Λίλιαν Βιλδιρίδη στα "Παραπολιτικά": "Οραματιζόμουν να συμβάλω στη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος Υγείας"
Πολιτική και έργο... 24 καρατίων
Η καταγωγή, η ιστορία της οικογένειας στο κόσμημα και την ωρολογοποιία και η πορεία της γ.γ υπηρεσιών Υγείας
Μια ιστορία 4 γενεών και 24 καρατίων… Το «χρίσµα» της Λίλιαν-Βενετίας Βιλδιρίδη τον περασµένο Ιούλιο ως γενικής γραµµατέως Υπηρεσιών Υγείας στάθηκε η καλύτερη αφορµή να «βουτήξουµε» σε µια ιστορία που µας ταξιδεύει σε βάθος χρόνου, µε αφετηρία την Πόλη, εν έτει 1898, και σε µια οικογένεια που έχει ταυτίσει την ιστορία της εδώ και 124 χρόνια µε το κόσµηµα και την ωρολογοποιία.
Η ιστορία ξεκίνησε να γράφεται στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Απόστολος Βιλδιρίδης και η σύζυγός του, Αννα, έφτασαν από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξαν το πρώτο τους κατάστηµα. Το 1902 εγκαινίασε στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο του κατάστηµα, όπου εµπορευόταν και επισκεύαζε ρολόγια.
Το 1912, µε τη σύζυγό του, Αννα, και τον 1 έτους τότε γιο τους, Θανάση, έφυγαν από την Πόλη και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στη συµπρωτεύουσα -που ουσιαστικά παραµένει η έδρα της επιχείρησης- άνοιξαν το παρθενικό τους κατάστηµα στην Ελλάδα, µε ρολόγια, φυσικά, και µε κοσµήµατα. Σε καιρούς «ισχνών αγελάδων», µέσα σε έναν κυκεώνα δυσκολιών, γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας Βιλδιρίδη. Αλλά επέµειναν.
Στην πορεία απέκτησαν τρεις γιους και δύο κόρες. Η δεύτερη γενιά, ο Θανάσης, ο Νικήτας και ο Αλέξανδρος επεξέτειναν την επιχείρηση. Ο Θανάσης διδάχτηκε ωρολογοποιία, χρυσοχοΐα, χαρακτική και αδαµαντοδεσία από τον πατέρα του, ενώ εργάστηκε και προσέφερε την εµπειρία του έως τα 97 του χρόνια.
Ο άλλος αδελφός, ο Νικήτας, το 1933 άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστηµα και εργαστήριο στη συµβολή Βενιζέλου µε την Εγνατία. Το 1950 παντρεύτηκε τη Βενετία Ιατρίδου, µε την οποία στην πορεία απέκτησαν επίσης πέντε παιδιά - τον Απόστολο, τον Αγγελο, τον Γιώργο, τον Θανάση και τον Μιχάλη. Ο δε µικρότερος των αδελφών, Αλέξανδρος Βιλδιρίδης, σπούδασε και Νοµική, ενώ παρήγε ταυτόχρονα στην Ελβετία δικές του δηµιουργίες ωρολογίων (Vildis). Τα χρόνια πέρασαν και το
1972 τα παιδιά του Νικήτα Βιλδιρίδη -γιος του Απόστολου- άνοιξαν 16 καταστήµατα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και παραµένει η έδρα της επιχείρησης µέχρι σήµερα. «Βιτρίνα» της οικογένειας, δε, από το 1989 στην Αθήνα είναι το νεοκλασικό επί της Βουκουρεστίου, που φέρει την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ.
Εξαιρετική τιμή
Σε αντίθεση, όµως, µε τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειάς της, η Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, κόρη του Θανάση και της Τάνιας, αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του ανθρώπου. Οπως αναφέρει η ίδια στο «S», ήταν «εξαιρετική τιµή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Δεν χωράει αμφιβολία ότι τιμώ και σέβομαι την παράδοση της οικογένειάς μου στο κόσμημα.
Ωστόσο, αυτό δεν με εμπόδισε να χαράξω τη δική μου αυτόνομη πορεία. Το ενδιαφέρον μου για την οικονομική επιστήμη και τον χώρο της υγείας με οδήγησε μετά την αποφοίτηση μου από το Κολλέγιο Αθηνών να γίνω δεκτή στο London School of Economics and Political Science, από όπου και πήρα το πρώτο μου πτυχίο το 2013, BSc in Social Policy and Economics με διπλωματική εργασία στην ποσοτική ανάλυση και την εκτίμηση αναγκαιότητας για τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα.
«Να πω εδώ βέβαια ότι και το LSE αποτελεί κατά κάποιο τρόπο οικογενειακή παράδοση, καθώς και η μητέρα μου είναι απόφοιτος του ίδιου πανεπιστημίου και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο και την έμπνευση για την επιλογή μου. Ακολούθησαν το 2015 μεταπτυχιακές σπουδές, στο πλαίσιο των οποίων έλαβα το μεταπτυχιακό μου, MSc in Health Policy, Planning and Financing από το London School of Economics and Political Science και το London School of Hygiene and Tropical Medicine. Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας μου ήταν την Ποσοτική και Ποιοτική Ανάλυση της Καταναλωτικής Δαπάνης σε Περιόδους Κρίσης και ειδικότερα την περίπτωση της Ελλάδας», συμπληρώνει.
«Στο πλαίσιο των σπουδών μου έλαβα το βραβείο υποτροφιών Ηνωμένου Βασιλείου/Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-15 UK/EU Merit Scholarship Award). Και το ακαδημαϊκό μου ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, καθώς είμαι υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών σε ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο που αφορά στη διερεύνηση των εμπειριών και αποτελεσμάτων υγείας των ληπτών υπηρεσιών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα», προσθέτει η Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη.
«Σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή μου δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό μου η οικογένειά μου. Όχι απλώς σεβάστηκαν στις επιλογές μου, αλλά πολύ περισσότερο έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες και τα όνειρά μου. Για τη στήριξη που μου παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια τούς είμαι κάτι παραπάνω από ευγνώμων», επισημαίνει ακόμη.
Αναφερόμενη στον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλο υπογραμμίζει πως «είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Ηλία Μόσιαλο ως καθηγητή ήδη κατά το πρώτο έτος των σπουδών μου. Με το ακαδημαϊκό του ήθος, αλλά και τη σεμνότητα και την ανθρωπιά του, αποτέλεσε καθόλη τη διάρκεια των σπουδών μου πηγή έμπνευσης και μου ενίσχυσε την πεποίθηση ότι είχα βρεθεί στον σωστό χώρο για τον σωστό λόγο.
Στη συνέχεια είχα την τιμή να ενταχθώ στην ομάδα του και υπό την καθοδήγησή του να συμμετέχω σε ερευνητικά προγράμματα με διαφορετικά αντικείμενα και να καλλιεργήσω το ερευνητικό μου ενδιαφέρον για την πολιτική υγείας που σχετίζεται µε τα συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης, µε ιδιαίτερη έµφαση στην αξιολόγηση της απόδοσης τους, στην ανάπτυξη εργαλείων για την εκτέλεση του σχεδιασµού και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού στην Υγεία, στη διαµόρφωση δεικτών για τη µέτρηση των αποτελεσµάτων και εµπειριών των ασθενών από την λήψη υπηρεσιών υγείας, καθώς και στις πολιτικές που διασφαλίζουν την ισότιµη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονοµικής περίθαλψης. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μου εμφύσησε την αγάπη για την επιστήμη και την έρευνα και με στήριξε στη χάραξη μίας αυτόνομης επιστημονικής πορείας. Τα μαθήματα και οι διδαχές του αποτελούν ανεκτίμητο οδηγό στο ταξίδι μου. Τον ευχαριστώ για όλα!»
«Πάντα οραματιζόμουν να συμβάλω στη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας στη χώρα μου, με προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Ως εκ τούτου η επιστροφή μου στην Ελλάδα ήταν πάντα στη σκέψη μου. Η αφορμή για την αντίστροφη μέτρηση δόθηκε το 2019, όταν και γνώρισα τον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη μετέπειτα Υφυπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Τον Ιούλιο 2019 ανέλαβα ως Σύμβουλος στο Γραφείο του.
Μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και ήταν προσωπικό στοίχημα για μένα να συμβάλω με όποιο τρόπο και στον βαθμό που μου αναλογούσε στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο 2021 συνέχισα την πορεία μου στο Υπουργείο αρχικά ως Σύμβουλος της τότε Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα και τον Φεβρουάριο 2022 ανέλαβα τη Διεύθυνση του Γραφείου της, ενώ διετέλεσα και Διευθύντρια του Γραφείου της Υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας κας Αναστασίας Κοτανίδου τον Μάιο 2023», επισημαίνει στη συνέχεια η κυρία Βιλδιρίδη.
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κομισιόν για τα εμβόλια
«Το 2020 ορίστηκα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ της Κομισιόν για την κοινή προμήθεια εμβολίων και θεραπειών κατά της νόσου COVID-19 με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και Υφυπουργού κ.Κοντοζαμάνη, οι οποίοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Η τιμητική αυτή τοποθέτηση ήταν καθοριστική για την εξέλιξη μου.
Η ανάπτυξη και η διανομή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19 αποτέλεσε λύση με διάρκεια και ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας της ΕΕ απέναντι στην πανδημία COVID-19. Είχαμε εμβόλια χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, οδήγησαν στον περιορισμό της πανδημίας. Στο ΕC Vaccines Steering Board, εκτός από το να εξασφαλίζουμε την επάρκεια των εμβολίων στις χώρες μας, δημιουργήσαμε και έναν μηχανισμό δωρεάς εμβολίων κατά της COVID-19 και διαμοιρασμού τους στις γειτονικές μας χώρες.
Πέραν αυτού, διαμορφώθηκε και ένας μηχανισμός συνδρομής στην προστασία φτωχότερων χωρών ανά την υφήλιο, ο οποίος συνέβαλε και στον μηχανισμό COVAX, την παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. ήταν σχεδόν καθημερινές στην αρχή και η ευθύνη μεγάλη. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη κοινή προμήθεια και άνοιξε το δρόμο για όλες τις συζητήσεις που γίνονται τώρα για κοινές εφοδιαστικές αλυσίδες σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρει η κυρία Βιλδιρίδη.
Οι δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ
Σχετικά με τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ έτσι ώστε να βαδίσει στη σύγχρονη η γ.γ υπηρεσιών Υγείας απαντάει ότι «το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά τα χρόνια, εκατομμύρια συμπολίτες μας το επισκέφτηκαν, εξετάστηκαν, διαγνώστηκαν και θεραπεύτηκαν. Στις δυσκολίες και στις κρίσεις, όπως και κατά την τελευταία υγειονομική κρίση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το ΕΣΥ, όχι μόνο άντεξε αλλά και πρωτοστάτησε, την ώρα που αντίστοιχα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέρρευσαν.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν εντοπίζονται αδυναμίες, όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη αξιόπιστης πληροφορίας ως προς τις ανάγκες υγείας, καθώς και τα στοιχεία προσφοράς των υπηρεσιών, οι γεωγραφικές ανισότητες που προκαλούν προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η έλλειψη συστηματικής αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι παρεμβάσεις μας σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα, την καθολικότητα και τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος υγείας, με βάση τη λεπτομερή χαρτογράφηση των αναγκών του πληθυσμού και με γνώμονα την περαιτέρω ενδυνάμωση και προσαρμογή του στη σημερινή πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.
Ειδικότερα, η στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των μονάδων υγείας και η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης των σχετικών πολιτικών, θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των επενδύσεων και την ομαλή συνέχεια στην παροχή της υγειονομικής φροντίδας. Προκειμένου το ΕΣΥ να καταστεί ελκυστικό, σχεδιάζεται δέσμη κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, χρηματικά και μη.
Περαιτέρω, η κτιριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλουν όχι μόνο στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας των ασθενών, αλλά και στη δημιουργία καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος για το προσωπικό τους.
Περαιτέρω, έχει σχεδιαστεί η ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση νέων κλινικών ή μονάδων και τεσσάρων νέων σύγχρονων νοσοκομείων που θα εμπλουτίσουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας (Κομοτηνή, Σπάρτη και 2 στη Θεσσαλονίκη), η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και η ανέγερση κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου».
Εξάλλου, η αξιοποίηση της ψηφιακής καινοτομίας θα βελτιώσει την επικοινωνία των υγειονομικών υπηρεσιών με τους ασθενείς και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένων και καλύτερα προσβάσιμων μοντέλων φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα η υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που θα δίνει τη δυνατότητα σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν και να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή.
Η εφαρμογή για κινητές συσκευές «MyHealth» που προσφέρει τη δυνατότητα στον πολίτη να διαχειρίζεται άμεσα, εύκολα και γρήγορα μια σειρά ιατρικών του δεδομένων και η υπηρεσία του ηλεκτρονικού ραντεβού (eΡαντεβού), εντάσσονται στις ήδη επιτυχημένες πρωτοβουλίες, που αξιολογούνται θετικά από τους λήπτες και λήπτριες υπηρεσιών υγείας, εφόσον έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
Επίσης, προχωρούν διαγωνισμοί που αφορούν στη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, καθώς και οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας και η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος ενημέρωσης των πολιτών για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Τέλος, ειδική μνεία είναι απαραίτητο να γίνει στο Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών, που θα περιλαμβάνει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, με στόχο την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.
Παράλληλα, μεριμνούμε για την προώθηση στρατηγικών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την καθολικότητα της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας εξετάζει εναλλακτικές μορφές νοσηλείας, όπως η ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης (Σύστημα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι - ΝΟΣΠΙ), ενός φιλικού προς τους λήπτες μοντέλο παροχής εξατομικευμένης φροντίδας που αναμένεται να καλύψει τα κενά στη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες και να βελτιώσει την καθημερινότητα ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ογκολογικών ασθενών, καθώς και ατόμων που βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.
Το σύστημα αυτό αναμένεται επιπλέον να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών υγείας, προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, της μείωσης του χρόνου νοσηλείας, του κόστους φροντίδας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και της εμφάνισης λοιμώξεων.
Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πραγματοποίηση οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως δράσεις για την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα του συστήματος DRG, η ολοκλήρωση του Εθνικού Χάρτη Υγείας και δράσεις για την ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της υγείας.
Περαιτέρω, η ανάπτυξη Δεικτών Μέτρησης της Ποιότητας, όπως δεικτών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, δεικτών ασφάλειας προσωπικού, βασικών λειτουργικών δεικτών δομής και στελέχωσης και δεικτών ανθρωποκεντρικής φροντίδας, αναμφίβολα συμβάλλει στην ανάπτυξη τεκμηριωμένης στρατηγικής για την υγεία, στην αξιολόγηση και τον επανασχεδιασμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του ΕΣΥ.
Θα ήταν παράλειψή μου, τέλος, να μην αναφερθώ στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια. Οι πρωτοβουλίες που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση αποτιμώνται θετικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τάση για τη διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα είναι αυξητική, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και μεταμορφώνεται με σταθερά βήματα σε κόμβο βιοϊατρικής έρευνας στην Ευρώπη».
Τηλειατρική στην Ελλάδα
Η τηλειατρική μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας; Η κυρία Βιλδιρίδη απαντάει πως «όπως γνωρίζετε, ένα βασικό χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι η νησιωτικότητα, με τις προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται τουλάχιστον σε επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, οι ελλείψεις υγειονομικού (ιατρικού/νοσηλευτικού) προσωπικού στα νησιά αποτελεί χρόνιο πρόβλημα τόσο των νοσοκομείων όσο και των δομών ΠΦΥ της χώρας.
Ιδίως οι ιατροί δεν επιλέγουν τα νησιά και πολλές προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης στέγης, υψηλού κόστους διαβίωσης, γεωγραφικής και κοινωνικής απομόνωσης, ιδίως εκτός τουριστικής περιόδου, περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα σε σχολεία, στην περίπτωση που ο γιατρός έχει οικογένεια και παιδιά, ή και σε αγαθά, έλλειψης δυνατότητας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιστημονικής ενημέρωσης, και παρά των πολλαπλών κινήτρων, οικονομικών και άλλων, που έχει θεσπίσει η πολιτεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας, αποτέλεσε την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, όπου αναπτύχθηκαν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, καθώς με τη συμβολή τους επιχειρήθηκε να καλυφθούν οι ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας. Στο Δίκτυο της σήμερα συμμετέχουν 57 νησιά και περιλαμβάνει 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ), 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), 170 Σταθμούς Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ), 1 Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Πειραιά, Κέντρο Δεδομένων και Κέντρο Υποστήριξης Λειτουργίας (Helpdesk).
Η σημασία της Τηλεϊατρικής αναδείχθηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς έδωσε λύση σε προβλήματα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας, λόγω των αναγκαίων για τη δημόσια υγεία περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Σήμερα, η επέκταση του Δικτύου συνιστά στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Υγείας, καθώς αναγνωρίζεται πως μπορεί να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους πολίτες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας και ταυτόχρονα να καλύψει την ανάγκη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση και πηγές έγκυρης πληροφόρησης, ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο υπηρετούν».
Xρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Σύμφωνα με την κυρία Βιλδιρίδη «εντός του 2025 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30.000.000€, με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ)», με την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας: 305 νέοι ΣΤΙΑ , 35 νέοι ΣΤΙΣ, 500 Ταμπλέτες ιατρών, 5 Εκπαιδευτικοί Σταθμοί, 3.000 ΣΚΟΠ, 3 νέα Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου και 1 Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας.
Ενδεικτικά μερικές από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του ΕΔΙΤ θα είναι Τηλε-εφημερία σε βασικές ειδικότητες για την ορθολογικότερη διαχείριση επειγόντων περιστατικών (υποχρεωτική χρήση του ΕΔΙΤ, εκεί όπου υπάρχει υποδομή, ειδικά όταν ζητείται διακομιδή), δυνατότητα τηλε-διάγνωσης και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εισαγωγή στις ιατρικές/νοσηλευτικές σχολές, Ιατρικά πρωτόκολλα και οικονομικά κίνητρα για τους συμμετέχοντες».
Αναβάθμιση γραφείων ασθενών
Τέλος αναφερόμενη στην αναβάθμιση των γραφείων ασθενών εξηγεί ότι «παρά τις διάφορες ονομασίες που έχει λάβει στη διαδρομή του, ο πυρήνας της λειτουργίας του θεσμού των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας είναι ο ίδιος: στοχεύει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τον πολίτη που επισκέπτεται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με σκοπό την υποδοχή, την ενημέρωση και την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του, αλλά και τη διευθέτηση των διαφορών που προκύπτουν κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Παρ’ όλα αυτά συνιστά έναν θεσμό εν πολλοίς αναξιοποίητο. Παρατηρείται πως ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για τον ρόλο τους, με αποτέλεσμα συχνά να αγνοεί την ύπαρξή τους στα νοσοκομεία. Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήσαμε, αναφέρθηκαν ως παράγοντες που εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας τους, μεταξύ άλλων, η έλλειψη τυποποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων. Επίσης, δεν έχει θεσμοθετηθεί η διάχυση και αξιοποίηση της γνώσης που απορρέει από τη δράση τους για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, πράγματι έχουμε θέση ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου, την ενδυνάμωση των διαδικασιών λειτουργίας τους και ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων του έργου τους στον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών. Στόχος μας είναι να αποτελέσουν το κατ’ εξοχήν σημείο αναφοράς για τον πολίτη που επισκέπτεται και λαμβάνει υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, αλλά και τη βασική πηγή πληροφόρησης για τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης αναφορικά με τα δυνατά και αδύναμα σημεία λειτουργίας των νοσοκομείων.
Οι υπό σχεδιασμό δράσεις μας έχουν διττό προσανατολισμό. Αφενός την ενίσχυση της προστατευτικής διάστασης των Γραφείων στο πεδίο προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ληπτών και ληπτριών υπηρεσιών υγείας. Αφετέρου, την περαιτέρω διασύνδεσή τους με την αξιολόγηση και συνεπώς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».