Υπάρχουν πολλές λίστες με τους πλουσιότερους αθλητές. Υπάρχουν αθλητές που έσπασαν το φράγμα του δισεκατομμυρίου στα χρήματα που έχουν βγάλει στη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Μάικλ Τζόρνταν (3.3 δις), ο Τάιγκερ Γουντς (2.5 δις), ο Άρνολντ Πάλμερ (Γκολφ, 1,7 δις), ο Τζακ Νίκλαους (Γκολφ, 1,63 δις), ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (1,53 δις), ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ (Πυγμαχία, 1,41 δις), ο Ρότζερ Φέντερερ (Τένις, 1,38 δις), ο Φιλ Μίκελσον (Γκολφ - 1,36 δις). Υπάρχει και ο Φαΐκ Μπόλκια, ανιψιός του Σουλτάνου του Μπρουνέι, που απλά γεννήθηκε πλούσιος. Για την ακρίβεια, γεννήθηκε... κροίσος, καθώς η περιουσία της οικογένειάς του αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεν είναι λεφτά που τα δούλεψε. Απλά τα ξοδεύει, προσπαθώντας να κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή, στα 25 του πλέον.

Υπάρχουν, βεβαίως, και money makers, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι. Αλλά κανείς δεν φτάνει τον... Ματιέ Φλαμινί! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μασσαλία. Επαιξε μπάλα στη Μαρσέιγ (2003-04), έγινε διάσημος στην Αρσεναλ (2004-08 και 2013-16) και στη Μίλαν (2008-2013), ενώ έπαιξε και σε Κρίστιαλ Πάλας (2016-17) και Χετάφε (2017-19), όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 35 ετών. Ωστόσο, ο μόλις 3 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, δεν περίμενε να ζήσει από το ποδόσφαιρο.

Για την ακρίβεια, με τα χρήματα που έβγαλε από το σπορ, φρόντισε να εξασφαλίσει το μέλλον του. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, να αποτελεί τον αθλητή (πρώην και νυν) με τη μεγαλύτερη περιουσία. Η οποία πλέον ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυξάνεται με ραγδαίο τρόπο. Με τον Γάλλο πρώην μέσο να αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους οικολόγους επιχειρηματίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξηγούμαστε...

Ο money maker Ματιέ Φλαμινί και οι επενδύσεις των δισεκατομμυρίων

Οταν το καλοκαίρι του 2008 πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν, ο Φλαμινί συνεργάστηκε με τον απόφοιτο των οικονομικών, φίλο και συνεργάτη του, Πασκουάλε Γκρανάτα, με σκοπό να ιδρύσουν μια εταιρεία, που όμοιά της δεν υπήρχε στον πλανήτη. Μελέτησαν τα δεδομένα και ίδρυσαν την εταιρεία «GF Biochemicals». Με την ελπίδα να φέρουν επανάσταση στην ενεργειακή βιομηχανία. Και το πέτυχαν.

Από το 2019, όταν ο Φλαμινί σταμάτησε το ποδόσφαιρο, η ανοδική πορεία της εταιρείας του, είναι ασταμάτητη. Ως βιοχημικός επιχειρηματίας, πλέον, ο Φλαμινί είδε το δημιούργημά του να αποτιμάται από το FORBES στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό πάνω από 40 φορές μεγαλύτερο από την εκπληκτική καθαρή αξία του Κριστιάνο Ρονάλντο (555 εκατομμύρια δολάρια).

Meet the World's Richest Football Player

Ματιέ Φλαμινί, ο "Κροίσος" της ενέργειας

Ο Φλαμινί και ο συνεργάτης του επένδυσαν εκατομμύρια στην ελπίδα της παραγωγής λεβουλινικού οξέος – ενός συνθετικού υποκατάστατου λαδιού από υπολείμματα ξύλου και καλαμποκιού - σε εμπορική κλίμακα. Η εταιρεία τους ήταν η πρώτη που ανακάλυψε έναν τρόπο μαζικής παραγωγής του οξέος, που σημαίνει ότι μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το λάδι στην κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, πλαστικών, καλλυντικών και άλλων ειδών.

Το 2015 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή. Και ήρθε η εκτόξευση. Μέχρι τότε, μάλιστα, ο Φλαμινί κρατούσε μυστική τη συμμετοχή του στην εταιρεία από όλους, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειάς του. Ούτε οι συμπαίκτες του ή ο τότε προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, γνώριζαν για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Τελικά, το έμαθαν όλοι όταν βραβεύτηκε το 2015 ως ένα από τα επιχειρηματικά πρόσωπα της χρονιάς από το περιοδικό "ΝΜΕ". Και ταυτόχρονα η εταιρεία του κέρδισε το βραβείο John Sime για την πιο καινοτόμο νέα τεχνολογία.

Strategies For Wealth Creation:  In Conversation with Mathieu Flamini

Ο Γάλλος, πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε στο "Sifted" σε συνέντευξή του: "Ως παιδί είχα δύο πάθη: το ποδόσφαιρο και τη βιωσιμότητα. Μεγάλωσα στη Μασσαλία κοντά στη θάλασσα και γνώριζα τα περιβαλλοντικά ζητήματα γύρω από τα πλαστικά των ωκεανών και τη χημική ρύπανση από πολύ μικρή ηλικία". Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, πρόσθεσε: "Μερικές φορές έπρεπε να πάω στο προπόνηση ντυμένος με κοστούμι και όταν πηγαίνεις για προπόνηση τις περισσότερες φορές φοράς παπούτσια τένις, αθλητική φόρμα και μπλουζάκι. Λοιπόν, με τους συμπαίκτες μου γελούσαμε πολλοί, έκαναν αστεία - "Α, είσαι ο καλύτερος επιχειρηματίας!" Αλλά προφανώς τα βιοχημικά δεν είναι πάντα αυτό για το οποίο μιλούσαμε στα αποδυτήρια".

Ο επιχειρηματίας που… διέλυσε όλα τα κλισέ για τους ποδοσφαιριστές

Ο 39χρονος Φλαμινί είναι βαθιά οικολόγος. Και άοκνος μαχητής των νέων, πράσινων πηγών ενέργειας. "Αισθάνομαι ότι είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας της νεότερης γενιάς όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ που διαμορφώνει το μέλλον. Αν και σε ηλικία 15 ετών (σ.σ. όταν η Thunberg πραγματοποίησε την πρώτη της διαμαρτυρία έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο) μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν ήμουν στον δρόμο παλεύοντας για το μέλλον μου".

Mathieu Flamini went from hating "chemistry in school" to "CEO of a biochemical company"

Από τη στιγμή που η "GF Biochemicals" έγινε η πρώτη εταιρεία στον πλανήτη που μπόρεσε να παράγει μαζικά λεβουλινικό οξύ, η ανάπτυξη συνεχίζεται. Το 2016 ο Φλαμινί και ο Γκρανάτα, εξαγόρασαν την αμερικανική εταιρεία Segetis, συνεχίζοντας την αναζήτηση εναλλακτικές λύσεων για το πετρέλαιο. "Ιδρύσαμε την GFBiochemicals για να βρούμε πράσινες εναλλακτικές λύσεις για το πετρέλαιο. Η εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Segetis μας φέρνει πιο κοντά", διατράνωσε ο Γάλλος σε μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς.

Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία απασχολούσε 80 άτομα στα παγκόσμια γραφεία της: κεντρικά γραφεία στο Παρίσι και εγκαταστάσεις Ε&Α στην Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον Φλαμινί να μην σταματά τις επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Την τελευταία διετία έχει επενδύσει "δεκάδες εκατομμύρια σε επτά ή οκτώ startups", σύμφωνα με το Sifted. Ηταν ιδρυτικό μέλος του BIOCIRCE (Bioeconomy in the Circular Economy), το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ευρώπη, αφιερωμένο στην προώθηση της εκπαίδευσης στη βιοοικονομία, ενώ είναι συνιδρυτής του "BioJournal", πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού στον κόσμο, αποκλειστικά αφιερωμένο στην οικολογική βιωσιμότητα.

Επιπλέον, είναι ειδικός σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το προσεχές καλοκαίρι και δεν κρύβει τις άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας και προσωπικά με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο γιόρτασε μαζί τη 14η Ιουλίου, ημέρα Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

Οι μισθοί του Φλαμίνι κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν έμοιαζαν καθόλου με αυτούς του Ρονάλντο ή του Μέσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο peak της καριέρας του λάμβανε 140.000 λίρες την εβδομάδα, περίπου 7.000.000 € τον χρόνο. Ποσό που αντιστοιχεί στο... βδομαδιάτικο του Κριστιάνο! Ωστόσο ο Γάλλος τους ξεπέρασε όλους ως επιχειρηματίας. Υποστηρίζεται ότι στα βιοχημικά, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία της αγοράς σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή και παρά τις αναφορές για την αξία της εταιρείας του, ο Φλαμινί κρατά χαμηλούς τόνους. "Φυσικά με έχουν ρωτήσει μερικές φορές για την αξία της εταιρείας, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχω σχολιάσει ποτέ άμεσα. Η εταιρεία είναι ιδιωτική, αλλά δεν έχουμε επικοινωνήσει πραγματικά για την αξία. Προφανώς η ευκαιρία της αγοράς είναι τεράστια. Αλλά ο κύριος στόχος μου είναι να κάνω αυτή την επιχείρηση επιτυχημένη".

Mathieu Flamini - Top 5 Goals for Arsenal | 2004-2016

Ο Φλαμινί δεν είχε ποτέ το ταλέντο του Ρονάλντο, του Μέσι, του Νεϊμάρ, του Μπέκαμ. Αλλά ως παιδί που είχε ίνδαλμα τον εμβληματικό εξερευνητή και προστάτη της Θαλάσσιας Ζωής, Ζακ Υβ Κουστό. Ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα από τα ντομιμαντέρ του, καρφώθηκε στο μυαλό του η ανάγκη να βρει τρόπους να βοηθήσει το περιβάλλον. Επέλεξε να επενδύσει σε ένα όραμα. Μια ιδέα, μεγαλύτερη από το ποδόσφαιρο. Και, τελικά, τόσο προσοδοφόρα, που τον καθιστά ως τον εν δυνάμει πιο πλούσιο αυτοδημιούργητο αθλητή του πλανήτη. Πάνω ακόμη και από το απόλυτο τοτέμ του παγκόσμιου marketing, την αυτού εξοχότητα των σπορ, Μάικλ Τζόρνταν. Πάνω από όλους. Διότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές παιδιά που κλοτσούν μια μπάλα, παρατούν το σχολείο και μετά παλεύουν να μην καταστραφούν, μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους. Υπάρχουν και εκείνοι που ξεφεύγουν από τα κλισέ. Και θριαμβεύουν.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"