Κέιτ Μίντλετον, Μέγκαν Μαρκλ και (φυσικά) η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας. Έχουν προσωπικούς στιλίστες. ∆εν δέχονται ποτέ δώρα από σχεδιαστές για να τους «ταγκάρουν» στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνηθίζουν οι influencers, ούτε ακολουθούν το πρωτόκολλο. Oχι πια, τουλάχιστον. Θεωρούνται επαναστάτριες µε αιτία. Πολύ απλά, γιατί δεν θέλουν να φοράνε σοµόν ταγέρ µε «ανατοµικά» παπούτσια, όπως συνήθιζε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Κέιτ Μίντλετον, η Μέγκαν Μαρκλ και (φυσικά) η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας ακολουθούν το παράδειγµα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, για να εκφράσουν ποιες είναι και γιατί το να ζεις σε ένα χρυσό κλουβί δεν σηµαίνει πάντα ότι δεν µπορείς να αλλάζεις φτερά και πούπουλα, για να νιώθεις ελεύθερος.

Αυτό είναι το Στέµµα του 21ου αιώνα, µαζί µε ιστορίες για πριγκίπισσες και βασίλισσες που άλλαξαν dress code για να φέρουν νέο αέρα στο παλάτι. Και η επιβράβευση για γυναίκες κάθε ηλικίας που θέλουν να αισθανθούν ότι µπορούν να τους µοιάσουν. Κι ας µην παίζουν τον ίδιο ρόλο στο παραµύθι της ζωής.

Ποια είναι τα παράδοξα στο πρετ-α-πορτέ των «γαλαζοαίµατων»; Ακόµη και το κιτς, κόκκινο πουλόβερ µε τα λευκά πρόβατα, που φορούσε η Νταϊάνα, πουλήθηκε για 1.100.000 λίρες από τον Οίκο Sotheby’s - το έχουµε ξαναγράψει. ∆εν είναι όµως µόνο αυτό το θέµα. Η Μέγκαν Μαρκλ µπορεί να συνδυάσει Zara µε διαµάντια και ρουµπίνια και η Κέιτ Μίντλετον τζιν µε µπλέιζερ. Αγαπάει ιδιαίτερα τις ψηλοτάκουνες γόβες Christian Louboutin στο χρώµα του δέρµατος.

Διαβάστε ακόμα: Ο Πιρς Μόργκαν αποκάλυψε ποια μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έκαναν ρατσιστικό σχόλιο για το μωρό της Μέγκαν Μαρκλ (Βίντεο)


Νταϊάνα, η πρώτη διδάξασα

Η Νταϊάνα όµως ήταν εκείνη που έσπασε πρώτη τους κανόνες για να ανοίξει τον δρόµο. Και να πληρώσει το τίµηµα. Κατόρθωσε να γίνει είδωλο της µόδας, όπως η Τζάκι Κένεντι και η Οντρεϊ Χέπµπορν. Από την «ντροπαλή Νταϊάνα», πριν από το γάµο της µε τον Κάρολο το 1981, συνειδητοποίησε γρήγορα πως τα ρούχα της µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.

Ηξερε να φοράει το «σωστό» φόρεµα για κάθε περίσταση. Να προκαλεί χωρίς να προκαλεί και να κρατάει ισορροπίες. Και να σοκάρει; Τη βασίλισσα, σίγουρα. Εκείνη όµως ακολουθούσε το ένστικτό της. Φορούσε φωτεινά ρούχα όταν συναντούσε παιδιά ή άπορες οικογένειες, προκειµένου να φαίνεται ζεστή και προσιτή. Στις επισκέψεις της στο εξωτερικό επέλεγε αποκλειστικά ρούχα εµπνευσµένα από τα εθνικά χρώµατα, όπως το λευκό φόρεµα µε τις κόκκινες βούλες που φορούσε στο ταξίδι της στην Ιαπωνία το 1986.

∆εν φορούσε γάντια, επειδή της άρεσε να έρχεται σε άµεση επαφή µε όσους συναντούσε. Σπανιότερα καπέλα... «∆εν µπορείς να αγκαλιάσεις ένα παιδί φορώντας καπέλο», είχε πει. ∆εν υπήρξε τυχαία η πιο πολυφωτογραφηµένη γυναίκα της εποχής. Οπως όταν παραβίασε το βασιλικό πρωτόκολλο φορώντας το µικρό µαύρο φόρεµα των eighties, ακόµη κι αν το µαύρο «επιτρέπεται» µόνο στη διάρκεια του πένθους. «Ο,τι κι αν φορέσω, θα µε κατηγορήσουν, οπότε ας το κάνουµε», είχε πει στον Γάλλο σχεδιαστή Ρολάν Κλάιν, όταν απαίτησε να κοντύνει το στρίφωµα της φούστας της.

Η αδικοχαµένη πριγκίπισσα ήταν εκείνη που λάνσαρε και το ανδρόγυνο στιλ. Η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που τόλµησε να φορέσει παντελόνι σε βραδινή εκδήλωση. Να χορέψει µε τον Τζον Τραβόλτα µε βελούδινο φόρεµα, µε την υπογραφή Βίκτορ Εντελστάιν. Το «φόρεµα του Τραβόλτα», που δηµοπρατήθηκε για 268.000 ευρώ το 2013. Και, φυσικά, υπάρχει η Νταϊάνα σύζυγος και µητέρα και η Νταϊάνα µετά το διαζύγιο. Τότε που άφησε στην ντουλάπα της τα βολάν και τον ταφτά, µαζί µε τους Βρετανούς σχεδιαστές µόδας, για να φορέσει από Dior και Chanel µέχρι πιο τολµηρές δηµιουργίες. Οταν άλλαξε κούρεµα, για να µην κρύβεται άλλο πίσω από τη βαριά φράντζα της (και το ψέµα), ήθελε να δείξει ότι είναι δυνατή.

Διαβάστε ακόμα: Αρώµατα µε στέµµα και ιστορία - Από το κλασικό Chanel No5 της Βασίλισσας Ελισάβετ, στα λουλούδια της Νταϊάνα και στη λευκή γαρδένια της Κέιτ Μίντλετον


Το «φαινόµενο» και οι προτιµήσεις

Η Κοκό Σανέλ είχε πει: «Η γυναίκα που κόβει τα µαλλιά της ετοιµάζεται να αλλάξει τη ζωή της». Σήµερα τη µιµούνται σούπερ µοντέλα της εποχής, όπως η Τζίτζι Χαντίντ και η Χέιλι Μπίµπερ.

Το «φαινόµενο» της Μέγκαν Μαρκλ και της Κέιτ Μίντλετον κυριαρχεί στο Instagram και στο ΤikTok. Οτιδήποτε λανσάρουν, είτε είναι από τον Zara είτε από έναν ιστορικό οίκο, δηµιουργεί αυτοµάτως λίστες αναµονής. Οι δυο τους έχουν διαφορετικό στιλ. Και ανταγωνισµό.

Προσπαθούν να αντιγράψουν το στιλ της Νταϊάνα, να µοιάζουν ακόµη πιο προσιτές. Η πρώτη φοράει εµπριµέ, η δεύτερη προτιµά τη µονοχρωµία και την «ήρεµη πολυτέλεια», αδιαφορώντας για τους «haters».

Η Κέιτ Μίντλετον τιµά µε κάθε ευκαιρία τους Βρετανούς σχεδιαστές. Η Μέγκαν Μαρκλ σηκώνει τα µαλλιά της σε αυτοσχέδιο σινιόν, φοράει Givenchy µε Birkenstock. Τη θυµάστε στον πέµπτο µήνα της εγκυµοσύνης της µε φόρεµα µε παγέτες του Ρολάν Μουρέ; Τη Μίντλετον µε τις ίδιες µπότες ιππασίας; Σαν να είναι και οι δύο πρωταγωνίστριες σε µια επιτυχηµένη τηλεοπτική σειρά, σαν µια ευκαιρία να επικοινωνήσουν καλύτερα τους χαρακτήρες τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής / Tης ΣΑΝΤΥΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗ