Σε βαθιά πολιτικά νερά φαίνεται πως βουτά ο Ελον Μασκ, γνωστός µέχρι πρότινος για το επιχειρηµατικό µυαλό του, αλλά και την τεράστια περιουσία του. Οι τελευταίες κινήσεις του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσµου, όµως, δείχνουν πως η πολιτική δεν είναι κάτι που τον αφήνει αδιάφορο, µε πρόσφατο παράδειγµα την κριτική που άσκησε στη γερµανική κυβέρνηση µε µια ανάρτηση υπέρ του κόµµατος AfD.

Ειδικότερα, ο Ελον Μασκ προχώρησε στην αναπαραγωγή µιας ανάρτησης ενός άλλου λογαριασµού στην πλατφόρµα Χ, στην οποία ο χρήστης εξέφραζε τη στήριξή του στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD), επικρίνοντας το γερµανικό κράτος επειδή χρηµατοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις που διασώζουν µετανάστες στη Μεσόγειο. «Ας ελπίσουµε ότι η AfD θα κερδίσει τις εκλογές για να σταµατήσει αυτήν την ευρωπαϊκή αυτοκτονία», έγραφε επίσης η ανάρτηση. «Οι Γερµανοί το γνωρίζουν αυτό;» διερωτήθηκε ο Μασκ, προκαλώντας ακόµη πιο έντονες αντιδράσεις. «Ναι. Και λέγεται διάσωση ζωών», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερµανίας στην ανάρτησή του, µε την κυβέρνηση να επιβεβαιώνει λίγο αργότερα ότι στηρίζει οικονοµικά τρεις γερµανικές µη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και συχνά µεταφέρουν παράτυπους µετανάστες στην Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα: Έλον Μασκ: Επικριτικός με την υποστήριξη του Βερολίνου στις διασώσεις μεταναστών

Τα ενδιαφέροντα του Έλον Μασκ

 Ο CEO της αυτοκινητοβιοµηχανίας Tesla και της εταιρείας διαστηµικών αποστολών SpaceX, η περιουσία του οποίου φτάνει, σύµφωνα µε το «Forbes», στα 250 δισ. δολάρια, το τελευταίο διάστηµα εµπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην πολιτική σκηνή, δείχνοντας µεγάλο ενδιαφέρον για το Μεταναστευτικό. Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε το Τέξας και βρέθηκε στα σύνορα µε το Μεξικό, όπου συναντήθηκε µε ντόπιους πολιτικούς και αστυνοµικούς, για να συζητήσει για τη µεταναστευτική κρίση και να αποκτήσει, όπως είπε, µια «αφιλτράριστη άποψη» της κατάστασης στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον του Μασκ για το Μεταναστευτικό µόνο ξαφνικό δεν είναι, αφού, όπως θα περίµενε κάποιος, πίσω από αυτό κρύβονται τα επιχειρηµατικά συµφέροντά του. Οπως είναι γνωστό, ο Ελον Μασκ διατηρεί εργοστάσια της Tesla τόσο στη Γερµανία όσο και στο Τέξας. Ειδικότερα στη Γερµανία, το «Μέγα Εργοστάσιο» της Tesla (γνωστό ως Gigafactory Berlin-Brandenburg), 30 χιλιόµετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, παράγει το µοντέλο Y, καθώς και κυψέλες µπαταρίας. Παράλληλα, στο Τέξας η Tesla διαθέτει ένα εργοστάσιο στο Οστιν και η SpaceX λειτουργεί µια εγκατάσταση δοκιµών και εκτοξεύσεων στην Μπόκα Τσίκα, κοντά στο Μπράουνσβιλ. Παράλληλα, οι διαµάχες του δισεκατοµµυριούχου µε τις παγκόσµιες κυβερνήσεις, εκτός από το αυξανόµενο ενδιαφέρον του για την πολιτική, δείχνουν ίσως και τη φιλοδοξία του να διατηρήσει την πλατφόρµα X (πρώην Twitter) στο επίκεντρο της παγκόσµιας πολιτικής, ως το βασικό µέσο σχολιασµού, σε µία περίοδο που πολλές χώρες, µε βασικότερες τις Ηνωµένες Πολιτείες, µπαίνουν σε προεκλογική περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Έλον Μασκ για Ισραήλ: Η εκδίκηση είναι για τους αδύναμους

Δυσφορία στον Λευκό Οίκο

Ο µεγιστάνας της τεχνολογίας υπήρξε αρκετά δραστήριος, αφού µόνο µέσα στο 2023 έχει συνοµιλήσει κατ’ ιδίαν µε τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο ίδιος αναπτύσσει τις απόψεις του περί γεωπολιτικής, τη στιγµή που οι ηγέτες έχουν άλλα πράγµατα στο µυαλό τους, αφού πολλοί θέλουν να φτιάξει ένα εργοστάσιο Tesla ή να δηµιουργήσει υποδοµές τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του δορυφορικού προγράµµατος Starlink, της SpaceX, στη χώρα τους, ενώ άλλοι θέλουν να µιλήσουν µαζί του για το µέλλον της Τεχνητής Νοηµοσύνης και την πλατφόρµα Χ.

Οι ενέργειες του Μασκ προκαλούν δυσφορία στον Λευκό Οίκο, µε τον Αµερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να απαντά, σε ερώτηση αν τον θεωρεί επικίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ότι «πρέπει να έχουµε τον νου µας στις τεχνολογικές και επιχειρηµατικές σχέσεις και συνεργασίες του». Σαν να λέµε… ναι! Από τη µεριά του, ο Μασκ δηλώνει ανοιχτά ότι «τον έχουν κουράσει οι ∆ηµοκρατικοί», µε πηγές από το περιβάλλον του να αναφέρουν ότι αισθάνεται παραγκωνισµένος από την κυβέρνηση. Η στροφή του δισεκατοµµυριούχου Ελον Μασκ στην πολιτική και τα τετ α τετ του µε Ευρωπαίους -και όχι µόνοηγέτες έχουν αναµφίβολα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και θα έχει ενδιαφέρον να δούµε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, ιδίως εν όψει των προεδρικών εκλογών στις Ηνωµένες Πολιτείες το 2024. Το µόνο σίγουρο είναι πως οι κινήσεις του Μασκ δεν είναι καθόλου τυχαίες και τα συµφέροντα πίσω από αυτές δεν θα αργήσουν να φανερωθούν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής