Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι νοµικός, πανεπιστηµιακός και πρόσφατα µε τις δηλώσεις του προκάλεσε την Ευρωπαία Εισαγγελέα να «ρίξει» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση του δυστυχήµατος των Τεµπών.

Μιλώντας στο «Secret», επιµένει και κάνει λόγο για κοπτορραπτική της Ν.∆. στην επίµαχη δήλωσή του. Αποκαλύπτει, ακόµα, άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του, ότι γράφει ποίηση, παίζει πιάνο και πατάει σταφύλια.

Ενώ θα περιµένατε να σας κάνουµε πολιτική ερώτηση, ξεκινάµε ανορθόδοξα. Ποιητής; Εχετε γράψει ποιητικές συλλογές;

Χαίροµαι που ξεκινάµε έτσι. Ναι, έχω γράψει τρεις ποιητικές συλλογές: «Λέκτρα Θερινά» (Στοιχειάγρα 2009), «Εν πτήσει - Πόλεις σε τέσσερις ηπείρους» (Περισπωµένη 2013), «Πράξις Γ'» (Περισπωµένη 2019). Και αρκετά αδηµοσίευτα ακόµα.

Από τι εµπνέεστε; Εχετε γράψει ποίηµα για τη σύζυγό σας;

Η σύζυγός µου, ∆ώρα, είναι µια διαρκής έµπνευση. Η πρώτη ποιητική µου συλλογή είναι αφιερωµένη σε αυτήν. Η δεύτερη, στα τρία µας πιτσιρί κια, που πλέον µεγάλωσαν. Ο Ευάγγελος, 19 ετών, φοιτητής Νοµικής ήδη, η κόρη µας, Κατερίνα, 17 ετών, µαθήτρια της Β’ Λυκείου, και ο Θόδωρος, 13 ετών, µαθητής Α’ Γυµνασίου. Πάντα προσπαθούσα να εκφραστώ πληρέστερα, είτε µε στίχους είτε µε νότες. Οσα δεν µπορούµε να πούµε µε τα καθηµερινά µας λόγια.

Ασχολείστε και µε τη µουσική. Σας έχουµε δει σε τηλεοπτικά πλατό να παίζετε πιάνο και σας είδαµε πρόσφατα στο πιάνο µαζί µε τον Στέφανο Κασσελάκη έξω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ....

Ναι, ασχολούµαι µε τη µουσική από µικρός. Η µητέρα µου, σολίστ του πιάνου, κι ο πατέρας µου, Κεφαλλονίτης, µε έµφυτη την επτανησιακή µουσικότητα, µας έµαθαν να εκφραζόµαστε µέσα από τη µουσική. Επαιζα πιάνο σε piano-bar στην Οξφόρδη όταν έκανα το διδακτορικό µου και στο Λονδίνο. Απολαµβάνω τη µουσική κάθε µέρα, ανοίγω το πιάνο χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο και είναι για όλους µας πλέον και στη δική µας οικογένεια µια απολύτως φυσιολογική, καθηµερινή ενασχόληση.

Τι σας αρέσει να παίζετε;

Μου αρέσουν διάφορα είδη µουσικής. Αλλοτε παίζω µόνος, µε τις σκέψεις µου, άλλοτε µε παρέα. Η τζαζ, η ροκ και ο Σοπέν µπορούν να συνυπάρξουν πολύ όµορφα!

Γιατί διαλέξατε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί είναι ο χώρος που µπορεί σήµερα στην Ελλάδα να εκφράσει πληρέστερα το διαχρονικό αίτηµα για κοινωνική δικαιοσύνη. Για δικαιοσύνη παντού.

Αν εκλεγείτε στην Ευρωβουλή, µε ποιο ζήτηµα θα καταπιαστείτε ιδιαιτέρως;

∆ηµογραφικό, περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακό κόστος, κλιµατική κρίση και πολιτικές για τη νεολαία και τη νεανική απασχόληση.

Εγινε σάλος µε τη δήλωσή σας για την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Εχετε απαντήσει αρκετά, αλλά σας ρωτώ σήµερα: Θα αλλάζατε αυτήν τη δήλωση;

Σαν τι να αλλάξω; Το αυτονόητο σε µια δηµοκρατία; Ασφαλώς επιµένω. Η κυβέρνηση, η Ν.∆., συνηθίζει τα ψέµατα, την κοπτορραπτική και τις στρεψοδικίες, που της γυρίζουν µπούµερανγκ. Αυτή είναι µια προσφιλής της πρακτική, που προσβάλλει τη Δικαιοσύνη και το κράτος ∆ικαίου. Είµαι ξεκάθαρος και κρυστάλλινος και επιµένω: Οι εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές και οι θεσµοί της Ε.Ε. συνεργάζονται µε τις εθνικές Αρχές στην έρευνα υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εισαγγελική έρευνα µπορεί και οφείλει να ρίχνει φως και να οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, όπως συµβαίνει σε κάθε ευνοµούµενο και δηµοκρατικό κράτος. Και, ναι, η εισαγγελική έρευνα, από όπου κι αν προέρχεται, µπορεί και οφείλει να ρίξει φως και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, όπως συµβαίνει σε κάθε ευνοµούµενο κράτος. Θα υπερασπιστώ µέχρι τέλους το κράτος ∆ικαίου, το Σύνταγµα και την πρόοδο.

Τραγουδάτε; Ποιο είναι το αγαπηµένο σας τραγούδι;

Συγκινούµαι πολύ µε «Το τραγούδι των συντρόφων» σε στίχους Κωσταντίνου Καρτελιά και µαγική ερµηνεία της αγαπηµένης µου Μαρίας Φαραντούρη. Με ξεσηκώνει και µου αρέσει ο David Bowie στο «Absolute beginners». Πόσο όµορφα να κάνεις νέες αρχές στη ζωή...

ampelia

Είστε και διακεκριµένος οινοπαραγωγός. Μιλήστε µας για αυτό. Πώς ξεκινήσατε; Πού είναι τα αµπέλια σας; Πατάτε σταφύλια, συµµετέχετε στον τρύγο; Εχετε πάει το κρασί σε διεθνείς διαγωνισµούς; Ποια είναι η καλύτερη ποικιλία σας;

Αγαπούσαµε πάντοτε στην οικογένειά µου το αµπέλι και φτιάχναµε κρασί µε τον πατέρα µου στην Κεφαλλονιά, στον τόπο καταγωγής του. Συµµετείχε όλη η οικογένεια σε τούτη την ιεροτελεστία, ο πατέρας µου, η µητέρα µου, εγώ και οι δύο αδερφές µου. Τρυγούσαµε, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεµβρίου, λίγο πριν από την επιστροφή της οικογένειας στην Αθήνα από τις θερινές µας διακοπές. Ηταν η τελευταία µεγάλη γιορτή του καλοκαιριού! Κάπως έτσι αποφασίσαµε µε τη γυναίκα µου, ∆ώρα, και τα τρία πιτσιρίκια µας να ασχοληθούµε κι εµείς, και µάλιστα λίγο πιο εντατικά και κατόπιν και εµπορικά. Η ∆ώρα, από όταν πρωτογνωριστήκαµε, είχε συµµετάσχει σε αυτές τις ενθουσιώδεις, διονυσιακές οικογενειακές τελετές και έτσι αποφασίσαµε να ξεκινήσουµε µε τον ίδιο ενθουσιασµό τα Ionian Trilogy Premium Wines Cephalonia.

Κάτι που δεν ξέρουµε για σας;

Μην ανησυχείτε, τα ξέρει όλα η γυναίκα µου (γέλια)...

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» των «Παραπολιτικών» στις 6/4/2024.