Εγινε κι αυτό. Με κάτι περισσότερο από γενναίες δόσεις glam και παραµυθιού. Οπως αναµενόταν. Και µε «χρυσόσκονη» να περιβάλλει αιθέριες υπάρξεις.

Αυτήν την Κυριακή επικεντρωνόµαστε στο «Le Bal», αλλιώς στο «Le Bal des Débutantes», τη διεθνούς φήµης χοροεσπερίδα -όπως θα τη χαρακτήριζαν τον προηγούµενο αιώνα-, που αποσκοπεί στο να παρουσιάσει δεσποινίδες της κρεµ ντε λα κρεµ (φυσικά) στην κοινωνία.

Για το «Forbes», πρόκειται για «ένα από τα πιο hot πάρτι κάθε χρόνο».


To φιλανθρωπικό gala "Le Bal" 

Με φόντο το ξενοδοχείο «Shangri-La Paris», εντυπωσιακές κόρες οικογενειών από τζάκι, όχι νεόπλουτων -εν προκειµένω µιλάµε για old money-, έβαλαν τα καλά τους, µε στόχο να ξεχωρίσουν. Ανάµεσά τους, η Ανια Εµπειρίκου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Σε τι µεταφράζεται το Crillon Ball, που εγκαινιάστηκε στο Orangery στις Βερσαλίες στις 10.7.1958 (τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε ντεµπουτάρει ως θεσµός στην Αµερική το αντίστοιχό του, το International Debutante Bal στη Νέα Υόρκη); Σε χορό µε πρωταγωνίστριες 20-23 δεσποινίδες, από 16-22 ετών, που εισέρχονται στην κοινωνία, ως σοσιαλιτέ ουσιαστικά. Καβαλιέροι τους είναι επίσης γόνοι καλών οικογενειών. Ενώ καµιά δεν κάνει βήµα χωρίς τους γονείς της.

Εχοντας συγχρόνως και φιλανθρωπικό σκοπό, από το ’92 τουλάχιστον που το ανέλαβε η Οφιλί Ρενουάρ -θεωρείται η «βασίλισσα» του θεσµού-, «παντρεύει» και την υψηλή ραπτική µε τις φιλανθρωπίες. Φέτος, στόχο αποτέλεσε η συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη της καρδιολογικής ερευνητικής µονάδας ARCFA του Νοσοκοµείου Necker-Enfants Malades (για παιδιά µε καρδιακά προβλήµατα) και της World Central Kitchen στην Ουάσινγκτον (παρέχει γεύµατα σε οικονοµικά ευάλωτους).


Οι φετινές πρωταγωνίστριες

Η Ανια Εµπειρίκου -δισέγγονη του Λεονάρδου «Μπειρίκου», όπως ήταν το αρχικό όνοµα της οικογένειας, ο οποίος καταγόταν από τη Χίο κι έφυγε από το νησί το 1765 για να εγκατασταθεί στην Ανδροξεχώρισε τόσο για το παρουσιαστικό όσο και για το στιλ της. Η 19χρονη ζει στο Μαλιµπού, στην Καλιφόρνια, και σπουδάζει ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. Και εντυπωσίασε, φορώντας ένα αριστοτεχνικά φτιαγµένο σµαραγδένιο ball gown µε την υπογραφή της Σήλιας Κριθαριώτη (Celia Κ.).

Τα φλας άστραψαν και για την κόµισσα Λάρα Κοσίµα Χένκελ φον Ντόνερσµαρκ, για την αρχιδούκισσα της Αυστρίας και πριγκίπισσα της Ουγγαρίας Ιλντικο Ασµπουργκ-Λοθρίνγκεν (προσήλθε µε τιάρα Orléans, συνοδευόµενη από τον πρίγκιπα Κωνσταντίνο της Ορλεάνης), καθώς και για την πριγκίπισσα Λίσι Σελασί -µε καταγωγή από τον αυτοκράτορα Haile Selassie της Αιθιοπίας-, που συνοδευόταν από τον εγγονό του ανεπανάληπτου Γκρέγκορι Πεκ, Χάρπερ.


Τα κριτήρια συµµετοχής

Τα κριτήρια της συµµετοχής, πληροφορούµαστε από το site του «Le Bal», είναι: οικονοµικό εύρος, καλοί τρόποι, ακαδηµαϊκές επιδόσεις, φιλανθρωπικό έργο, καταγωγή. Οπως θα πει και η ίδια η Οφιλί: «Εµφάνιση, εξυπνάδα και οικογένεια µε επιρροή αποτελούν παράγοντες-κλειδιά».

Οπως είναι ευνόητο, στον χορό πρυτανεύουν γόνοι της ελίτ του πλανήτη. ∆εν είναι τυχαίο πως κολοσσοί της µόδας και της κοσµετολογίας «σφάζονται» κάθε χρόνο για να «ενταχθούν» στο event ως χορηγοί. Σκοπός, να ακουστεί το όνοµα της επιχείρησής τους και µέσω της χοροεσπερίδας.

Οι δε συµµετέχουσες επιβάλλεται να είναι ντυµένες µε τουαλέτες υψηλής ραπτικής και η συνολική τους εµφάνιση -αναφερόµαστε στην καθεµία ξεχωριστά- να είναι αξίας άνω των 30.000 βρετανικών λιρών. Οσο για τις Ελληνίδες, εκτός από τη µαντεµουαζέλ Εµπειρίκου, το 2022 η λίστα περιελάµβανε τη Σίβυλλα Μάνου, κόρη του επιχειρηµατία Κωνσταντίνου Μάνου, ντυµένη µε Antonio Grimaldi, και το 2019 την Αθηνά Μάνου, που προσήλθε µε Jean Paul Gaultier.

To 2005 συµµετείχε η Λάουρα Λαλαούνη, µε Givenchy, συνοδευόµενη από τον Πολ Ντε Φρεσέ, και ένα χρόνο νωρίτερα η Αλεξάνδρα Μεντζελοπούλου, µε τη σειρά της µε Givenchy. Η δε Καρολίνα Παρθένη-Αγγελοπούλου, κόρη της Γιάννας Αγγελοπούλου- ∆ασκαλάκη το 2001 (ναι, και εκείνη µε Givenchy) και, τέλος, η Ιφιγένεια Κανόνη το 2000, µε Atelier Versace.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής