«Παίξαµε και χάσαµε», είπε το 1992 ο Βαγγέλης Ρωχάµης κατά τη µεταγωγή του στον εισαγγελέα, µε αφορµή την απόδρασή του από τις Φυλακές Αλικαρνασσού. Ηταν µία από τις 10 φορές που ο γνωστός µε το προσωνύµιο «πεταλούδας» είχε καταφέρει να ξεγλιστρήσει από σωφρονιστικό κατάστηµα της χώρας. Ο κακοποιός, που έγινε διάσηµος κυρίως για τις κινηµατογραφικές αποδράσεις του, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών, το µεσηµέρι της Τρίτης 6/2 στο Νοσοκοµείο της Χαλκίδας, όπου νοσηλευόταν µε νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Βαγγέλης Ρωχάµης τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής του «γύρισε σελίδα» και πέρασε στη νοµιµότητα, απολαµβάνοντας την ελευθερία του. Εως ότου όµως πάρει την απόφαση να γίνει ένας νόµιµος επιχειρηµατίας, είχαν προηγηθεί 21 χρόνια φυλάκισης και περίπου 30 χρόνια κατά τα οποία κινείτο άλλοτε στις σκιές, άλλοτε υπό το φως των γνωστών νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, όπου σκορπούσε εκατοµµύρια από τα κέρδη των ληστειών του µαζί µε τις όµορφες γυναίκες που κυκλοφορούσε. Ο ίδιος δήλωνε «αµετανόητος κακοποιός», που δεν θα άλλαζε τίποτε στη ζωή του, εάν την ξαναζούσε, όπως και αντίθετος στην αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Παρά το γεγονός ότι αντάλλαξε αρκετές σφαίρες µε αστυνοµικούς, ενώ σε µια συµπλοκή, µάλιστα, πέταξε και χειροβοµβίδα για να αποφύγει τη σύλληψη.

1
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης οδηγείται στον ανακριτή έπειτα από σύλληψή του

Τα πρώτα µπλεξίµατα του Ρωχάμη µε τη ∆ικαιοσύνη

Οπως προκύπτει από τον αστυνοµικό φάκελο του Βαγγέλη Ρωχάµη, τα πρώτα µπλεξίµατα µε τη ∆ικαιοσύνη τα είχε στην ηλικία των 25 ετών, όταν συνελήφθη για κλοπή ενός πολύτιµου γραµµατόσηµου από υποκατάστηµα των ΕΛ.ΤΑ. στο χωριό του, το Λευκαντί, στην Εύβοια, το 1976. Οι έρευνες των αστυνοµικών πήραν ώρες για να εντοπίσουν την ταυτότητα του δράστη και κατάφεραν να τον βρουν ένα βράδυ σε γνωστό νυχτερινό κέντρο του Γαλατσίου, µαγαζί µε µπουζούκια, όπου διασκέδαζε µε τα λεφτά που είχε πάρει από την πώληση του γραµµατόσηµου. Μάλιστα, στο µαγαζί ήταν µε την όµορφη σύντροφό του, στην οποία είχε προλάβει να αγοράσει ένα ακριβό δώρο, σκορπώντας στα λουλούδια, στα ποτά και στην ορχήστρα τα λεφτά.

Πριν από την πρώτη του ληστεία, ο «πεταλούδας» είχε εµπλακεί σε ένα περιστατικό διαπληκτισµού µε ανώτερό του ενώ ήταν φαντάρος, αντιµετωπίζοντας Στρατοδικείο. Η πρώτη επίσηµη επαφή του, όµως, µε τις αστυνοµικές και τις δικαστικές Αρχές της χώρας έγινε εκείνη τη χρονιά, που έµελλε να αποτελέσει ορόσηµο για τον ίδιο, αφού κατάλαβε πως η νοµιµότητα δεν του ταιριάζει. Εκτοτε, ακολουθούσε µια πολυτάραχη ζωή, µε δεκάδες ληστείες και κλοπές.

Ο ίδιος δήλωνε «αμετανόητος κακοποιός», που δεν θα άλλαζε τίποτε στη ζωή του, εάν την ξαναζούσε, όπως και αντίθετος στην αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι δεσµοφύλακες, όπως τους αποκαλούσε ο Ρωχάµης, από κάποια στιγµή και έπειτα, όταν άκουγαν πως ο «πεταλούδας» ερχόταν για την ποινή του εκεί όπου δούλευαν, δαγκώνονταν. Συνολικά ο «πεταλούδας»… πέταξε 10 φορές από τις Φυλακές Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Κέρκυρας και Χαλκίδας, ενώ µόνο από τη φυλακή της Πάτρας δεν κατάφερε να αποδράσει ποτέ, και αυτό διότι όσο έµεινε εκεί βρισκόταν στα υπόγεια, στην αποµόνωση.

2
Με τη δικηγόρο του, βγαίνοντας από τις Φυλακές Κορυδαλλού

Οι δύο σύζυγοι 

Το περιστατικό που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στον Στρατό είχε σχέση µε την πρώτη σύζυγο του Βαγγέλη Ρωχάµη. Ο νεαρός τότε Βαγγέλης ζητούσε επίµονα άδεια για να πάει να δει το νεογέννητο παιδί του, πλην όµως οι ανώτεροί του δεν του έδιναν άδεια. Ετσι, ο ίδιος έκλεψε ένα µηχανάκι και πήγε στο σπίτι του. Η πρώτη του σύζυγος του χάρισε δύο παιδιά, δύο κόρες, τις οποίες ο «πεταλούδας» υπεραγαπούσε, όπως ο ίδιος υποστήριζε. Βέβαια, η µητέρα των παιδιών, µη αντέχοντας να την τραβολογούν κάθε λίγο και λιγάκι στην Ασφάλεια για να πει µήπως είδε τον καταζητούµενο σύζυγό της, πήρε διαζύγιο. Τα επόµενα χρόνια, αν και ο Βαγγέλης έβλεπε όσο συχνά µπορούσε τις κόρες του, απολάµβανε τη συντροφιά πολλών και όµορφων γυναικών, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.

Μέχρι που αποφυλακίστηκε οριστικά, το 2000, και αποφάσισε να περάσει στη νοµιµότητα. Τότε, γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, µε την οποία έστησαν τις επιχειρήσεις τους στην Εύβοια. Ο «πεταλούδας», ωστόσο, ποτέ δεν ξέχασε τις κόρες του, µε τις οποίες κρατούσε επαφή µέχρι και τις τελευταίες του στιγµές.

3
Σε νεαρή ηλικία, όταν συνελήφθη από τις Αρχές


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»