Στο βιβλίο της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ θα αφιερωθούν πάρα πολλές σελίδες στα στελέχη που θέλει να διαγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και στην πλειονότητα όσων είναι απέναντι στον νέο πρόεδρο του κόµµατος. Ο κ. Κασσελάκης τα «βάζει» µε πρόσωπα που έχουν γράψει πολλά χιλιόµετρα στην Αριστερά, στην ανανεωτική και τη δογµατική εκδοχή της, πολλά εκ των οποίων είναι στον ευρύτερο χώρο πολύ πριν δηµιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2000.

Η πραγµατικότητα, βεβαίως, είναι πως σχεδόν το σύνολο των πρωταγωνιστών της δηµιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγµα ο εµπνευστής του σχήµατος Νίκος Κωνσταντόπουλος, αλλά και ο διάδοχός του Αλέκος Αλαβάνος, έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια, καταγγέλλοντας τη µετάλλαξη του κόµµατος, αλλά και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Κασσελάκη, δεν θέλουν να µπουν καν στον σχολιασµό του, καθώς οι αναφορές θα ήταν (επιεικώς) σφόδρα επικριτικές. Από την ιστορική γενιά, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τα στελέχη που µετείχαν από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ στη δηµιουργία του Ενιαίου Συνασπισµού, τους πρωταγωνιστές του Συνασπισµού, τους εµπνευστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κορυφαία στελέχη της νεότερης γενιάς, δύσκολα θα βρεθούν πολλοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Ενδεχοµένως να είναι µετρηµένοι στα δάχτυλα, και σε αυτούς µπορεί να συµπεριλάβει κάποιος τον Αλέκο Φλαµπουράρη, τον Στέλιο και τον Νίκο Παππά, τη Ρένα ∆ούρου, τον Πάνο Ρήγα, τον Σωκράτη Φάµελλο, τη Χαρά Καφαντάρη και φυσικά τον Παύλο Πολάκη, που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Ολοι οι υπόλοιποι είναι νεόκοπα στελέχη, πολλά εκ των οποίων προερχόµενα από το λεγόµενο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Βαριά ονόµατα

Αντιθέτως, απέναντι στον κ. Κασσελάκη βρίσκονται ο (παραλίγο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ) Γιάννης ∆ραγασάκης, ο επί 13 χρόνια ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, η ιστορική τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην «τσάρος της οικονοµίας» και επί χρόνια δηµοφιλέστερο στέλεχος του κόµµατος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην γραµµατέας ∆ηµήτρης Βίτσας, οι σπουδαίοι αγωνιστές της αντιδικτατορικής περιόδου Μιχάλης Σαµπατακάκης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι θεωρητικοί του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, Αριστείδης Μπαλτάς και Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η οµάδα της «Εποχής» (Παύλος Κλαυδιανός, Μπάµπης Γεωργούλας, Πάνος Λάµπρου, Μάκης Μπαλαούρας, Αννέτα Καββαδία), το πιο σοβαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της πανδηµίας, Ανδρέας Ξανθός, ο δηµιουργός της «Γέφυρας», Νίκος Μπίστης, ο Θοδωρής ∆ρίτσας, που συγκρότησε µία από τις πιο σοβαρές αυτοδιοικητικές παρατάξεις του κόµµατος, το «Λιµάνι της Αγωνίας», και, βεβαίως, τα κορυφαία στελέχη που αναδείχθηκαν επί Αλέξη Τσίπρα, ήτοι οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν την πόρτα της εξόδου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση επέλεξε να «σηµαδέψει» τέσσερα κορυφαία πρόσωπα, ζητώντας τη διαγραφή τους: τους κυρίους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουµάκα. Ο Νίκος Φίλης είναι από τα σηµαντικότερα στελέχη της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι ο τελευταίος γραµµατέας του «Ρήγα Φεραίου», έχει διατελέσει διευθυντής της «Αυγής», ήταν από τους λίγους υπουργούς που συγκρούστηκαν για ιδεολογικούς όρους µε τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνείδηση πολλών λογίζεται από τις «ψυχές» του κόµµατος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι από τα νεανικά του χρόνια στα ηγετικά κλιµάκια της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, διαφώνησε (σ.σ.: όπως και ο Νίκος Φίλης) µε τον Λεωνίδα Κύρκο όταν κατήργησε τον κοµµουνιστικό χαρακτήρα του κόµµατος και ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά στο εγχείρηµα του ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά. Γρήγορα, ωστόσο, εντάχθηκε στον Συνασπισµό και συγκεκριµένα στην αριστερή πτέρυγα. Τα χρόνια της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρωταγωνιστές του κόµµατος, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα ως εκπρόσωπος Τύπου, ενώ αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός τον έχρισε και γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής. Από το ίδιο αξίωµα, αυτό του γραµµατέα, έχει περάσει και ο ∆ηµήτρης Βίτσας, από τα πιο κοµµατικά και εργατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βίτσας ήταν στον κοµµατικό µηχανισµό του ΚΚΕ και εντάχθηκε στον Συνασπισµό µετά τη διάσπαση του 1991, ανεβαίνοντας σταδιακά στην ιεραρχία του κόµµατος. Ξεχωριστή περίπτωση, µε σηµαντικά αγωνιστικά και κοµµατικά ένσηµα, είναι αυτή του Στέφανου Τζουµάκα. Από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, πέρασε από τα περισσότερα αξιώµατα του ΠΑΣΟΚ. Προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά, διαφωνώντας µε τις µνηµονιακές επιλογές που έκαναν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αδύναµος

Εως τώρα, αυτά είναι τα τέσσερα στελέχη που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει τη διαγραφή τους, λόγω της πάρα πολύ σκληρής κριτικής που του έκαναν. Με την επιλογή του αυτή ο κ. Κασσελάκης δείχνει την πόρτα της εξόδου στη µειοψηφία, θέλοντας να προλάβει τη συντεταγµένη αποχώρησή τους είτε µέσα στις επόµενες εβδοµάδες είτε στο συνέδριο. Και αυτό διότι στην πράξη γνωρίζει ότι παρά την εκλογή του από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει τις κοµµατικές δυνάµεις για να τους ανταγωνιστεί. Γι’ αυτό και προκειµένου να συντηρηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να διαγράψει την «ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ».