Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, γνωστός με το παρατσούκλι «Πεταλούδας», υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους βαρυποινίτες στην ελληνική ιστορία. Η ζωή του «Πεταλούδα» σηματοδοτεί μια εποχή που οι αποδράσεις από φυλακές και η πρόκληση προς την Αστυνομία αποτελούσαν καθημερινότητα. Ο θάνατός του τον Φεβρουάριο του 2024, έκλεισε ένα κεφάλαιο που για μερικούς αντιπροσώπευε έναν κώδικα τιμής μεταξύ εγκληματιών, ενώ για άλλους ήταν απλά η ιστορία ενός στυγνού παραβάτη καταδικασμένου για βιασμούς, ληστείες και συμμετοχή σε φόνους.

Διαβάστε: Στέφανος Ληναίος: Το τελευταίο "αντίο" σε έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο - Η ζωή, οι ρόλοι και η μεγάλη παρακαταθήκη του


Τα πρώτα χρόνια του Βαγγέλη Ρωχάμη και η γνωριμία με τη φυλακή

Το αγόρι από το Λευκαντί Ευβοίας έδειξε από μικρό τις τάσεις του. Στα εννιά του χρόνια, ο μικρός Βαγγέλης «δραπέτευσε» από την αποθήκη του σχολείου όπου τον είχε κλείσει η δασκάλα για τιμωρία. Εγκατέλειψε νωρίς τα γράμματα και αναζήτησε δουλειά στις οικοδομές της Εύβοιας και της Αθήνας, προσπαθώντας να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.

Στα 18 του, ο Βαγγέλης Ρωχάμης γνώρισε για πρώτη φορά τη φυλακή για είκοσι πέντε ημέρες. Η κατηγορία ήταν κλοπή μοτοποδήλατου, κάτι που ποτέ δεν παραδέχθηκε, αλλά δεν είχε χρήματα να εξαγοράσει την ποινή. Από εκείνη τη στιγμή, οι φυλακές μετατράπηκαν στο δεύτερο σπίτι του, με τη διαφορά ότι δραπέτευε με εντυπωσιακή ευκολία. Μάλιστα, το έσκασε ακόμη και από το πειθαρχείο του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, κόβοντας κάγκελα για να περάσει το Πάσχα με τη σύζυγό του Αναστασία που γιόρταζε.


Οι αποδράσεις που έγραψαν ιστορία

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης κατάφερε να αποδράσει συνολικά έξι φορές από φυλακές και άλλες τόσες από τα χέρια αστυνομικών. Το παρατσούκλι "Πεταλούδας" του το απέδωσαν οι εφημερίδες λόγω της ικανότητάς του να εξαφανίζεται. Τρεις φορές δραπέτευσε από τις φυλακές Χαλκίδας, όπου εξέτιε ποινές για κλοπές και ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς.

Η πιο εντυπωσιακή απόδραση του "Πεταλούδα" σημειώθηκε στις 7 Απριλίου 1986 από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο σαραντάπεντε χρονών τότε κατάδικος κατέβηκε στο απογευματινό επισκεπτήριο ντυμένος κομψά, αντί για τη συνηθισμένη φόρμα. Φορώντας περούκα και ψεύτικο μουστάκι, αναμείχθηκε ανάμεσα στους επισκέπτες, βγήκε από την κύρια είσοδο, πήρε ταξί και εξαφανίστηκε.


Το έγκλημα στο Γαλάτσι και η καταδίκη σε ισόβια

Τρεις μήνες μετά την απόδρασή του τον Σεπτέμβριο του 1983, ο Ρωχάμης εμπλέχθηκε σε ληστεία με φόνο. Στις 29 Δεκεμβρίου 1983, δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε διαμέρισμα στην οδό Συρακουσών στο Γαλάτσι, με στόχο τις εισπράξεις εμπόρου καυσίμων.

Ο εικοσιτετράχρονος υπάλληλος του ΝΑΤ Κώστας Καγεώργης ξύπνησε και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους δράστες. Ένας από αυτούς τον πυροβόλησε στο λαιμό, αρπάζοντας ταυτόχρονα 1.595.000 δραχμές και επιταγές. Ο νεαρός κατέληξε είκοσι επτά ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης υποστήριζε πως ήταν απλά τσιλιαδόρος και όχι συμμέτοχος στη ληστεία. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τους φυσικούς αυτουργούς Βαγγέλη Μητσόπουλο και Παναγιώτη Μηλιτσόπουλο. Αργότερα δικαιώθηκε στο εφετείο, αλλά παρέμενε βαρυποινίτης για άλλα αδικήματα.


Βιασμοί και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα

Η ζωή του «Πεταλούδα» περιλαμβάνει και σκοτεινές σελίδες. Τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου 1980, ο Ρωχάμης μαζί με τους Κώστα Μπεληγιάννη και Γιώργο Τσέπερη απήγαγαν και βίασαν μια 26χρονη κοπέλα από την Αγία Παρασκευή στην περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου. Οι τρεις άνδρες σταμάτησαν το αυτοκίνητο με δύο γυναίκες με πρόσχημα ότι είχαν μείνει από βενζίνη. Η μία κατάφερε να διαφύγει, αλλά η φίλη της δεν ήταν εξίσου τυχερή.

Τον Αύγουστο του 1986, μετά από άφθονο αλκοόλ σε νυχτερινό κέντρο στο Βασιλικό, ο Ρωχάμης και οι συνεργοί του απήγαγαν τρεις γυναίκες. Οδήγησαν δύο από αυτές σε ερημική περιοχή στον Κάλαμο, τις βίασαν και τις εγκατέλειψαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο «Πεταλούδας» πραγματοποίησε διπλή επίθεση σε αστυνομικά τμήματα. Πρώτα στο Χαϊδάρι και 15 λεπτά αργότερα στην Ανθούπολη, «γάζωσε» με αυτόματο όπλο τις προσόψεις των κτιρίων, σε μια επίδειξη θράσους που σόκαρε τις αρχές.


Η σύλληψη, η αποφυλάκιση και το τέλος μιας εποχής

Στις 7 Οκτωβρίου 1986, ο Ρωχάμης συνελήφθη σε διαμέρισμα στο Νέο Κόσμο. Ο ίδιος μίλησε για προσυμφωνημένη παράδοση και σε επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Αντώνη Δροσογιάννη ανέφερε ότι του προσφέρθηκαν είκοσι εκατομμύρια δραχμές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, κάτι που ποτέ δεν αποδείχθηκε.
Τον Μάιο του 1992, ο Βαγγέλης Ρωχάμης απέδρασε για πέμπτη φορά από τις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού μαζί με τον Μηλιτσόπουλο. Έσπρωξαν τον θυρωρό και απομακρύνθηκαν τρέχοντας. Πέντε ημέρες μετά συνελήφθη στην Αγία Γαλήνη, δηλώνοντας ότι απέδρασε για να εκδικηθεί το σύστημα.

Το 1996, μετά από πενθήμερη άδεια, επέλεξε να μην επιστρέψει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, παρότι θα αποφυλακιζόταν σύντομα. Τον Μάιο του ίδιου έτους ξέφυγε από έφοδο στις Αφίδνες, αλλά δύο μήνες αργότερα συνελήφθη στον ύπνο στην Οινόη. «Έπαιξα κι έχασα», δήλωσε στους αστυνομικούς.

Τον Οκτώβριο του 1999, ο «Πεταλούδας» αθωώθηκε για ηρωίνη και χασίς που βρέθηκαν στα κρησφύγετά του. «Και τι δεν έχω κάνει... Αλλά με αδικούν», σχολίασε μετά τη δίκη. Στις 25 Απριλίου 2000, στα 49 του χρόνια, πέρασε την πύλη των φυλακών ως ελεύθερος άνθρωπος, κρατώντας την υφ' όρων απόλυσή του. Ο Ρωχάμης επανέλαβε πως ποτέ δεν σκότωσε άνθρωπο, παρότι παραδεχόταν ότι είχε κάνει τα πάντα. «Η παρανομία είναι γλυκιά σαν μια όμορφη γυναίκα», συνήθιζε να λέει, περιγράφοντας τη ζωή του ανάμεσα σε κελί και κλεμμένη ελευθερία.