Ενας προφήτης, μα τι προφήτης ο Ζοσέ Μουρίνιο. Τέτοιος που αν θυμόταν ο Εντέν Αζάρ τι είχε προβλέψει ο Πορτογάλος προπονητής του τον Ιανουάριο του 2015, έπειτα από μια ήττα της Τσέλσι από την Τότεναμ με 5-3, θα ευχόταν να… στραμπούλαγε τη γλώσσα του. «Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο σε κάθε παιχνίδι αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του, χωρίς να προστατεύεται από τους διαιτητές, μπορεί να μας αφήσει μια μέρα χωρίς εκείνον στο ποδόσφαιρο!»… Και να τη αυτή η μέρα. Με απόσταση σημαντική από μια συνήθη κατάληξη/ολοκλήρωση μιας ποδοσφαιρικής διαδρομής.

Η στάμνα «κουβαλήθηκε» κάμποσες φορές μέχρι τη βρύση τον τελευταίο καιρό, ώσπου έσπασε στο τέλος. Το καλοκαίρι του 2019 η Ρεάλ έβγαλε από τα ταμεία της 115.000.000 ευρώ (60 χιλιάρικα κάθε λεπτό συμμετοχής!) για να κάνει δικό της τον Βέλγο διεθνή επιθετικό από την Τσέλσι. Είχε μόλις τερματίσει την… πίστα στο Λονδίνο για λογαριασμό των «μπλε» (110 γκολ, 92 ασίστ). Ωστόσο η τετραετία του στη «βασίλισσα» σημαδεύτηκε από τραυματισμούς, ατυχίες και κατ’ επέκταση μέτριες «πτήσεις». Ο Αζάρ έμεινε ελεύθερος από τους Μαδριλένους το καλοκαίρι και αφού περιπλανήθηκε στα «αζήτητα» για κάποιους μήνες, την περασμένη Τρίτη, στα 32, «περπατώντας» για τα 33 του (γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1991 στο Λα Λουβιέρ), αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια.

Διαβάστε ακόμα: Εντέν Αζάρ: Κρεμάει τα παπούτσια του σε ηλικία 32 ετών

Αζάρ: Η ακριβή και αποτυχημένη μεταγραφή

Είχε να λαμβάνει 24.000.000 ευρώ για την επόμενη, την τελευταία χρονιά (2023-24) του συμβολαίου του. Οι Ισπανοί τού κατέβαλαν τα 17.000.000.

Όλα εκκίνησαν μετά βαΐων και κλάδων ως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ και εξελίχθηκε στην πιο αποτυχημένη! Ο Μουρίνιο μπορεί να το έβλεπε το «κακό όνειρο», αλλά το «Oscar ατυχίας» του Αζάρ, δίχως άλλο, θα μείνει στην ιστορία. Εξωφρενικό: είχε ένα βιογραφικό που τον εμφάνιζε «σιδερένιο» με περισσότερες από 550 συμμετοχές είτε με τη Λιλ είτε στην Αγγλία, σε μια εξωπραγματική δεκαετία.

Και στην τετραετία του στο Μπερναμπέου έγινε 18 φορές μέλος της λίστας τραυματιών της ομάδας. Αυτό που εν κατακλείδι δεν αλλάζει στον τομέα των εντυπώσεων είναι ότι μετακόμισε στη Μαδρίτη ως ένας από τους τέσσερις πέντε καλύτερους του κόσμου και φεύγει έχοντας αναγκάσει το ποδόσφαιρο (σχεδόν) να τον ξεχάσει.

Διαβάστε ακόμα: Εντέν Αζάρ: Η καριέρα σαν... ταινία ενός "καλλιτέχνη" με σενάριο που θυμίζει Rocky (Εικόνες & Βίντεο)

Μεγάλες αδυναμίες του Εντέν Αζάρη μπίρα, τα... τσιγάρα και τα μπέργκερ

Στην Αγγλία οι ποδοσφαιράνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο Εντέν Αζάρ θα είναι ο παντοτινός legend της Τσέλσι. Στο Λονδίνο ο κόσμος θα θυμάται που στα ντουζένια του ήταν ασταμάτητος. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την επόμενη κίνησή του. Δεν μπορούσε κανείς, όσα βίντεο και αν έβλεπε, να τον σταματήσει και να μαντέψει τι ήταν ικανός να κάνει ο Βέλγος.

Η Premier League τον είδε να πιάνει κορυφή στις ντρίμπλες του. Είχε 916 επιτυχημένες ατομικές ενέργειες απέναντι σε αντιπάλους του, τις περισσότερες που έχει καταγράψει οποιοσδήποτε παίκτης στην κορυφαία λίγκα του κόσμου.

Οι απολαύσεις

Σε κάποιες στιγμές ευαισθησίας, αδυναμίας ή και έκρηξης ειλικρίνειας-αυθεντικότητας, ο Εντέν Αζάρ διέθετε την παρρησία να εντοπίσει τις ανθρώπινες αδυναμίες του. Υπεράνω… όλων η μπίρα! «Ήρθε η ώρα σιγά σιγά να απολαύσω τη ζωή με την οικογένεια και τους φίλους μου, πίνοντας μερικές μπίρες», (μας) είχε αναγγείλει/προϊδεάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από καμιά σαρανταριά μέρες, συμμετέχοντας στο ντοκιμαντέρ «Believe» της Εθνικής Βελγίου. Τώρα που θα ιδιωτεύει θα τα… τσούζει και λιγάκι.

Όταν τον Ιούλιο του 2019 βγήκε πρώτη φορά στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ, τα παραπανίσια κιλά του ήταν ολοφάνερα. Ο αστικός μύθος έκανε τότε νύξη για κατάχρηση μπίρας εκείνο το καλοκαίρι, εν μέσω οίστρου για τη μεγάλη μεταγραφή. Ο Αζάρ εννοείται ότι έκανε πως δεν το άκουσε ποτέ αυτό, ωστόσο σε χαλαρή συνέντευξή του σε βελγικό Μέσο δεν έχει διστάσει να παραδεχτεί: «Προτιμάς μπίρα ή κρασί; Εάν πρέπει να επιλέξω κάτι, είναι η μπίρα. Αλλά απολαμβάνω και το κρασί επίσης. Μου αρέσει το κρασί από το Μπορντό. Σου αρέσουν τα χάμπουργκερ για δείπνο; Εάν είναι μικρά, ναι. Εάν είναι μεγάλα, θα πρέπει να μη φάω τρίτο. Έχεις καπνίσει; Ναι, έχω καπνίσει».

Τίποτα ακραίο, τίποτα υπερβολικό. Μία και μοναδική φορά εθεάθη να παρεκτρέπεται στην καριέρα του. Κάποτε έπαιξε η Τσέλσι με τη Σουόνσι έναν αγώνα για το League Cup της Αγγλίας. Είχε γίνει η μεγάλη έκπληξη και ο «Δαβίδ» απέκλεισε τον «Γολιάθ». Ο Αζάρ δεν συγκράτησε τα νεύρα του και χειροδίκησε σε βάρος ενός ball boy! Απολογήθηκε μετά συγγνώμης δημοσίως και αμέσως, δεν επαναλήφθηκε ουδέποτε κάτι παρόμοιο και δεν ξανάδωσε ποτέ κανένα δικαίωμα ανάρμοστης συμπεριφοράς. 

Από μια μεγάλη οικογένεια που είχε σχέση με τη στρογγυλή θεά

Αυτός ο εξτρέμ παγκόσμιας κλάσης, με την εξαιρετική τεχνική, μεγάλωσε στη μικρή πόλη Brenne-le-Comte της Βαλλονίας και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 4 ετών στην ομάδα του Royal Stade Brainois, προερχόμενος από μια μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια.

Οι γονείς του έπαιξαν επίσης ποδόσφαιρο. Η μητέρα του, Κατρίν, μέχρι το… τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης με τον Εντέν αγωνιζόταν ως επιθετικός στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου. Ο πατέρας του, Τιερί Αζάρ, έπαιξε πολλά χρόνια ως μέσος στην ημιεπαγγελματική ομάδα Louvieros από τη Β΄ κατηγορία του Βελγίου. Και τα τρία αδέλφια -ο Έθαν, ο Θόργκαν και ο Κιλιάν- παίζουν ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρά το βελγικό διαβατήριο της οικογένειας Αζάρ ο Εντέν είναι μουσουλμάνος, καθώς η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από το Μαρόκο.

Μαζί με τα αδέλφια του, από την παιδική τους ηλικία, μπορούσαν να εξελιχθούν και να βελτιωθούν στο ποδόσφαιρο, αφού έμεναν «δύο βήματα μακριά» από το γήπεδο και οι γονείς τους έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διαπρέψουν οι γιοι τους με την μπάλα να κυλάει από τα πόδια τους στο χορτάρι.

Μάζι από μικροί

Η Νατάσα φαν Χόνακερ είναι η γυναίκα που έκανε τον (τέως πια) άσο της Ρεάλ Μαδρίτης να την ερωτευτεί από το γυμνάσιο. Ο Αζάρ παντρεύτηκε την αγαπημένη του από την παιδική του ηλικία, καθώς ξεκίνησαν τη σχέση τους όταν ήταν μόλις 14 ετών. Ο Εντέν και η Νατάσα συναντήθηκαν σε μια συγκέντρωση φίλων και ήταν μια αγάπη της στιγμής, ο έρωτας με την πρώτη ματιά. Η σύζυγός του έχει αποκαλύψει σε κάποια συνέντευξη ότι «αρχικά δεν είχα προσέξει, δεν είχα αντιληφθεί το μεγάλο σκίρτημά του για εμένα», αλλά ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί πως «από το πρώτο δευτερόλεπτο ερωτεύτηκα την ντροπαλή φύση της».

 Η Νατάσα φαν Χόνακερ, συνομήλικη σχεδόν του άντρα της (γεννημένη το 1992), δεν εκτίθεται σχεδόν καθόλου δημοσίως. Δεν είναι η συνηθισμένη WAG, σύζυγος ενός διάσημου ποδοσφαιριστή που προσπαθεί να πλασάρεται στο επίκεντρο των προβολέων. Είναι -δεν δείχνει- ντροπαλό άτομο που προτιμά να υποστηρίζει τον σύζυγό της χωρίς να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Σπανίως πηγαίνει σε τελετές στο κόκκινο χαλί και αν δεν ήταν ο Αζάρ, που έβαλε όλη την οικογένειά του στο γήπεδο όταν η Τσέλσι κέρδισε τον τίτλο, τότε κανείς δεν θα ήξερε ότι ο Βέλγος είναι παντρεμένος! Ο Αζάρ ήταν μόλις 19 ετών όταν η Νατάσα γέννησε το πρώτο τους παιδί στις 19 Δεκεμβρίου 2010 - τον Yiannis.

Τρία χρόνια αργότερα το ζευγάρι καλωσόρισε το δεύτερο παιδί τους, τον Lio. Και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήρθε στον κόσμο και ο τρίτος γιος των Αζάρ, ο Samy. Ο Εντέν έχει «αποκρυπτογραφήσει» για την κοινή περιέργεια ορισμένα από τα μικρά καθημερινά μυστικά της Νατάσα, «της μητέρας πλήρους απασχόλησης, νοικοκυράς και εξαιρετικής μαγείρισσας», όπως τη συστήνει παντού. Ταξίδια Λατρεύει τα ταξίδια, με αγαπημένο της προορισμό τη Νέα Υόρκη, ενώ έχει επισκεφθεί και την παριζιάνικη Ντίσνεϊλαντ με τον άντρα και τα παιδιά τους. Είναι μεγάλη φαν του ποδοσφαίρου και επίσης απολαμβάνει να παρακολουθεί μπάντμιντον. Είναι απίστευτη μαγείρισσα και φτιάχνει συχνά τις νόστιμες πίτσες της χρησιμοποιώντας τα μυστικά της υλικά. Και είναι επίσης και μανιώδης αναγνώστρια. Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα υπάρχει μία γυναίκα.

Η Νατάσα πίστεψε στον Εντέν με όλη της την καρδιά και τον στήριξε άνευ όρων, με τεράστιο αντίκτυπο στην εξέλιξή της. Λέγεται ότι τον επηρέασε -κάτι καθόλου σπάνιο βεβαίως για αθλητές- να μετακομίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στο παρελθόν ο Αζάρ έχει δημοσιοποιήσει ότι ζήτησε τη γνώμη της αν θα πήγαινε ή όχι στην Παρί Σεν Ζερμέν: «Αν η γυναίκα μου έλεγε “αγάπη μου, θα ήθελα να πας στην ΠΣΖ”, θα έπρεπε να το λάβω υπόψη μου»…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Δημοσθένη Καρμοίρη