Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.∆., Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, πριν πολιτευτεί είχε κάνει… µελέτη για το τι τον περιµένει στη Βουλή, αλλά και τι να περιµένει και ο ίδιος από το Κοινοβούλιο. Η µαντινάδα που του αφιέρωσε ο πατέρας του αποκαλύπτει τη στάση ζωής την οποία τον συµβούλεψε να κρατήσει: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις. Ουσιαστικά µου είπε να είµαι πάντα σεµνός και ταπεινός».

Θάρρος ή αλήθεια; «Θάρρος», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και µε τρανταχτό γέλιο. «Ως µαθητές παίζαµε το παιχνίδι, θάρρος χρειάζεται σε όλα στη ζωή, οπότε επιλέγω θάρρος». Εχει συνειδητοποιήσει πως οι σχέσεις «έχουν ένα µεγάλο ζήτηµα: δεν υπάρχει πια η υποµονή που υπήρχε παλιότερα - και θέλουν πολλή υποµονή». Αγάπη ή έρωτας; «Η αγάπη είναι πιο δύσκολο συναίσθηµα, ενώ ο έρωτας είναι παροδικός, εφήµερος. Η αγάπη είναι πιο βαθιά και διαρκής».

Προσαρµόζεται εύκολα στις αλλαγές. «Οπως ένας εργαζόµενος παίρνει το ταξί να πάει στη δουλειά του, έτσι κι εγώ µπαίνω στο αεροπλάνο να πάω στον νοµό µου και ανάποδα». Πέµπτη αποχαιρετά την Αθήνα, «Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή είµαι πάντα στο Ηράκλειο, ∆ευτέρα-ΤρίτηΤετάρτη στην Αθήνα».

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης είναι ο νεότερος ηλικιακά βουλευτής

Ο Κ. Κεφαλογιάννης είναι ο νεότερος ηλικιακά βουλευτής και γραµµατέας της Βουλής. Πώς προέκυψε η πολιτική; Επιλογή ή επιρροή; «Από πολύ µικρός, από το ∆ηµοτικό κιόλας, µεγαλωµένος σε µια οικογένεια και ένα περιβάλλον όπου όλα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική, τα πρώτα µου ερεθίσµατα ήταν από την πολιτική. Πάντα µου άρεσε, ειδικά στα φοιτητικά µου χρόνια. Στις οργανώσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, ΟΝΝΕ∆ και ∆ΑΠ, και στη συνέχεια η εµπειρία στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο όπου εργάστηκα ένα χρόνο, ήταν µεγάλα σχολεία για µένα». Η πολιτική είναι όπως τη φανταζόταν; Εκθεση, προβολή, επίθεση, άµυνα! «Η πολιτική πάντα µε γοήτευε. Την έβλεπα ως ένα µεγάλο ταξίδι. Από µια άλλη οπτική. Εχω τη δυνατότητα να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να γυρίζω όλο τον νοµό και να ταξιδεύω πολύ. Μου αρέσει πολύ και µε κάνει καλύτερο. Το απόλαυσα το ταξίδι της προεκλογικής περιόδου». Το ταξίδι του αυτό είχε «ελάχιστο ύπνο, πολύ τρέξιµο, πίεση, αλλά άξιζε, γιατί άκουσα τον κόσµο, τα προβλήµατά του».

Με τις προεκλογικές ρακές τι έκανε; «Εχω µια τακτική. Βρέχω τα χείλη µου, τσουγκρίζω και τη δίνω στον διπλανό µου να την πιει. Αρκεί ο διπλανός να αντέχει και να πίνει δυνατά!». Λατρεύει τον µουσακά της γιαγιάς. «Και οι δύο γιαγιάδες µου είναι κραταιές, η µια στα 80, η άλλη γύρω στα 85, καλοδιατηρηµένες». Οι γιαγιάδες του «µε στήριξαν πολύ: µοίρασαν φυλλάδια, γύρισαν όλες τις γειτονιές, στις φίλες τους, σε σπίτια, στο κοµµωτήριο».

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, µόλις 27 ετών, είναι ο ανιψιός του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, γιος του αδερφού του, Βασίλη. Είναι δεινός σκακιστής, αλλά τον ελεύθερο χρόνο «προτιµώ το ψάρεµα. Χειµώνα-καλοκαίρι, µου αρέσει πολύ το ψαροντούφεκο. Με στολή κολυµπάω και τον χειµώνα». Μάλιστα, «ιδανική εποχή είναι τώρα ο Οκτώβριος, όπου πολλοί ψαρεύουν καλαµάρια από τη βάρκα. Για να µη λέει ότι πιάνει ψάρια στα Χανιά µόνο ο Πολάκης».

Τους κοµµατικούς αντιπάλους; «∆εν τους βλέπω ως αντιπάλους. Αυτό που πραγµατικά πρέπει να µας απασχολεί είναι το να λύσουµε τα προβλήµατα της περιοχής µας. Σέβοµαι όλους τους συναδέλφους που πολιτεύονται σε άλλα κόµµατα και φυσικά τον κόσµο που τους τίµησε µε τον σταυρό του». Θα συνεργαζόταν µε αντιπάλους του; «Κοίτα, η εποχή όπου υπήρχαν τα πράσινα και τα µπλε καφενεία έχουν τελειώσει! Ο κόσµος έχει γυρίσει σελίδα, χρειάζονται συναινέσεις και συνεννοήσεις. Υπάρχει πεδίο όπου θα µπορούσαµε να συνεννοηθούµε».

Social media: εργαλεία ή πρόβληµα; «Μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουµε µε νεότερους που δεν παρακολουθούν τηλεόραση, δεν διαβάζουν εφηµερίδες. Μάλιστα θεωρώ φανταστική την καµπάνια που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στο TikTok και έπιασε τη νεολαία». Τα δικά του σποτάκια είχαν µεγάλη επιτυχία στα social: τον ακολουθούν στο Instagram 5.500 followers και στο Facebook 6.200. Γιατί επέλεξε ως σύνθηµα «Είµαι ο Κωνσταντίνος και θα είµαι πάντα δίπλα σου»; «Αυτό που προσπάθησα να τονίσω ήταν το Κωνσταντίνος και όχι το Κεφαλογιάννης. Αυτός ήταν ο στόχος µου. Ο κόσµος έτσι µε έκρινε και έτσι θέλω να µε κρίνει. Αυστηρά, αλλά δίκαια».

Ο Κωνσταντίνος υπερίσχυσε του Κεφαλογιάννη; «Αυτό ήταν και το προσωπικό µου στοίχηµα και ελπίζω να το καταφέρω». «Το όνοµα γεννά προσδοκίες και σίγουρα είναι και ένα φορτίο. Αν καταφέρεις να το κουβαλήσεις θα σε απογειώσει, εάν δεν τα καταφέρεις αυτό θα σε γκρεµίσει. Οπότε το µεγάλο στοίχηµα είναι να µε φωνάζουν µε το µικρό µου όνοµα, Κωνσταντίνο». Καρκίνος µε ωροσκόπο Λιοντάρι, εργένης ακόµα, αλλά «θα ήθελα πολύ να παντρευτώ κάποια στιγµή και να κάνω και παιδιά στο µέλλον, να κάνω οικογένεια. Θα µε ολοκλήρωνε ως άνθρωπο. Ζηλεύω τις µεγάλες οικογένειες, προέρχοµαι από µια τρίτεκνη, οπότε θα ήθελα να κάνω και πολλά παιδιά».

Είναι ο µεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια Κεφαλογιάννηδες. «Ο αδερφός µου σπουδάζει στη Βοστόνη οικονοµικά και η αδερφή µου τελειώνει νηπιαγωγός στο Ρέθυµνο και ετοιµάζει την πτυχιακή της στην Τεργέστη». Η µητέρα του βουλευτή είναι γεωπόνος, ο πατέρας του δικηγόρος και ο ίδιος είναι απόφοιτος της Νοµικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστηµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Τρία τα αδέλφια Κεφαλογιάννηδες και ακόµη δύο τα ξαδέρφια στη Βουλή, µπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει για οικογενειοκρατία; «Είµαι πολύ περήφανος για την οικογένειά µου και για την Ολγα, τον Γιάννη, τον Μανώλη, όπως και για τους προγόνους µου, για το έργο τους στην πολιτική και στην κοινωνία. Αυτήν την παρακαταθήκη και την τιµώ και τη σέβοµαι».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής