσης συνάδελφό του και εν ενεργεία δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Βούρο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή