Τραγικό δυστύχημα; Εγκληματική ενέργεια; Υπέρμετρη αίσθηση “untouchable”; Ο τραγικός θάνατος του Κέλβιν Κίπτουμ, κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ του Μαραθωνίου, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Αλλά παράλληλα “γέννησε” θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με το κατά πόσο το τροχαίο δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον 24χρονο αθλητή και τον προπονητή του, ήταν όταν τυχαίο γεγονός. Ο πενθών πατέρας του Κίπτουμ, δήλωσε ότι τέσσερις άγνωστοι αναζητούσαν τον γιο του την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε την κυβέρνηση της Κένυας να ερευνήσει τον θάνατο, για την περίπτωση εγκληματικής ενέργειας.

Ο Κέλβιν Κίπτουμ, παντρεμένος πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε σε τροχαίο το βράδυ της Κυριακής, όταν έχασε τον έλεγχο του Toyota Premio που οδηγούσε, κοντά στο Κάπταγκατ στη νοτιοδυτική Κένυα. Το όχημα έπεσε σε χαντάκι και χτύπησε σε δέντρο. Μαζί σκοτώθηκε ακαριαία και ο προπονητής του από τη Ρουάντα, Ζερνέ Χακιζιμάνα. Μια ακόμη επιβάτης, η Σάρον Κοσγκέι, διακομίστηκε με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο στο Ελντορέτ.

Ο πατέρας του Κίπτουμ ψάχνει απαντήσεις για το θάνατό του

Καθώς άρχισαν τα αφιερώματα για τον περσινό νικητή του Μαραθωνίου του Λονδίνου από αθλητικές και πολιτικές προσωπικότητες, ο συνετριμένος Σάμσον Τσερουγιότ Κίπτουμ, είπε ότι ήθελε απαντήσεις για ένα περιστατικό που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες. Σε δηλώσεις του στο “Citizen TV” στην Κένυα, ανέφερε ότι μια ομάδα τεσσάρων ανδρών βρέθηκε στο σπίτι του αναζητώντας τον Κίπτουμ και όταν τους ρώτησε ποιοι ήταν, χρησιμοποίησαν υπεκφυγές σχετικά με το σκοπό τους και την ταυτότητά τους.

Kelvin Kiptum, marathon world record holder, dies at 24

“Είπαν ότι τον ήθελαν για κάτι προσωπικό. Και τώρα που συνέβη αυτό, αναρωτιέμαι τι έψαχναν εκείνη τη στιγμή. Τι ήθελαν από τον γιο μου; Γιατί αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν;”, αναρωτήθηκε ο Τσερουγιότ, πάστορας και αγρότης από το χωριό Τσεψάμο. Μάλιστα πρότεινε στο κράτος να παρέμβει για να βοηθήσει τα παιδιά του Κίπτουμ.

Στη σύντομη αλλά θεαματική περίοδο του στο προσκήνιο, ο Κίπτουμ ήταν ένας αθλητής που έκανε τα κλισέ πραγματικότητα. Από κουρελής, κορυφαίος στον κόσμο. Το αγόρι που βοσκούσε κατσίκες και αγελάδες έγινε ο κορυφαίος αθλητής μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο. Αλλά μόνο για λίγο!

Για τους περιστασιακούς παρατηρητές του στίβου, το όνομά του μπορεί να μην αντηχεί τόσο δυνατά όσο αυτό του δις Ολυμπιονίκη Ελιούντ Κιπτσόγκε, αλλά ο 24χρονος είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου, καθώς σημείωσε έναν αξιοσημείωτο χρόνο 2 ωρών και 35 δευτερολέπτων στο Σικάγο, τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό ισοδυναμεί με έναν εκπληκτικό μέσο ρυθμό 4 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα ανά μίλι! Η νίκη του στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, επίσης, έγινε με την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία.

Η διαφαινόμενη μονομαχία μεταξύ του παλιού και του νέου είχε εξιτάρει το κοινό πως θα είναι το αποκορύφωμα των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού. Αλλά αντί για αγώνα, οι άνθρωποι του Κίπτουμ, πήγαν στην κηδεία του. «Ένας αθλητής που είχε μια ολόκληρη ζωή μπροστά του για να πετύχει απίστευτο μεγαλείο», σχολίασε συνετριμένος ο μεγάλος αντίπαλος του Κιπτσόγκε.

Ο Κίπτουμ και η “μαύρη λίστα” των θανάτων κορυφαίων Κενυατών πρωταθλητών

Κι όμως, δεν είναι ο πρώτος αθλητής που χάνει η Κένυα! Οι θάνατοι είναι ένα οικείο γεγονός στη χώρα! Μια απίστευτη, μακάβρια συγκυρία. Ο Σάμι Γουαντζιρού έγινε ο πρώτος Κενυάτης που κέρδισε τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο το 2008. Όπως ο Κίπτουμ, ήταν μόλις 24 ετών όταν πέθανε, πέφτοντας από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, το 2011. Τον περασμένο Οκτώβριο, 12 χρόνια μετά και καθώς η Κένυα γιόρταζε τη νίκη του Κίπτουμ στο Σικάγο, μια έρευνα απέκλεισε τελικά το ενδεχόμενο δολοφονίας ή αυτοκτονίας! Ηταν... ατύχημα!

World Marathon Record holder Kelvin Kiptum dies in a car accident

Επιπλέον, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αφού ο γεννημένος στην Κένυα Μπέντζαμιν Κιπλαγκάτ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ουγκάντα ​​σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, πέθανε αφού μαχαιρώθηκε στο λαιμό και στο στήθος. Το σώμα του βρέθηκε στα περίχωρα του Ελντορέτ. Ελάχιστα μακριά από εκεί που σκοτώθηκε ο Κίπτουμ!

Λίγα χιλιόμετρα μακριά στο Ιτεν, η Αγκνες Τίροπ, δύο φορές χάλκινη Ολυμπιονίκης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 10.000 μ., μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 2021. Στη συνέχεια, ο σύζυγός της ενεπλάκη σε καταδίωξη με την αστυνομία, που κατέληξε σε σύγκρουση με ένα φορτηγό. Το επόμενο έτος ο Νταμάρις Μουθέε Μουτούα, στραγγαλίστηκε μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο όπου είχε πεθάνει η Τίροπ!

Πρωταθλητές της Κένυας που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα

Υπήρξαν επίσης μια σειρά από νεκροί στους δρόμους. Το 2018, ο Φράνσις Κίπλαγκατ, μαραθωνοδρόμος, ήταν μεταξύ των πέντε ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε φρικτό δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Ελντορέτ - Νακούρου. Έξι μήνες αργότερα, ο Νίκολας Μπετ, ο πρώτος αθλητής που κέρδισε χρυσό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σπριντ για την Κένυα στα 400 μέτρα με εμπόδια, πέθανε σε τρακάρισμα με το αυτοκίνητό του στην κοιλάδα Ριφτ. Ο Ντέιβιντ Ρουντίσα, Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων το 2012 και το 2016, γλίτωσε από θαύμα σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο, μετά από έκρηξη ελαστικού στο SUV του στην Κερόκα το 2019!

NO MERCY | Marathon Training in KENYA with LUIS ORTA | S02E01

Οι “Times” ανέφεραν σε ρεπορτάζ ότι ειδικοί του αθλητισμού στην Κένυα, ανέφεραν πως οι αθλητές «συχνά αισθάνονται "άφθαρτοι", όταν πετύχουν. Δεν μίλησε συγκεκριμένα για τον Κίπτουμ, αλλά είπε ότι οι κίνδυνοι αυξάνονταν από κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα και αμυδρά φωτισμένους δρόμους, με λακκούβες και διερχόμενα ζώα. “Υποθέτουμε ότι επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι σούπερ σταρ, έχουν όλες τις ψυχολογικές και συναισθηματικές δυνάμεις για να το χειριστούν”, είπε σχετικά ο Κολμ Ο’Κόνελ, Ιρλανδός προπονητής, που ζει μόνιμα στην Κένυα από το 1970!

Ο Κίπτουμ ήταν αρκετά ταπεινός για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Πέτυχε τα πάντα πολύ γρήγορα. Δεκαπέντε χρόνια νεότερος από τον Kipchoge, ήλπιζε να γίνει ο πρώτος που θα κατέβει τις 2ώρες στον Μαραθώνιο, στο Ρότερνταμ τον Απρίλιο. Ήθελε να γίνει ο τρίτος Κενυάτης που θα κέρδιζε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο. Δεν τα κατάφερε. Παρότι ήταν έτοιμος!

Ο πατέρας του αποκάλυψε ότι η τελευταία του συνομιλία με τον γιο του ήταν το Σάββατο, όταν ο Κίπτουμ του είπε ότι ήταν σε φόρμα για να τρέξει σε 1 ώρα και 59 λεπτά τον Μαραθώνιο. Ισως ακόμη πιο γρήγορα...